X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Makkelijk recept voor romige pastinaak gratin met Parmezaanse kaas en oude kaas, gegarneerd met verse tijm, een feestelijk bijgerecht uit de oven.

Pastinaak gratin

0
By Mind Your Feed on 22 december 2024 Diner, Feest

Deze pastinaak gratin is een heerlijk romig bijgerecht, perfect voor bij een feestelijk diner. Met lagen van dun gesneden pastinaak, slagroom, Parmezaanse en oude kaas, verse kruiden en een vleugje nootmuskaat zet je een prachtig en feestelijk bijgerecht op tafel.

De verse tijm en oregano zorgen voor een kruidige smaak die mooi in balans is met de zoete pastinaak. Deze pastinaak ovengerecht is ideaal voor de feestdagen en combineert geweldig met gerechten zoals gevulde varkenshaas met brie en spek of zalm met kruidenkorst.

Makkelijk recept voor romige pastinaak gratin met Parmezaanse kaas en oude kaas, gegarneerd met verse tijm, een feestelijk bijgerecht uit de oven.

Pastinaak gratin

Wat deze romige gratin zo fijn maakt, is dat het makkelijk te maken is en weinig voorbereiding vraagt. De oven doet het meeste werk, terwijl de kaas een prachtig goudbruin korstje vormt. Dit feestelijk bijgerecht is een geweldige manier om extra groenten toe te voegen aan je kerstmenu. Serveer het als onderdeel van je kerst bijgerechten, en je zult zien dat iedereen aan tafel er blij van wordt.

Deze gratin recept met kaas is een heerlijke en eenvoudige manier om extra veggies toe te voegen aan jouw diner. Door de lagen pastinaak in een schaal te schikken en te overgieten met het roommengsel, ontstaat een heerlijke textuur. De combinatie van de hartige kazen en de lichte kruidige smaak van tijm maakt dit gerecht geweldig comfort food. Ideaal voor een etentje of als aanvulling op je favoriete pastinaak recepten.

Makkelijk recept voor romige pastinaak gratin met Parmezaanse kaas en oude kaas, gegarneerd met verse tijm, een feestelijk bijgerecht uit de oven.

Groente bijgerechten recepten:

Bijgerechten met Kerst…. meestal zijn ze de gerechten die we als laatste verzinnen. Eerst zijn de hoofdgerechten aan de beurt, logisch natuurlijk! Die zijn de basis voor wat er verder op tafel komt. Ik heb inmiddels heel wat groente bijgerechten recepten voor Kerst bedacht. Wil je ook wat extra groenten toevoegen aan het kerstmenu, ga dan bijvoorbeeld voor de volgende gerechten: 

  • Geroosterde wortelen uit de oven
  • Courgette gratin
  • Haricots verts met spek en doperwten
  • Spruitjes uit de oven met balsamico
  • Geroosterde broccoli met balsamico
  • Geglaceerde worteltjes met sjalot
  • Rode kool met appel en kaneel
  • Broccoli gratin met Parmezaanse kaas
  • Geroosterde spruitjes met spek en honing

Makkelijk recept voor romige pastinaak gratin met Parmezaanse kaas en oude kaas, gegarneerd met verse tijm, een feestelijk bijgerecht uit de oven.

Makkelijk recept voor romige pastinaak gratin met Parmezaanse kaas en oude kaas, gegarneerd met verse tijm, een feestelijk bijgerecht uit de oven.

Pastinaak gratin

Makkelijk en feestelijk recept voor pastinaak gratin, een romige gratin als bijgerecht met pastinaak, room en Parmezaanse kaas.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 35 minuten minuten
Totale tijd: 50 minuten minuten
Bijgerecht
Nederlands
Bijgerechten recepten, Feestelijk, Groenten, Kerst recepten
Servings: 8

Nodig

  • Mandoline (of scherp mes)
  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 4 pastinaak
  • 1 ui
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram oude kaas (geraspt)
  • 2 tl oregano (gedroogd)
  • 2 takjes tijm (vers)
  • 1 tl nootmuskaat
  • snuf peper
  • snuf zout
  • 2 tl boter

Bereiden

  • Snij de uiteinden van de pastinaak en gebruik een dunschiller om de pastinaken te schillen.
  • Snij met een mandoline (of een scherp) mes dunne plakjes van de pastinaak.
  • Schil de ui en snij hier ook dunne plakken van.
  • Verwarm de oven op 160 graden. Vet de ovenschaal in met een klontje boter.
  • Meng de slagroom met de gedroogde oregano, verse tijm, nootmuskaat en een snuf peper en zout.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met de plakjes pastinaak, ze mogen wat over elkaar heen liggen. Leg hierop een laagje met plakjes ui.
  • Bestrooi met ⅓ van de Parmezaanse kaas.
  • Maak nog weer een laag met pastinaak en ui en bestrooi weer met ⅓ van de Parmezaanse kaas.
  • Maak nu de laatste laag met pastinaak en schenk dan het slagroom-mengsel in de ovenschaal.
  • Bestrooi met de overgebleven Parmezaanse kaas én de oude kaas en schuif de pastinaak gratin zo'n 30 - 35 minuten in de warme oven. Controleer met een vork of de pastinaak gaar is.
  • Is de pastinaak nog niet helemaal gaar maar de kaas al wel mooi bruin? Dek dan de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet nog wat langer in de oven.
Calorieën: 162kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 6g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 4g | Vezels: 4g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Makkelijk recept voor romige pastinaak gratin met Parmezaanse kaas en oude kaas, gegarneerd met verse tijm, een feestelijk bijgerecht uit de oven.

Ga jij aan de slag met dit recept voor pastinaak gratin? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. 

bijgerechten recepten Kerst kerst recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu makkelijke maaltijden #52 – 2024
Next Article Roerbak spinazie met knoflook
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required