Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn

9

Ben je er klaar voor!? Vandaag deel ik namelijk een topper van een hoofdgerecht voor Kerst! Yes, dat lees je goed, dit Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn is dit jaar het pronkstuk in mijn kerstmenu. Uiteindelijk ben ik toch weer gezwicht en heb ik een Italiaans recept uitgekozen voor tijdens de feestdagen. Ik vind stoofgerechten altijd zo smaakvol en ook gewoon gezellig!…. Met z’n allen aan een mooi gedekte tafel, mooie schalen met heerlijk eten, en dan aan tafel opscheppen. Dat is hoe ik het graag doe, maar natuurlijk kun je ook mooi opgemaakte bordjes serveren, het is jouw kerstfeestje! Dit Italiaanse stoofvlees is in elk geval boterzacht en vol van smaak. Met recht de ster van de show!

Ja hoor, toch weer een Italiaans recept voor het hoofdgerecht. Ik kan het niet laten…. haha! Na het gigantische succes van mijn recept voor Vietnamees stoofvlees bedacht ik me dat ik niet eens mijn favoriete Italiaanse variant op de blog heb staan. Dat kan natuurlijk niet… en dus maakte ik er een kerst recept van. Het Italiaans stoofvlees zet ik samen met pappardelle met salie en Parmezaanse kaas op tafel. Een geweldige combi!

En er komt nog een mooie groen bijgerecht naast. Die recepten komen deze week nog online, nog heel even geduld… Ik heb nog zoveel recepten die ik met je wil delen… het past gewoon bijna niet in de dagen die er nog zijn voordat het Kerst is. Dit Italiaans stoofvlees laat je trouwens gerust de hele middag sudderen, geen last minute stress met dit recept. Ook erg fijn met Kerst!

Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn

Voor 1 grote pan, 4-6 personen:

  • 600 gr runder sukadelappen
  • 2 uien
  • 3 winterpeen
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 200 ml rode wijn
  • 500 ml runder bouillon
  • 50 ml balsamico azijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 el gedroogde oregano
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • peper
  • zout
  • olie om te bakken
  • flinke klont boter
  • 3 el bloem

Nodig; schaal, stoofpan met dikke bodem

Bereiden: Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is! Snij de sukadelappen in fijne blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Doe het vlees in de schaal en voeg hier peper, zout en de bloem aan toe. Schep even goed door!

Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de uiteinden van de winterpeen en schil ze met een dunschiller. Snij daarna in fijne plakjes van 0,5 cm.

Borstel de kastanjechampignons voorzichtig schoon en snij ze daarna in plakjes. Snij daarna in fijne reepjes. 

Zet de stoofpan op het vuur en schenk een scheut olie in de pan. Voeg een goede klont boter toe en wacht tot de boter iets verkleurd is.

Fruit de ui aan en pers de knoflook erbij uit. Voeg dan het rundvlees toe aan de pan en laat het rondom dichtschroeien. Zet dan het vuur laag.

Doe de winterpeen en kastanjechampignons bij het vlees en blus de pan af met de rode wijn. Laat 2 min zachtjes pruttelen en schep dan de tomatenpuree erbij. Roer door.

Schenk de runderbouillon en de balsamico azijn bij het vlees. Door het zuur in de azijn zal het vlees straks lekker zacht worden. 

Leg de takjes rozemarijn en tijm, de laurierblaadjes en de kruidnagels in de pan. Strooi ook de oregano bij Italiaans stoofvlees en doe de deksel half op de pan. Laat het vlees zo’n 3 uur zachtjes stoven, roer regelmatig even door!

Voorbereiden:

Dit gerecht kun je in zijn geheel voorbereiden! Doe dit de dag ervoor of in de middag voordat het Italiaans stoofvlees die avond op tafel gaat. Bewaar met de deksel op de pan op een koele plaats, maar niet in de koelkast! Is de saus wat ingedroogd, voeg dan vlak voor het opwarmen nog wat runderbouillon toe!

kerstrecepten

Menu suggestie:

**

Courgette pastinaak soep met krokante ham

***

Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn

Risotto alla Milanese

Italiaanse groenten uit de oven

***

Tiramisu affogato

**

Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaans stoofvlees? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s: Cooked by Renkse

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

9 reacties

  1. Vanavond gegeten. Super makkelijk recept, maar wat smaakte dat heerlijk… zoals mijn zoon vroeg na het proeven ‘moet ik nog zeggen dat het lekker is?’ Nee hoor dat was aan zijn gezicht af te lezen. Die gaat op het lijstje van herhaal recepten.

    • Mind Your Feed op

      Yes, wat leuk om dit te horen!! Het recept is zoals je gewend bent niet heel ingewikkeld, maar het gaat om de smaak! Wat heerlijk dat jullie zo hebben zitten smullen!!

  2. Ziet er heerlijk uit en ga het zeker proberen, ben wel benieuwd naar de recepten van de pappardelle en de boontjes met erwten die je op de foto hebt geplaatst 🙂

    • Mind Your Feed op

      Die komen eraan hoor!! De pappardelle komt morgen en de boontjes volgen zaterdag! Zijn echt makkelijke recepten, je hoeft er ook niet veel aan voor te bereiden!

  3. Ik wil dit recept al een paar dagen vooruit maken, kan ik het dan wel in de koelkast bewaren? 3 dagen buiten de koelkast lijkt me niet goed gaan.

    • Mind Your Feed op

      Hi Corine,
      Ik was ook even afwezig tijdens de feestdagen, dus misschien is mijn reactie voor jou nu te laat. Maar, voor een volgende keer… 2 dagen buiten de koelkast moet wel kunnen. Heb ik zelf afgelopen week ook nog gedaan. Langer dan dat zou ik niet doen!

  4. Hallo,
    Ik heb dit heerlijke gerecht met de kerst gemaakt.
    Het is super handig dat je dit al een dag van tevoren kan maken.
    Een risotto erbij maken en smullen.
    Ga het zeker nog eens maken!

    • Mind Your Feed op

      Wat fijn om te horen dat je ervan hebt zitten smullen!! Bij mij komt het stoofvlees ook regelmatig op tafel, heerlijk met pasta of ook met aardappels. En risotto is ook een goede combi!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.