Italiaanse amuse in een glaasje

4

Laat the most wonderful time of the year maar komen, ik ben er helemaal klaar voor! De kerstmuziek staat op en ik ben al helemaal in de kerststemming. In de afgelopen weken ben ik al heel erg druk bezig geweest met het voorbereiden van de kerstrecepten voor de blog en vandaag is het zover. Ik begin het grote Mind Your Feed kerstmenu met deze Italiaanse amuse in een glaasje. En er gaat nog heel erg veel lekkers op de blog komen in de volgende 2 weken. Dit jaar doe ik het wel iets anders dan voorgaande jaren…. Ik had namelijk zoveel inspiratie voor kerstgerechten, dat ik een mix & match menu heb samengesteld. Ik vertel je er vandaag alles over, en ik ga ook de rest van het menu alvast met je delen. 

Italiaanse amuse glaasje

Een amuse vind ik altijd zo’n feestelijk begin van een diner, en door het in een glaasje te presenteren staat het ook gelijk nog hartstikke leuk! Het mag met Kerst allemaal wel wat uitgebreider en ik pak met het kerstmenu dan ook flink uit! We gaan voor een amuse, een voorgerecht, een hoofdgerecht, verschillende bijgerechten én een nagerecht dit jaar. Je hoeft de amuse trouwens niet eens aan tafel te eten, je kunt het bijvoorbeeld ook al bij de borrel serveren. De combinatie van tomaatjes, basilicum, mozzarella en Parmaham geven een Italiaans tintje aan dit gerechtje.

kerstrecepten

Ook dit jaar kies ik voor alle recepten weer voor pure ingrediënten, die makkelijk te krijgen zijn en die je ook een aantal dagen van tevoren al kunt kopen. Zo hoef je niet last minute nog de kerstdrukte bij de supermarkten te trotseren. Ook vertel ik je dit jaar weer bij elk recept wat je al van tevoren kunt klaar maken, zodat je niet nog een halve avond in de keuken staat. De meeste gerechten zijn bovendien glutenvrij, en anders heel eenvoudig aan te passen!

Italiaanse amuse in een glaasje kerst

Wat ik dit jaar wel anders ga doen, is de samenstelling van het menu. Die laat ik namelijk aan jou over! Ik had zoveel ideeën voor het kerstmenu, dat ik me helemaal heb laten gaan en voor elke gang van het menu minstens twee opties voor je heb. Ik heb er qua smaken rekening mee gehouden dat alles bij elkaar past, dus je kunt helemaal zelf kiezen. Hoe fijn is dat!! Zo geef ik je de inspiratie, maar mag je uiteindelijk zelf kiezen welke gerechten het beste bij jou en je gasten passen. En er zit genoeg lekkers bij hoor, dat kan ik je alvast verklappen?

Italiaanse amuse glaasje

Goed, ben je er klaar voor? Wat gaan we deze Kerst op tafel zetten?

Kerstmenu 2015 – Mix & Match

Amuse

Italiaanse amuse in een glaasje

Blini met pompoen en geitenkaas

***

Voorgerecht

Venkel appel salade met gerookte forel

Taartje met pompoen, geitenkaas en gekarameliseerde ui

***

Hoofdgerecht

Kiprollade met pesto en mozzarella

Zalmpakketjes met groenten

***

Bijgerechten

Kastanjechampignons uit de oven

Rode kool salade met sinaasappel

Zoete aardappel torentjes

Stoofpeertjes

***

Nagerecht

Frambozenmousse met amandelkoekjes

***

Italiaanse amuse glaasje

Zijn jullie er ook klaar voor? Je ziet het, er komen heel wat recepten online in de komende weken! Ik kan niet wachten, ik heb er zoveel zin in. Vandaag begin ik met het eerste gerechtje, de Italiaanse amuse in een glaasje, waar je zeker indruk mee zult maken op je gasten. Het is juist lekker als je van tevoren al aan de slag gaat, zo kunnen de smaken goed mengen en wordt de amuse stiekem nog lekkerder! Oh, en naast een compleet kerstmenu kun je nóg meer lekkers op mijn blog verwachten, denk aan ontbijtjes, lunches, zoetigheden, en natuurlijk ook gerechten speciaal voor de kids! Ik wens jullie alvast hele fijne feestdagen, whoehoee!

Italiaanse amuse in een glaasje

Voor 4 glaasjes:

  • 12 cherrytomaatjes / kleine smaaktomaatjes
  • 1 bolletje mozzarella
  • 6 plakjes Italiaanse (Parma)ham
  • 2 handjes spinazie
  • 1 handje basilicum blaadjes
  • 6 walnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 el witte wijn azijn
  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamico azijn
  • Peper
  • Zout

Nodig: 6 amuseglaasjes, steelpan, mengkom

Bereiden: Snij de tomaatjes in kwarten en verwijder de zaadjes. Snij de tomaatjes in kleine blokjes. Hak de basilicumblaadjes fijn en meng met de tomaatjes. Breng op smaak met witte wijn azijn, olijfolie, peper, zout en pers er 1 teentje knoflook bij uit. Meng goed.

Dep de mozzarella droog en snij in kleine blokjes en meng met wat peper en olijfolie. Zorg dat het niet te nat wordt.

Haal de vetrandjes van de ham en snij de plakjes in kleine snippers.

Snij de spinazie fijn.

Hak de walnoten grof. Rooster ze even in een droge koekenpan en pers hier naar smaak nog een teentje knoflook bij uit.

Doe als eerst wat van de spinazie in een glaasje, hierboven de tomatensalade, dan de mozzarella en als laatste de snippers ham. Maak af met de geroosterde walnoten en een drupje balsamico in elk glas.

Italiaanse amuse glaasje

Je kunt deze amuses van tevoren klaarmaken:

  • Maak alvast de tomaatjes schoon en meng ze met de basilicum, witte wijn azijn, olie, zout, peper en knoflook. Dek het schaaltje af met een stukje folie en bewaar koud tot aan het opmaken van de glaasjes.
  • De mozzarella kun je ook al helemaal voorbereiden met de olie, peper en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast.
  • De ham kun je van tevoren al in kleine reepjes snijden, ook gekoeld bewaren.
  • Net als de spinazie.
  • Het opmaken van de glaasjes kun je het beste pas vlak voor het opdienen doen, zo blijven de laagjes mooi!

Meer kerstrecepten vind je hier!

MYF_kerst_afsluiting

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

4 reacties

  1. Aah, wat ziet het er ontzettend leuk uit! Ik ben echt heel erg benieuwd naar je kerstrecepten, het klinkt in ieder geval allemaal erg lekker. Geitenkaas en chocolade valt altijd goed in de smaak bij mij haha!

  2. Wat een leuke blog is dit toch.
    Steeds weer wat anders; lekker en gezond. Inspirerend om zelf aan de slag te gaan.
    En het ziet er zo mooi helder en verzorgd uit.
    Gaaf.

  3. Wat een leuk en verrassend kerstmenu.

    Voor de Italiaanse amuse gebruik je ham. Weet jij een goed alternatief voor varkensvlees? Zou ik daarvoor runderrookvlees kunnen gebruiken?
    Alvast bedankt voor je reactie.

    Groetjes, Saskia

  4. Ziet er weer heerlijk uit! goede combinatie al deze smaken! Ik ben ook wel benieuwd naar de Rode kool salade met sinaasappel. Heb nog rode kool liggen.. 🙂 liefs laura

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.