Indonesisch gehaktbrood

17

Ik ben nog een beetje in Indonesische sferen en met nog een mooie broodvorm van Lodge Logic in de keukenkast en een pond gehakt in de koelkast, was het idee voor een Indonesisch gehaktbrood snel ontstaan. In huize Mind Your Feed staat elke avond vlees op tafel, mijn man wil echt niet zonder, en om eens wat anders op tafel te zetten dan de standaard gehaktbal maak ik regelmatig gehaktbrood. Mijn recept van gehaktbrood met kipgehakt en spinazie is een echte topper hier, maar omdat ik nog met mijn hoofd in Bali zit, gebruikte ik voor dit gehaktbrood kruiden en specerijen uit de Indonesische keuken. Lekker met nog wat extra sambal erbij, ik hou wel van pittig! Of een klodder zelfgemaakte pindasaus, waar we het recept voor kregen bij onze Balinese kookworkshop.

Indonesisch gehaktbrood

Een gehaktbrood is trouwens ook erg leuk om te maken als je eters krijgt. Het is net even anders dan anders en doordat je het brood in plakjes snijd, is er genoeg voor iedereen en geeft het een feestelijk tintje aan de maaltijd. Ik kan me dan ook voorstellen dat dit Indonesisch gehaktbrood hier met de aankomende feestdagen op tafel verschijnt. Met wat mooie bijgerechten, lekker veel groenten, is het een prachtige eyecatcher op de feesttafel. En het fijne is, als er wat overblijft van het gehaktbrood, is het de volgende dag nóg lekkerder!

Ik ben trouwens druk bezig met het voorbereiden van Kerst recepten voor hier op de blog. Na Sinterklaas kun je genoeg leuks en lekkers verwachten,maar ik ga er nog niet teveel over verklappen… Verwacht vooral niet te veel sjiek gedoe, daar ben ik niet van. Mijn Kerstgerechten zijn eenvoudig, lekker en gezond en zorgen er vooral voor dat je geen stress hoeft te hebben met de feestdagen. Nog even geduld hoor, we gaan eerst nog Sinterklaas vieren!

Indonesisch gehaktbrood

Indonesisch gehaktbrood

  • 500 gr (biologisch) rundergehakt
  • 100 gr ontbijtspek
  • 1 ui
  • 1/2 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 1 ei
  • 3 el boekweitmeel
  • 1 tl komijn
  • snuf nootmuskaat
  • 1 el sojasaus (ketjap)
  • peper
  • zout
  • kokosolie om in te vetten

Nodig: broodvorm of cakeblik, mengkom

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de broodvorm in met wat kokosolie en bedek eerst de bodem en daarna de zijkanten van de vorm met de plakken ontbijtspek. zorg ervoor dat de plakken spek nog net iets boven de vorm uitkomen.

Snipper de ui en snij de peper en knoflook heel fijn. Meng in een kom de gehakt met de ui, peper en knoflook. Breek het ei boven de kom en voeg de boekweitmeel toe. Schenk de sojasaus bij het gehakt en doe nu ook de kruiden erbij. Peper en zout naar smaak toevoegen. Kneed alle ingrediënten door het gehakt. Is het gehakt nog iets te nat, voeg dan nog wat boekweitmeel toe. Doe nu het gehaktmengsel in de broodvorm en vouw de plakken spek die over de zijkanten hangen over het gehakt heen.

Schuif het Indonesisch gehaktbrood in de oven en bak in ongeveer 40 minuten goudbruin.

Indonesisch gehaktbrood

#tip: wil je een Paleo variant van dit gehaktbrood maken? Vervang dan de boekweitmeel door bijvoorbeeld kokosmeel, kastanjemeel of ander notenmeel.

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

17 reacties

  1. Wauw, ik ga deze ook proberen, maar wat doe je er verder bij? groente of rijst? of is dit machtig genoeg dat je er niets bij serveert? (Ps. misschien een domme vraag maar ik ben pas bezig het roer om te gooien naar gezonde gerechten dus zonder enge toevoegingen)

    • Mind Your Feed op

      Domme vragen bestaan niet, is mij altijd geleerd…. Ik eet er graag wat gestoomde groenten en een frisse salade bij. Ik laat de rijst dan achterwege, maar dat zou zeker ook kunnen!

  2. Ik wil dit recept komend weekend gaan maken, maar ik krijg echte vleesliefhebbers op bezoek. Denk je dat het genoeg zal zijn voor 4 personen? Ik serveer er wel een salade en wat aardappels bij.

  3. Gisterenavond hebben we dit gehaktbrood gegeten. Heerlijk! Helaas was de komijn op, en kon ik het niet vinden bij de Turkse super waar ik mijn kruiden haal. Toen ik er naar vroeg gisteren keek de man me verdwaasd aan: konijn? Nee, koMijn! Maar dat had hij niet. Daarom maar wat andere kruiden er door gedaan, en ipv het pepertje een theelepel chilivlokjes. Smaakte erg goed, is voor herhaling vatbaar!
    En wij aten er met 5 personen van, waarvan 3 zonen in de groei 🙂 Idee van mijn zoon voor de volgende keer: geraspte kaas erdoor. Ga ik proberen, geraspte kaas in gehaktballen is ook altijd een succes.

  4. Ik vond het altijd zo vies klinken, gehaktBROOD ;-). Maar opeens bedacht ik me dat het eigenlijk gewoon ipv een gehaktbal, een plakje gehaktbal zou zijn. En opeens vond ik het heel raar dat het me daarvoor gewoon niet lekker leek… 🙂 Ik heb een eigen variatie qua kruiden gebruikt, maar wel de ketjap. Wij vonden het heerlijk! Ook onze buuf heeft er net lekker van zitten smullen. We gaan ‘m zeker vaker maken, thx Reny!

  5. Pingback: Mijn eetweek 3 | Een Potje Koken

  6. Omdat u dit “indonesische” gehaktbrood noemt mis ik de oosterse specerijen daarvan.
    Er zijn vele indonesische/aziatische specerijen. Alleen bij u kan ik Djinten(komijn) vinden.
    Een pittige gehaktbrood lijkt me een betere benaming.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.