Zelf appelmoes maken zonder suiker

27

Soms is een recept zo simpel. dat ik twijfel of ik het wel online zal zetten…. Maar dan bedenk ik me altijd dat jullie júist op zoek zijn naar simpele recepten om zelf aan de slag te gaan met producten die je normaal kant en klaar in de supermarkt zou kopen. Dus vandaar dat ik dit recept voor zelf appelmoes maken zonder suiker ook graag met jullie deel. Want appelmoes uit de winkel bevat in bijna alle gevallen veel suikers en vaak ook nog conserveringsmiddelen. Ik maak dan ook eigenlijk altijd mijn appelmoes zelf, en dat is eigenlijk ook veel lekkerder!

zelf appelmoes maken zonder suiker

Het is dus een heel simpel recept, maar wel een heel handig recept. Want als je eenmaal weet hoe je zelf appelmoes kunt maken, dan draai je daar straks je hand niet meer voor om. Nu de herfst dan echt is aangebroken, en er weer volop appels en rode kool te krijgen zijn, mag een recept voor appelmoes dan ook niet ontbreken. Ik ben echt gek op rode kool. Al vanaf jongs af aan, het is echt mijn lievelingsgroente. Mijn moeder maakt het op de lekkerste manier klaar, zelfs met stoofvlees erbij, zo lekker als zij rode kool maakt is zelfs mij nog nooit gelukt. En dat is stiekem helemaal niet erg, want nog steeds als ik wel eens op een doordeweekse dag bij mijn ouders ga eten, maakt mijn moeder met veel liefde weer rode kool voor mij klaar. Zelf maak ik niet altijd de tijd om rode kool te koken en kies ik ook nog wel eens voor (biologische, vanwege de suikers) diepvries rode kool. Maar altijd mét appelmoes, dat hoort er voor mij echt bij.

Het is de tijd van het appels plukken. Boomgaarden worden opengesteld om te komen plukken, maar ook als je een appelboom in de tuin hebt staan is dit de tijd dat daar appels vanaf komen. Een mooie tijd dus om met appels aan de slag te gaan.

zelf appelmoes maken zonder suiker

Zelf appelmoes maken zonder suiker

Om zelf appelmoes te maken heb je niet veel nodig. Eigenlijk vooral appels! Suiker toevoegen aan de appelmoes is niet nodig wanneer je de mogelijkheid hebt om zoete én wat zuurdere appels te combineren voor je appelmoes. Lukt dat niet, heb je bijvoorbeeld maar 1 soort appels die niet al te zoet zijn, voeg dan een druppeltje appel diksap toe in plaats van een schep suiker.

Nodig:

  • 1 kg appels
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl diksap appel (optioneel)
  • water

Bereiden; schil de appels, snij in parten en verwijder het klokhuis. Doe de appels in een pan, voeg een bodempje water toe, eventueel de diksap en een flinke theelepel kaneel. Breng het water aan de kook en laat de appels tot moes koken. Laat even afkoelen en gebruik de staafmixer om een gladde moes te maken. Wil je liever een appel compote, dat kan natuurlijk ook. Je hoeft dan geen staafmixer te gebruiken, je appelmoes is gelijk klaar voor gebruik.

zelf appelmoes maken zonder suiker

Om de appelmoes te bewaren, heb je een (aantal) glazen pot(ten) nodig. Zorg dat de pot goed schoon is, en helemaal droog. Schep de lauwwarme appelmoes in de pot, draai het deksel stevig op de pot en zet de pot op zijn kop weg. De appelmoes is zo zeker een aantal weken houdbaar!

Op zoek naar sausjes voor bij patat? Ik heb ook het recept om zelf mayonaise en ketchup te maken op mijn blog staan!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

27 reacties

  1. Hoi,
    ik heb een vraag,
    diksap maak je dat zelf van appel of koop je dat?
    en waar kan ik goede diksap vinden?
    met vriendelijke groet
    Karin.

  2. Leuk recept! Ga ik zeker eens maken. Snap alleen de opmerking over de rode kool niet helemaal. Biologisch vanwege de suikers? Voor zover ik weet heeft dat geen enkel verband met elkaar..

  3. Hmmmmm dit is nog eens een heerlijk suikervrij recept! Deze ga ik zeker eens proberen te maken <3 En hoe simpel het dan ook is, er gaan een wereld voor mij open haha.

