X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
boeuf bourguignon, recept, klassiek, Frans recept, rode wijn, Bourgondisch, feestelijk, zilveruitjes,

Boeuf Bourguignon

0
By Mind Your Feed on 12 december 2023 Diner, Kerst

Boeuf Bourguignon, een klassieker uit de Franse keuken. Heerlijk zacht rundvlees, gestoofd in volle rode wijn en stevige bouillon, met paddenstoelen en zilveruitjes. Laat het maar lekker lang koud blijven buiten, want van dit recept krijg je het gegarandeerd heerlijk warm. Wil je tijdens een feestelijk diner voor een groot gezelschap uit pakken met de lekkerste smaken van het seizoen, ga dan zeker aan de slag met dit recept voor boeuf Bourguignon!

Het liefst gebruik je voor deze klassieke boeuf Bourguignon een wijn uit de Bourgogne, de streek in het Zuid-Westen van Frankrijk. Daar komt de term Bourguignon vandaan, dit is zo’n typisch gerecht uit die streek en het betekent letterlijk ‘rund op z’n Bourgondisch. Serveer dit zachte stoofvlees met een romige aardappelpuree en een broccoli gratin en je hebt een feestelijke maaltijd!

boeuf bourguignon, recept, klassiek, Frans recept, rode wijn, Bourgondisch, feestelijk, zilveruitjes,

Boeuf Bourguignon recept

Boeuf Bourguignon, heerlijk zacht rundvlees op Bourgondische wijze dus. Bij Bourgondisch denk ik vooral aan genieten van het leven en dus ook genieten van lekker eten… Nou, dat lukt met dit stoofpotje met rund wel. Van oorsprong is dit echt zo’n boeren gerecht, lekker stevige kost en vol van smaak. 

Dit Franse stoofvlees laat je trouwens gerust de hele middag sudderen, geen last minute stress met dit recept. Ook erg fijn als je dit gerecht met Kerst op tafel wilt zetten! Gebruik wel liefst runder sukadelappen voor dit stoofvlees recept, juist dát vlees wordt boterzacht en zo eet je boeuf Bourguignon het liefst! 
boeuf bourguignon, recept, klassiek, Frans recept, rode wijn, Bourgondisch, feestelijk, zilveruitjes,

Klassiek stoofvlees recept

Een klassieker dus, dit Franse stoofvlees en echte winterse kost als je het mij vraagt. Ik hou van stoofvlees en er staat dan ook regelmatig een pan met rundvlees de hele middag te pruttelen. Hoe je het vlees nou echt botermals en superzacht krijgt? Daar heb ik wel wat trucjes voor!

Als eerste is het belangrijk dat het vlees dat je gaat gebruiken op kamertemperatuur is voordat je ermee aan de slag gaat. Haal de runder sukadelappen dus al ruim een uur voordat je het stoofvlees gaat bereiden uit de koelkast. Ook gebruik ik altijd roomboter om het vlees in aan te bakken, dit geeft veel smaak! En goed zacht stoofvlees maak je klaar door aan de bouillon ook een zuurtje toe te voegen dat de structuur van het vlees mals maakt… bijvoorbeeld rode wijn, een azijn, of tomatenpuree!

boeuf bourguignon, recept, klassiek, Frans recept, rode wijn, Bourgondisch, feestelijk, zilveruitjes,

Meer stoofvlees recepten:

Stoofvlees, ik krijg er niet genoeg van hoor… steeds bedenk ik weer een andere variant en zo staan er inmiddels dus al heel wat stoofvlees recepten op de site. Wil je na dit recept voor boeuf Bourguignon meer smaken proberen? Ga dan eens aan de slag met een van de volgende stoofvlees recepten:

  • Italiaans stoofvlees met rode wijn
  • Vietnamees stoofvlees
  • Indonesische Daging Smoor
  • Limburgs zuurvlees
  • Hachee
  • Draadjesvlees

kerstrecepten

boeuf bourguignon, recept, klassiek, Frans recept, rode wijn, Bourgondisch, feestelijk, zilveruitjes,

Boeuf Bourguignon

Makkelijk recept voor klassiek Frans stoofvlees van rund, Boeuf Bourguignon met rode wijn
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 2 uur uur 45 minuten minuten
Totale tijd: 3 uur uur
Hoofdgerecht
Frans
Stoofvlees
Servings: 4

Nodig

  • Schaal
  • Stoofpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 600 gram runder sukadelappen
  • 150 gram spekreepjes
  • 2 uien
  • 1 winterpeen
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 150 ml rode wijn (uit de Bourgogne)
  • 500 ml runderbouillon
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 takjes verse tijm
  • 4 takjes verse peterselie
  • 4 kruidnagels
  • 50 gram boter
  • 4 eetlepels bloem
  • zilveruitjes (optioneel)
  • peper
  • zout

Bereiden

  • Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is! Snij de sukadelappen in fijne blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Doe het vlees in de schaal en voeg hier peper, zout en de bloem aan toe. Schep even goed door!
  • Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de uiteinden van de winterpeen en schil ze met een dunschiller. Snij daarna in fijne plakjes van 0,5 cm.
  • Borstel de kastanjechampignons voorzichtig schoon en snij ze daarna in plakjes. Snij daarna in fijne reepjes. 
  • Zet de stoofpan op het vuur en bak hier de spekreepjes in uit zonder verder olie of boter toe te voegen. Fruit in het vet van de spekreepjes de ui, wortel, kastanjechampignons en knoflook aan en bak mee tot de uien glazig zien.
  • Schep dan het mengsel met spek, ui, wortel, champignons en knoflook uit de pan en verwarm in dezelfde pan een flinke klont boter.
  • Wacht tot de boter lichtbruin geworden is en bak dan het stoofvlees (met de bloem) hier in aan tot het vlees mooi rondom bruin in.
  • Voeg de tomatenpuree toe en blus het vlees af met de rode wijn. Laat even 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schenk de bouillon bij het vlees en voeg de laurierblaadjes, tijm (tip: bind met een keukentouw tot een bosje) en kruidnagelen toe. Voeg nu ook de spekreepjes en overige groenten weer toe aan de stoofpan.
  • Laat de Boeuf Bourguignon nu zo'n 2½ tot 3 uur stoven. Hou je van zilveruitjes, laat deze dan de laatste 30 minuten zachtjes meepruttelen.
  • Maak de Boeuf Bourguignon eventueel nog af met wat verse peterselie. Serveer met zelfgemaakte aardappelpuree.
Calorieën: 544kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 41g | Vet: 33g | Verzadigd vet: 14g | Vezels: 2g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

boeuf bourguignon, recept, klassiek, Frans recept, rode wijn, Bourgondisch, feestelijk, zilveruitjes,

Ga jij aan de slag met dit recept voor Boeuf Bourguignon? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. 

feestelijke recepten Kerst stoofvlees recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGeroosterde broccoli met balsamico
Next Article Carpaccio amuse
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

3.50 from 2 votes (2 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.