Is het dan niet gezond genoeg?

18

Vorige week had ik last van werkontwijkend gedrag… Ik moest nog wat voor de blog doen, maar het kwam niet uit mijn handen. Met diezelfde handen was ik druk bezig met mijn telefoon en ik zat uitgebreid te neuzen op Instagram. Je kent het vast wel; ik zag een mooie foto, las de comments eronder en klikte verder op een lekker klinkende profielnaam. En zo klik je verder, lees je verder, kijk je verder en voor je het weet is er een half uur verder…. Tijdens mijn kliktocht viel mijn mond steeds verder open, van verbazing maar ook een beetje van angst.

Ik plaatste deze tweet:

Want wat was er gebeurd…. In mijn halfuurtje werkontwijking was ik terecht gekomen op accounts van meiden die zich Fitgirls noemen. Fitgirls zijn meiden die een killerbody hebben (= heel slank, mét duidelijk zichtbare spieren), ultra gezond eten, maar zeker ook nog voldoende cheaten met chocola en patat. Maar ondertussen hangen ze dus elk vrij uurtje in de sportschool om dat strakke lijf te trainen. En ik las wat comments en ik werd een beetje verdrietig. Ergens las ik een door de fitgirl zelf toegevoegd commentaar dat klonk als nog een klein beetje meer trainen en dan heb ik het lichaam van * voorbeeld model*. En dan pas ben ik echt tevreden met mezelf….

gezond genoeg

Mijn hart ging sneller kloppen, dit kan toch niet waar zijn? Meiden, meestal jonge meiden, die zich helemaal in het zweet werken om op iémand ánders te lijken? Die zich vastklampen aan rolmodellen, zich vergelijken met anderen. Omdat je pas goed genoeg bent als je zo bent zoals iemand anders? En ik werd ook een beetje bang. Bang voor deze trend. Want ik kan namelijk niet anders dan de vergelijking met een eetstoornis maken. Zo obsessief met je lijf en je uiterlijk bezig zijn, dat werkt een eetstoornis in de hand, daar ben ik van overtuigd. Ik bedoel, om er zo strak uit te zien, moet je je eetpatroon vólledig onder controle hebben.

Wat is dat toch? Dat mensen, volgens mij vooral vrouwen, denken pas goed genoeg te zijn als ze lijken op iemand anders? Is het niet ontzettend mooi en bijzonder dat je bent zoals je bent? Want er is er echt maar 1 van ons allemaal! Niemand is hetzelfde en de een is ook niet beter dan de ander. We zijn allemaal verschillend maar allemaal gelijk, en allemaal goed genoeg, allemaal perfect.

Gezond genoeg

Hetzelfde geldt natuurlijk voor gezond eten. Was het vroeger de norm om zo dun mogelijk te zijn, nu eet je zo gezond mogelijk. Maar wel het liefst nog niet te veel en als het maar binnen je macro’s past, want dan wordt je er ook nog hartstikke gespierd van. Ik sprak laatst iemand die vertelde dat ze het echt heel moeilijk vond om zichzelf toe te staan om een stuk taart te eten. Want dat was niet gezond. Dagelijks ontvang ik mailtjes van mensen die mij vragen hoe mijn recepten nog gezonder kunnen. Ik lees online verhalen over een nieuwe eetstoornis die orthorexia genoemd wordt, mensen die hieraan leiden zijn dus op een obsessieve manier bezig met gezonde voeding en ontzeggen zichzelf daarbij van alles omdat het niet gezond genoeg is.

Stop, hou op! Waar gaat dit naartoe? Waarom kunnen we niet gewoon genieten van voeding en van onze gezondheid? Wat is er mis met een vetrolletje (wel alleen als je zit natuurlijk…. Okee, grapje!)? Of wat is er mis met een goed glas rode wijn en een bitterbal, en je daar niet schuldig over voelen? En waarom zou je direct naar de gym rennen om die calorieën er weer af te trainen? Met een goede balans, en een nuchter verstand, kun je hartstikke gezond én gelukkig zijn!