  4. Diksap bevat dan weer wel suiker. Meer nog dan rozebottelsiroop.
    Ik heb onlangs appelmoes gemaakt van een mengsel zoete en (zure)moesappels.
    als zoetstof had ik dadels (ongesuikerd) en wat banaan (naar smaak) toegevoegd.

    De suiker is natuurlijk ook als conserveermiddel gebruikt en mijn appelmoes kan dan ook niet lang bewaard worden al zou wecken wel moeten lukken denk ik.

    • Mind Your Feed op

      Oh, dat zou ik niet weten, geen ervaring mee. Maar je kunt het wel in een schone pot goed bewaren, je moet de deksel dan wel laten vacuum trekken, dan hou je het zo een paar maanden goed.

    • De pot met de gloeiend hete appelmoes moet je een paar minuten op de kop zetten. De lucht die in de pot zit stijgt dan op door de gloeiend hete appelmoes en wordt daarmee ook steriel en dat vergroot de bewaartijd. Na een paar minuten zet je de pot weer gewoon rechtop. Als je de pot op de kop laat staan en als het deksel na verloop van tijd onverhoopt niet dicht mocht blijven zitten, dan krijg je een smeerboel.

  5. Als je erg veel appels hebt en deze zijn ook nog eens vrij klein, dan heb je 2 probleempjes:
    1. 20 kg kleine appels schillen, dan ben je wel een dagje zoet
    2. 20 kg appelmoes eet je niet in een paar weken op.

    De supereenvoudige oplossing: appels helemaal niet schillen alleen met de appelboor de klokhuizen eruit, koken en invriezen. That’s it, hele jaar appelcompote!

    Geen suiker nodig!

    Naar smaak kun je natuurlijk diksap, suiker, kaneel of whatever toevoegen en je kunt wel de staafmixer erdoorheen halen, allemaal optioneel.

    • Gebruik je valappels of plukappels?
      (Hoe) was je zo grote hoeveelheid appels?
      Zeef je de schillen eruit?
      Hoe lang blijft de moes ingevroren goed? Langer dan bovenstaande vorm van pasteuriseren?

      Met grotere appels en een appelboor blijft er soms een deel Klokhuis achter en heb je van die harde vliesjes in je moes …

      • Hi Bas,

        Ik heb val-appels geraapt, zo’n 6 emmers van 1 boom. Iedere emmer met water uit de regenton gevuld, beetje roeren/schudden om wat aarde eraf te krijgen, ze waren vrij schoon.
        Ik heb de schillen er niet uit gezeefd, weet ook niet of dat wel te doen is.
        Vorig jaar ook veel appelmoes ingevroren, dat bleef goed voor bijna een jaar. Het helpt als je er een beetje citroensap bij gooit.
        Wij hebben vrijwel geen grote appels.

        Moet er wel bij zeggen dat ik in Noorwegen woon en de hele omgeving hier erg schoon is. Verder doen wij niet moeilijk over vliesjes of schilletjes maar erg haute-cuisine zal het wel niet zijn 🙂

        • Hoi Marc,

          Ik schil ze met een draaiapparaat wat ze ook snijdt in plakjes, omdat ik er toch lang mee bezig ben peuter ik de vliesjes van het grote Klokhuis er ook uit.

          Jouw manier spreekt me wel aan omdat het een stuk minder werk is.

          Ik gebruik citroensap in een pan water zodat de appels niet gelijk bruin worden als je alles schilt. Bij koken met wat water doe ik er weer wat citroensap bij.

          Ik bewaar de potjes in een gangkast, moet nog eens proberen hoe lang het goed blijft. Een jaar haal ik niet denk ik, Max 3 maand, maar langer staan ze er ook niet in 😉

          Misschien maar eens kijken naar een vrieskist in de schuur 😉

          Groeten,.
          Bas.

          • Wilma de Jong op

            Hoi Marc, ik schil de appels ook nooit. Ga met de staafmixer erdoor en heb totaal geen last van de schillen meer.
            Zonder suiker blijven ze een jaar goed in de vriezer. Met suiker kokend heet in de potten en dan kun je ze ook een jaarlang bewaren. Met vriendelijke groet Wilma de Jong.

  6. Hallo Reny, via Google op dit recept voor zelfgemaakte appelmoes terecht gekomen. Deze appelmoes moet ik eens uitproberen, ziet er heerlijk uit én zonder toegevoegde suikers!

Laat een bericht achter