Balinese loempia (glutenvrij)

8

Als je mij volgt via social media, dan heb je vast meegekregen dat ik de afgelopen weken heerlijk op mijn luie kont heb gezeten op Bali. Het was meer dan nodig…. bijtanken, tijd voor elkaar (de meisjes waren niét mee op vakantie), tijd om niets te doen en vooral heel erg veel te genieten van al het moois dat Bali te bieden heeft. Naast heerlijk weer en prachtige natuur, kom je qua goed eten ook zeker aan je trekken op Bali. Althans, ik wel, want ik ben dol op de Indonesische keuken! Het is een hele pure keuken, met eenvoudige ingrediënten en de meeste Balinezen maken dan ook álles zelf. Rijst en mie vormen de basis van veel maaltijden, aangevuld met groenten, vlees of ei en natuurlijk zelf gemaakte kruidenmixen, die ze thuis met de vijzel klaarmaken. Tijdens onze vakantie kregen we de mogelijkheid om een kookworkshop te volgen en daar maakten we verschillende heerlijke gerechten, waaronder deze balinese loempia. Ik wist eerlijk gezegd niet dat het zo eenvoudig was om zelf loempia’s te maken, dus ik deel het recept graag!

Balinese loempia

Op Bali kwam ik heel veel producten tegen die ik hier ook graag gebruik. Natuurlijk dook ik de lokale supermarkt in en daar vermaakte ik me prima! Zo zag ik allerlei alternatieven voor witte suiker, zoals kokosbloesemsuiker en palmsuiker, en ook nog eens ontzettend betaalbaar. Ik heb wat meegenomen naar huis, maar aangezien de pakken suiker op Bali ook gewoon per halve kilo verkocht worden, kon ik niet al te veel meenemen… Kokosolie wordt ook volop gebruikt, onder andere om te frituren. Verder kwam ik wel pakjes tegen met kant-en-klare kruidenmixen, maar die bleken na het lezen van het etiket verder ook helemaal puur en natuurlijk zijn. Scháppen vol met kruiden zag ik, en uiteraard heb ik nog wat mooie kruiden en specerijen meegenomen waar ik graag binnenkort mee aan de slag ga.

Als je in het buitenland bent, is het áltijd leuk om een kookworkshop te volgen. Je leert zo meer over de lokale gerechten, over de lokale keuken, maar ook over de mensen die in het land van jouw bestemming wonen. Voor mij was de kookworkshop die wij bij Caraway Cooking Class in Sanur volgden een echte toevoeging aan onze vakantie. De vriendelijke Dewi nam ons eerst mee naar de markt, waar we bij verschillende kraampjes mochten proeven. Onder andere een health drink gemaakt van kurkuma en ei geel. een drankje dat erg zwaar valt op de nuchtere maag kan ik je vertellen…. Na het doen van wat laatste boodschappen werden we meegenomen naar het huis van Dewi, waar we aan de gang gingen om de gerechten die we zouden maken voor te bereiden. Bij elk gerecht hoort een andere combinatie van kruiden, specerijen en groenten en ik werd er zo blij van om met al die mooie producten te werken. In een ochtend werden we heel wat wijzer gemaakt in de Balinese keuken en maakten we heerlijke gerechten als beef rendang, tuna brengkes, satay ayam en olah olah. Onnodig om te vertellen dat we na het koken hebben zitten smullen van al dat lekkers en dat we met volle buiken naar onze villa terug gingen.

Balinese loempia

Deze balinese loempias vond ik zo leuk om te maken, ik had eigenlijk nooit bedacht dat het zo eenvoudig zou zijn. Ze zijn ook nog eens glutenvrij (let wel op de sojasaus en vissaus die je gebruikt!) en je kunt ze natuurlijk frituren in kokosolie, maar ze kunnen ook in de oven! Lekker veel groenten erin en ik vind het een heerlijke snack. Ik heb dan ook meerdere keren op het strand van Bali, met een koude Bintang erbij, zitten smullen van deze Balinese loempias. Binnenkort volgt trouwens nog een klein reisverslagje met leuke restaurantjes in Sanur, maar nu eerst het recept!

Balinese loempia

Balinese loempia

Voor circa 6 stuks

Voor de wrap:

  • 100 gr rijstmeel
  • 2 eieren (alleen het eigeel)
  • 70 ml water
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 5 kleine rode uien
  • 300 gr taugé
  • 200 gr wortel, geraspt
  • 5 tenen knoflook
  • 1 el soja saus (ongezoet)
  • 1 tl vissaus
  • 2 tl rijstazijn
  • snuf zout
  • peper
  • kokosolie om te bakken

Nodig: platte (pannenkoeken)pan, spatel, wok, bakpapier, bakplaat

Bereiden: maak het beslag van de wraps klaar door het meel met het eigeel (gooi de rest van het ei niet weg) en het water te mengen. Voeg een snuf zout toe en meng tot een glad beslag. Verwarm een druppel kokosolie in de pan en doe een héél klein beetje (2 eetlepels) beslag in de warme pan. Smeer met een spatel het beslag goed uit door de hele pan, de wrap is bijna doorzichtig. Zet de pan op zacht vuur en wacht tot de wrap gaat bubbelen en loskomt van de pan, dan is de wrap klaar. Laat de wrap even afkoelen op een bord. Voor het bakken van een nieuwe wrap is het belangrijk om de pan even te koelen onder de koude kraan. Bak de overige wraps.

Verwarm de oven nu voor op 180 graden.

Voor de vulling snipper je de uien en rasp je de wortels. Verwarm wat kokosolie in de wok en fruit eerst de ui, samen met de (geperste) knoflook. Voeg vervolgens de wortel en taugé toe en schep goed om. Laat de groenten even bakken totdat deze glazig en wat zachter wordt. Schenk de sojasaus, de vissaus en de rijstazijn over de groenten en voeg wat zout en peper toe.

Leg een wrap op een schone ondergrond en schep in het midden wat van het groentemengsel. Bestrijk de bovenste rand van de wrap met wat ei (plakrandje) en vouw nu eerst de zijkanten van de wrap naar binnen toe. Begin dan de wrap op te rollen en plak het uiteinde van de wrap vast. Leg de wraps met de vouwkant op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk de bovenkanten van de wraps nog met wat ei en schuif de wraps de oven in voor ongeveer 15 minuten, totdat ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Selamat makan!

Balinese loempia

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

8 reacties

  1. Zou er een graanvrije variant mogelijk zijn door de rijstmeel te vervangen door bijvoorbeeld kokosmeel? Kokosmeel reageert natuurlijk heel anders.. Maar misschien heb jij nog een idee?

  2. Kan het zijn dat je bedoelt eiWIT te gebruiken i.p.v. eigeel?? Het deeg is erg dik en wordt direct hard in de pan. Absoluut geen wrap van te vormen!

  3. “Voor het bakken van een nieuwe wrap is het belangrijk om de pan even te koelen onder de koude kraan. Bak de overige wraps.” – Dat zal jammer moeilijk zijn want ik gebruik enkel eco pan en het mag niet gewassen worden als het nog warm is.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.