Gezond genoeg

Ik moet natuurlijk even nuanceren, want lang niet iedereen die zich een #fitgirl noemt is zover doorgeslagen. Nee, er zijn gelukkig ook fitgirls waar ik echt wel respect voor op kan brengen, ze hebben behoorlijk wat doorzettingsvermogen en zijn gewoon fanatiek. Jaloers ben ik zeker niet, al zou ik best wat meer buikspieren willen hebben. Maar dat houdt ook in dat ik vaker naar de sportschool moet en laat dat nou net niet mijn favoriete plek zijn. En ik zou dus ook echt niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen! Soms zie ik vroeg in de ochtend al een foto op mijn Instagram van een sportschool van binnen. En dan ben ik alleen maar bezig om twee kinderen te voeren en naar school te krijgen. Ik bedoel, ik kán niet eens om die tijd in de sportschool staan.

Ik zou die (jonge) meiden die wel doorslaan, die echt te extreem met hun lichaam en gezondheid bezig zijn, wel wakker willen schúdden. Stop hiermee, het is echt geen heilige graal voor een gelukkig leven! Zorg voor balans in je voeding, geniet van al het moois om je heen, focus je niet op een perfect lichaam en gá léven! Maar ja, we weten allemaal hoe het werkt met jonge meiden, want we zijn zelf ook ooit zo jong geweest….

We zijn allemaal gezond genoeg, en allemaal mooi genoeg! Doe het op je eigen manier, kijk niet naar anderen, blijf bij jezelf. Geniet van het leven, geniet van je eigen leven. Blijf gezond! En geniet enorm van dat glas wijn, met die bitterbal of een toastje met Franse brie. Of van een stuk taart op je moeders verjaardag, of gewoon wanneer je daar zin in hebt. Eat food that makes you happy!

Liefs, Reny

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

18 reacties

 1. Hier sluit ik me helemaal bij aan! Ik volg veel fitgirls op Instagram, en betrap mezelf regelmatig op vergelijkingsgedrag. Uiteindelijk moeten we allemaal bewegen, maar we moeten zeker niet vergeten om te léven. Live a little! 🙂

 2. Het is gewoon een nieuwe trend die mensen die anders ook in een eetstoornis terecht zouden komen een uitlaatklep biedt. Het is gewoon een nieuwe vorm van obsessief eten vergoeilijken.
  Lees ‘gewoon’ hierbij niet als iets relativerend. Echt gewoon is het niet. Het is best angstaanjagend hoe die meiden met hun lijf omgaan, maar vooral hoe hun zelfbeeld in elkaar steekt. Ze zouden zichzelf straffen voor elke suiker, elke calorie, elke koolhydraat.

  Onlangs las ik een artikel over de zogenaamde gezonde diëten (paleo, koolhydraatarm, etc. ) en schrok ervan dat eigenlijk enkel een dieet als Weight Watchers ergens iets toevoegd (omdat het geen voedingsstoffen schrapt, maar ze verdeelt en de inname onder controle houdt). Al de rest doet enorme schade aan je lichaam. En dan kijk ik toch weer eens anders aan tegen de nieuwe trends in voedselland.
  Ik ga maar genieten van mijn boterham met choco…

 3. WE MOETEN VOORAL OOK GENIETEN! Dat is het allergezondste wat er bestaat! Bewust genieten en dankbaar zijn voor al het goede in ons leven………

 4. Wat mooi geschreven Reny, ik word er even stil van… Ikzelf ben ook een gezonder leven gaan leiden, en stiekem gebruik ik wel eens #fitgirls, maar voor mij staat dit voor een gebalanceerd leven. Ja, ik sport vrij veel, maar dat doe ik vooral om op tijd en stond te kunnen genieten van een welverdiend gebakje of stukje chocolade of die lepel in de chocopot. Meestal denk ik bij het zien van zo’n échte fitgirl: ‘respect, maar ik blijf toch liever genieten van het leven zonder me vanalles te moeten ontzeggen en al mijn vrije tijd in de gym te spenderen’. Mijn bikinibody is niét met afgetekende spieren en daar ben ik trots op!

 5. Via Facebook kwam ik op je blog terecht en ik ben het helemaal met je eens.
  Genieten en een stressvrij leven hoort ook bij #fitgirl. Je bent niet per definitie gezond als je spieren hebt. Sterker nog, het vrouwen lichaam is daar niet voor gemaakt. Innerijke rust en gelukkig zijn vind ik veel belangrijk dan spieren kweken.

  Een instagram tip voor mensen die gewoon normaal willen doen en inspiratie willen halen uit mooie meiden met maat 38: healthyisthenewskinny.

  Prachtige vrouwen die op een normale manier bezig zijn met gezond zijn en zich bovenal niet schamen voor hun ronddingen.

 6. Heel erg bedankt voor dit artikel! Dit moest echt even gezegd worden…. ik verbaas mij ook elke dag weer om al die sportschool/gespierde foto’s. Het gaat allemaal om balans en genieten:) Eten is ook gewoon te lekker om er níet van te genieten!

 7. Hier word ik stil van…ik hou van lekker en gezond eten…ik probeer twee keer in de week te sporten..verder geniet ik van een goed glas wijn..en soms van een heerlijk stuk chocolade. Ik ben minder bezig met mijn uiterlijk..dat heeft zeker te maken met mijn leeftijd. Het is belangrijk om jezelf te zijn en niet op iemand te willen lijken….

 8. Lieve Reny,

  je slaat de spijker op de kop!
  Ik droom er ook niet van om mezelf 6 dagen per week in de sportschool te stoppen,
  maar ben wel een challenge gestart voor wat kilootjes minder.
  Puur om weer op een gezonder BMI te komen.
  Maar ondertussen staat genieten met diegenen waar ik van houd, nog steeds centraal. Alleen hou ik het nu bij 1 glas wijn ipv de hele fles. Alle beetjes schelen.
  Ik denk dat we gewoonweg een #happygirl tag moeten starten 🙂
  -x- Betty

 9. Mooi beschreven Reny. Ik heb het ook gezien. But why trying to fit in when you were born to stand out?
  Zo fijn om jezelf te accepteren en jezelf te mogen zijn. En dat merk je dan ook meteen lijfelijk, dat heb ik zelf ook mogen ervaren.

 10. Ik ben het ook volkomen met je eens! En dat heeft inderdaad niks met jaloezie te maken of met het feit dat ik inderdaad ook geen tijd heb om sochtends al vroeg naar de sportschool te gaan (want ook ik ben mama en heb sochtends altijd direct een hongerig jongetje om mij heen 🙂 ). Maar het heeft alles te maken met jezelf gelukkig voelen met wie je bent en met het lichaam dat je hebt gekregen. Uiteraard voelt het waarschijnlijk het meest prettig als dat in balans is met regelmatig bewegen, puur en gezond eten en zeker ook blijven genieten van lekker eten! Dankbaar zijn met wie je daadwerkelijk bent is ik mijn ogen dan ook heel belangrijk!

  Liefs Marjolein

 11. Wauw! Super goed geschreven!
  De hashtag thinspo is verbannen van social media omdat er teveel meiden eetstoornissen kregen hierdoor. Daarom kijk ik alleen naar de fitspo vrouwen die gewoon hun curves nog hebben! Het gaat allemaal om een balans niet alleen in voeding en beweging maar ook mentaal. Het is mij ook nog niet gelukt maar it takes time. Pas wanneer je dit op een rijtje hebt ben je 100% gelukkig.

  Be happy and enjoy life!❤️

 12. You are so right. Tot vorig jaar was ik ook erg bezig met zo gezond mogelijk eten, gluten-vrij, suikervrij, tarwevrij enzovoorts… totdat ik het niet meer leuk vond. Ik legde mezelf zoveel regels op! Wat een bevrijding en wat een plezier toen ik weer ‘leuk’ ging eten :).

  Mensen zijn zo streng en veeleisend voor zichzelf en hun omgeving, dat maakt mij wel eens verdrietig. Laten we plezier hebben met elkaar en lief voor elkaar zijn, dat is toch veel leuker?!

 13. Ik geef toe dat ik ook de hastag fitgirl gebruik. Alleen weet ik van mezelf dat ik prima balans heb gevonden. Het woord cheatmeal ken ik niet. Vind die term ook belachelijk. Ik volg expres geen meiden die alleen maar aan fitness kunnen denken. Vind dat saai en boring! Er bestaat meer in het leven dan sporten. Als ik sommige profielen bekijk dan lijkt het wel of ze 24 uur bezig zijn met fitness. Ik kan me dus helemaal vinden in jouw stukje tekst! Precies mijn gedachte!

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.