Geroosterde pompoensoep met zoete aardappel

7

Afgelopen weekend was een cadeautje. Nog van die heerlijke dagen, met een zonnetje erbij. En toch was het best fris. Het is herfst, duidelijk! We gingen naar het bos, maakten een lange wandeling en Lise was druk bezig met het verzamelen van gevallen blaadjes. En die staan nu als boeket in de grote vaas op de tafel. Een beetje herfst in huis dus. En na een lange wandeling, in het frisse zonnetje, eten we natuurlijk soep. Ik had nog een restje pompoen liggen en maakte daar deze geroosterde pompoensoep met zoete aardappel mee. Zo verwarmend!

geroosterde pompoensoep

Soep is in deze tijd van het jaar echt mijn favoriet. En ook de makkelijkste manier om nog wat restjes groenten te verwerken. Heb ik ergens nog wat van liggen, dan wordt het 9 van de 10 keer tot een soep omgetoverd. Zo ook die pompoen die nog op het aanrecht lag. Daar was ik vorige week al mee aan de slag gegaan, maar ik had nog zeker de helft over. Zo’n halve pompoen kun je natuurlijk niet al te lang bewaren en bij gebrek aan inspiratie, besloot ik een soep klaar te maken.

geroosterde pompoensoep

Ik rooster graag de pompoen voordat ik deze in de soep doe. Zo wordt de smaak nog intenser, en nog warmer. En dat is natuurlijk wat je wilt, van een soep. Dat je na een flinke wandeling door het bos weer lekker wordt opgewarmd door een kommetje goodness. Wat mij betreft mag de herfst dan ook echt wel komen, want ik heb zo’n zin in nog meer lange boswandelingen! Volgende week gaan we trouwens nog een paar dagen naar Limburg, dus dan zal het vast goed komen met het vinden van herfstbladeren….

geroosterde pompoensoep

Geroosterde pompoensoep met zoete aardappel

Voor 3 a 4 personen:

  • 1 pompoen
  • 1 zoete aardappel
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 1 lt water
  • 1/2 bouillonblokje
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 2 takjes verse koriander
  • 1 lente / salade ui
  • 1 limoen
  • 2 el pompoenpitten
  • peper
  • zout
  • olie

Nodig:

bakplaat, bakpapier, grote soeppan, staafmixer

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Snij de pompoen in kwarten en vervolgens in parten. Snij de pitten eruit en leg de parten pompoen op de bakplaat. Je hoeft de pompoen nu nog niet te schillen!

Schenk wat olie over de pompoen en bestrooi met peper en zout. Schuif de pompoen de oven in en rooster in zo’n 20 minuten gaar.

Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Halveer de peper, haal de zaadjes weg en snij daarna fijn. Schil ook de zoete aardappel en hak deze in grove stukken.

Verwarm wat olie in de soeppan, fruit hier de ui in aan. Bak de knoflook en rode peper even mee en voeg dan de zoete aardappel toe.

Schenk 1 lt water in de pan en voeg het 1/2 bouillonblokje toe. Doe nu ook de cayennepeper, nootmuskaat, komijn, kurkuma en de blaadjes verse koriander in de pan. Snij de steeltjes van de koriander fijn en voeg deze ook toe. Breng het water aan de kook. Laat zo’n 10 minuten zachtjes koken, tot de zoete aardappel gaar is.

Haal de pompoen uit de oven en verwijder de schil van de parten. Voorzichtig, want heet…. Snij de pompoen in grove stukken en voeg toe aan de soeppan.

Gebruik de staafmixer om een gladde soep te maken. Pers het sap van 1 limoen uit boven de pan en roer goed door.

Serveer de geroosterde pompoensoep met wat fijngesneden lente-ui en wat pompoenpitjes. Enjoy!

geroosterde pompoensoep

Ga je aan de slag met dit recept voor geroosterde pompoensoep met zoete aardappel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

7 reacties

  1. Aparte variatie! Ik ga het uitproberen. Ik maak pompoensoep altijd alleen met pompoen, ui, knoflook, bouillonblok en peper en zout en basilicum, ev. Italiaanse kruiden erbij. Ook garneren met pompoerpitten, maar die rooster ik net zoals pijnboompitten in een droge koekenpan en hak ze dan fijn. Dan zijn ze veel smakelijker, beetje nootachtig .

  2. Geraldine Beckers op

    Vorige week hadden wij een picknick op de boot georganiseerd voor een collegaatje. Vanwege het weer leek een lekker warm soepje echt een heel goed idee. Dus een flinke pan gemaakt en in gezellige thermosflesjes hebben wij genoten van deze smaaksensatie! Goed soepje! Zeker voor herhaling vatbaar:)

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.