Ben je op zoek naar het allerlekkerste recept voor een kipsaté marinade? Dan zit je hier goed. Een goede marinade maakt écht het verschil. Door de kip te marineren, wordt het vlees niet alleen malser, maar trekt het ook bomvol smaak. Vandaag deel ik mijn favoriete marinade voor kipsaté – zonder geraffineerde suiker, maar met volop pit, diepgang en een licht zoet accent van een beetje honing.
Deze makkelijke kipsaté marinade is ideaal voor een doordeweekse maaltijd – heerlijk bij Indonesische nasi goreng – , maar doet het ook fantastisch op de barbecue of bij een zomerse borrel. En het mooiste: hij staat in een paar minuten klaar. Het is een kwestie van wat heerlijke Oosterse smaakmakers met elkaar mengen en dan kan de marinade zijn magische werk doen. Geloof me, met dit kipsate marinade recept wil je nooit meer anders!
Wat zit er in een goede kipsaté marinade?
Een klassieke saté marinade combineert zout, zoet, zuur en een beetje pit. In deze versie gebruik ik:
- Sojasaus en ketjap manis: voor de zoute, umami basis en een mooie glans.
- Verse gember en knoflook: voor die herkenbare diepgang en een beetje frisse pit.
- Sambal en rode peper: voor een subtiele pittige kick.
- Honing: een klein beetje, net genoeg voor een licht zoetje.
- Citroen- of limoensap: dit zorgt voor frisheid én helpt de kip malser te maken.
Wil je het precieze recept voor mijn kipsaté marinade? Natuurlijk heb ik de precieze ingrediënten, hoeveelheden en verhoudingen voor je uitgeschreven. Scroll iets verder naar beneden!
Hoe lang moet je kip marineren voor saté?
Minimaal 1 uur, maar liever nog wat langer. Laat de kip het liefst een hele avond in de koelkast marineren – dan trekken de smaken er goed in en wordt de kip heerlijk sappig. Geen tijd? Ook 30 minuten geeft al verschil, maar hoe langer, hoe beter. Al zou ik het vlees niet langer dan 24 uur marineren, dan maken de zuren in de marinade het vlees te zacht!
Mijn tip: gebruik een zip-lock zakje om de kip te marineren. Snijd het vlees in blokjes, meng het met de marinade en doe alles in het zakje. Duw daarna zoveel mogelijk lucht eruit voordat je het sluit. Door het vlees bijna vacuüm te marineren, trekken de smaken extra goed in en wordt de kip nóg malser. Ideaal als je wat langer de tijd hebt om het te laten intrekken!
Hoe marineer je kip het allerlekkerst?
- Welke kip gebruik je voor saté?
Voor de lekkerste saté gebruik ik zelf altijd kippendijfilet. Deze blijft malser en sappiger dan kipfilet, vooral als je de saté op de barbecue of grill bakt. - Kan ik de marinade ook gebruiken in de pan of oven?
Zeker weten. Deze marinade is heel veelzijdig. Je kunt de gemarineerde kip ook in een ovenschaal bereiden of in een grillpan bakken. - Zit er suiker in saté marinade?
In veel recepten wel, maar deze versie bevat geen geraffineerde suikers. Alleen een klein beetje honing, wat je ook nog weg kunt laten of vervangen door bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker. - Kun je deze kipsate marinade invriezen?
Ja, maak een dubbele portie en vries een deel in, bijvoorbeeld al met de kip erbij. Zo heb je altijd een snelle oplossing klaar om de kip te marineren voor een volgende barbecue.

Nodig
- Ziplock zakje
Ingrediënten
Voor 500 gram vlees:
- 3 el olijfolie
- 1 el sesamolie
- 4 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 1 tl sambal
- ½ citroen
- 1 tl honing
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm verse gember
- ½ rode peper
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Snij de knoflook, gember en rode peper heel fijn.
- Doe de olijfolie samen met de sesamolie, ketjap, sojasaus, sambal en honing in een schaal en pers hier het sap van de citroen bij uit.
- Voeg de ui, knoflook, gember en rode peper toe.
- Meng de marinade voor de saté met het vlees (kip, varkenshaas) en laat de smaken minstens 1 uur intrekken. Een hele nacht kan ook, liefst niet langer dan 24 uur want dan zorgen de zuren in de marinade dat het vlees te zacht wordt.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor kipsate marinade? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.