X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Zelfgemaakte quiche Lorraine met prei en Gruyère, ideaal voor brunch of lunch. Hartige taart met spekjes, prei en romige cottage cheese kaasvulling – klassiek recept quiche Lorraine in een frisse lentevariant.

Quiche Lorraine met prei

0
By Mind Your Feed on 9 april 2025 Diner, Lunch

Quiche Lorraine met prei en gruyère – een klassiek Frans gerecht met natuurlijk mijn eigen twist! Ik ben gek op quiches, vooral omdat ze zo makkelijk zijn om te maken, perfect zijn om restjes groenten in te verwerken én er altijd feestelijk uitzien. Dit recept voor quiche Lorraine is echt zo’n allemansvriend en echt altijd goed!

Nu we richting Pasen gaan en er weer van die gezellige brunchmomenten op de planning staan, deel ik graag mijn favoriete recept voor quiche Lorraine met je. En hoewel een klassieke quiche Lorraine officieel zonder groente wordt gemaakt, voeg ik er met liefde prei aan toe. Want zeg nou zelf: een beetje extra groenten is altijd een goed idee, toch?

Zelfgemaakte quiche Lorraine met prei en Gruyère, ideaal voor brunch of lunch. Hartige taart met spekjes, prei en romige cottage cheese kaasvulling – klassiek recept quiche Lorraine in een frisse lentevariant.

Recept quiche Lorraine met prei

Deze hartige taart is gebaseerd op het traditionele recept voor quiche Lorraine met spekjes en room, maar krijgt door de toevoeging van gebakken prei en romige Gruyère een nog rijkere smaak. Ook voeg ik extra eiwitten toe aan dit recept voor deze klassieke quiche door cottage cheese door de eieren te kloppen.

Gruyère is trouwens echt de perfecte kaas voor quiche: hij smelt prachtig, heeft net genoeg pit en zorgt voor dat typische Franse gevoel bij elke hap. En die prei? Die geeft een fijne, milde smaak die heerlijk combineert met het zoutige van het spek en de romigheid van de vulling. Een gouden combinatie als je het mij vraagt!

Zelfgemaakte quiche Lorraine met prei en Gruyère, ideaal voor brunch of lunch. Hartige taart met spekjes, prei en romige cottage cheese kaasvulling – klassiek recept quiche Lorraine in een frisse lentevariant.

Quiche Lorraine maken

Het fijne aan dit recept is dat je het prima een dag van tevoren kunt maken. Even opwarmen in de oven en je zet in no time een feestelijke quiche op tafel. Perfect dus voor een uitgebreid paasontbijt of -brunch, maar ook gewoon op een doordeweekse avond met een frisse salade ernaast. Deze quiche met prei en gruyère is echt comfort food in Franse stijl. En geloof me: als je ‘m eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer terug naar een kant-en-klare variant.

Voor deze quiche gebruik ik hartige taartdeeg of vers bladerdeeg, afhankelijk van wat ik in huis heb. De prei bak ik even zachtjes aan in het vet van de spekjes en laat ik daarna uitlekken, zodat de bodem straks niet zompig wordt. Mijn tip: bestrooi de bodem van de quiche met wat havermout, dat zorgt voor een krokante bodem. Dan meng ik de eieren met cottage cheese en geraspte gruyère, voeg ik de spekjes toe en giet ik alles in de vorm. De oven doet de rest! Serveer de quiche lauwwarm of koud, net wat jij lekker vindt.

Meer quiche inspiratie?

Na het maken van dit recept voor quiche Lorraine nog op zoek naar meer inspiratie voor hartige taart of quiche recepten? Probeer dan ook eens een van deze gerechten, ik weet zeker dat je ze ook te gek vindt!

  • Quiche met asperges en ham
  • Quiche met zalm en spinazie
  • Quiche met broccoli, spinazie en feta
  • Mini quiche met zalm en asperges
  • Quiche met courgette en spek

Zelfgemaakte quiche Lorraine met prei en Gruyère, ideaal voor brunch of lunch. Hartige taart met spekjes, prei en romige cottage cheese kaasvulling – klassiek recept quiche Lorraine in een frisse lentevariant.

Zelfgemaakte quiche Lorraine met prei en Gruyère, ideaal voor brunch of lunch. Hartige taart met spekjes, prei en romige cottage cheese kaasvulling – klassiek recept quiche Lorraine in een frisse lentevariant.

Quiche Lorraine

Makkelijk recept voor quiche Lorraine met prei, spek, Gruyere kaas en luchtige cottage cheese.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totale tijd: 40 minuten minuten
Hoofdgerecht, Lunch
Frans
Lunch recepten, Pasen, Quiche recepten
Servings: 8

Nodig

  • Koekenpan
  • Quichevorm
  • Schaaltje
  • Garde
  • Zeef

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 200 gram spekreepjes
  • 4 eieren
  • 75 gram cottage cheese
  • 75 gram Gruyere (geraspt)
  • 2 prei
  • 2 el havermout
  • snuf peper
  • snuf zout
  • boter (om in te vetten)

Bereiden

  • Verwijder de buitenste bladen van de prei en snij de prei in fijne ringen. Spoel eventueel zand op de prei even uit onder de kraan.
  • Verwarm de koekenpan, voeg geen olie of boter toe en bak de spekreepjes krokant. Giet eventueel het overtollig vet af.
  • Voeg de prei toe aan de pan met spekreepjes en bak mee tot deze geslonken is. Laat het spek-prei mengsel uitlekken in een zeefje.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de quichevorm in met een beetje boter en bekleed deze met het verse bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem van de quiche en bestrooi de bodem met wat havermout.
  • Klop de eieren los met de cottage cheese en voeg 50 gram Gruyere toe. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
  • Vul de quichevorm met het spek-prei mengsel. Schenk hier het luchtig geklopte ei-mengsel overheen.
  • Strooi tot slot het restje Gruyere over de quiche Lorraine en schuif deze voor 25 minuten de warme oven in.
Calorieën: 322kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 12g | