Amuse van zalmrilette op toast

0

Als je dacht dat ik klaar was met het delen van inspiratie voor de kerst, dan heb je het mis. Ik barst namelijk nog van de ideeën! Vandaag ga ik dus gewoon nog even verder, ik heb nog een heerlijke amuse van zalmrilette op toast voor je klaar staan. En dat is nog niet alles, want deze amuse maakt deel uit van een groter geheel… Klinkt spannend hè! Het is vooral ook erg leuk! Samen met 4 geweldige foodbloggers dook ik de keuken in om een vijf gangen kerstmenu voor je klaar te zetten. Je vindt vandaag bij mij de amuse, en bij Linda, Bo, Betina en Suzanne de andere gerechten. Enjoy!

amuse van zalmrilette

Allemaal houden wij van koken en lekker eten, en dus ontstond het plan om samen een kerstmenu in elkaar te zetten. Eigenlijk net als je zelf ook zou doen, iedereen verzorgt een gang en zo verdeel je de taken. Harstikke makkelijk, harstikke leuk, en harstikke lekker! Wat staat er bij ons op het foodbloggers kerstmenu 2015?

Amuse van Mind Your Feed

Amuse van zalmrilette op toast

amuse van zalmrilette

Voorgerecht van Lekker eten met Linda

Carpaccio van courgette en biet met Parmezaanse kaas

 amuse van zalmrilette

Tussengerecht van Beaufood

Coquilles met bieten sabayon en tuinkers

amuse van zalmrilette

Hoofdgerecht van Betty’s Kitchen

Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek

amuse van zalmrilette

Dessert van Puur Suzanne.

Toetje met stoofperen

 amuse van zalmrilette

Dat ziet er heel goed uit, vind je niet! Een echt feestmenu! Ik deel dus vandaag het recept voor mijn amuse van zalmrilette op toast hier met je, voor de overige gerechten uit dit menu klik je op de titels van het recept. We serveren onze gerechten allemaal op onze eigen blog, dus klik vooral even verder om alle gerechten bij elkaar te verzamelen.

Mijn zalmrilette op toast is een klein hapje vooraf, een amuse die je ook prima bij de borrel kunt serveren. Met een amuse prikkel je alvast de eetlust, maar eigenlijk heb ik sowieso al trek gekregen als ik dit Foodbloggers kerstmenu 2015 zie…haha! De amuse kun je serveren met toast, of een stokbroodje, of op zelfgemaakt borrelbrood. Wil je van deze amuse echt een gerechtje maken dat aan tafel geserveerd wordt, dan zou ik ervoor kiezen om de zalmrilette in een blaadje baby romaine sla te presenteren.

amuse van zalmrilette

De eerste keer dat ik deze zalmrilette op toast at, was afgelopen zomer in Kopenhagen. Aan het water, op het terras, at ik dit heerlijke frisse en lichte gerecht als lunch. De zalmrilette kwam gelijk op mijn lijstje met gerechten die ik nog eens wilde maken, want ik vond het zo lekker! Het is eigenlijk een soort salade van zalmfilet en gerookte zalm, en door de dressing wordt het een smeuïg smeerseltje voor op toast.  Ik had nog niet eerder een gelegenheid om ermee aan de slag te gaan, maar zo voor de Kerst vond ik het perfect passen. Enne, het is eigenlijk een heel eenvoudig gerecht, precies wat je van mij gewend bent.

amuse van zalmrilette

Amuse van zalmrilette op toast

Voor 4 personen

  • 150 gr zalmfilet
  • 100 gr gerookte zalm
  • 1 witte (zoete) ui
  • 2 el kappertjes
  • 100 ml witte wijn
  • 2 el (roer) yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 1 1/2 el mosterd
  • 1 el citroensap
  • Peper
  • Zout
  • Verse dille

Nodig: steelpan, scherp mes, vergiet, schaaltjes

Bereiden: Snij met een scherp mes het velletje van de zalmfilet af, verwijder eventuele graatjes. Snij in grove stukken. Schil de ui en snij heel fijn.

Doe de witte wijn in een pannetje en voeg de ui toe. Breng aan de kook en draai dan het vuur gelijk laag, voeg nu de zalmfilet toe aan de wijn en gaar in 3 minuten.

Snij ondertussen de gerookte zalm in fijne snippers.

Giet de zalmfilet en de ui af in een vergiet, vang het vocht van de witte wijn op in een schaal.

Laat de zalmfilet en ui iets afkoelen en meng dan met de gerookte zalm in een schaal. Schep goed om.

Maak de dressing van 3 el witte wijn (het kookvocht), 2 el yoghurt, 1 el mayonaise, 1 ½ el mosterd en het sap van de citroen. Voeg hier peper en zout naar smaak aan toe. Meng de dressing met de zalm en blijf net zolang doorscheppen tot een smeuïge salade ontstaat. Voeg nu de kappertjes toe en knip wat verse dille boven de schaal.

Serveer met vers stokbrood, ik kocht een desembroodje bij mijn bakker. Of schep wat van de zalmrilette in een blaadje baby romaine sla.

amuse van zalmrilette

amuse van zalmrilette

Meer kerstrecepten vind je hier!

kerstrecepten

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.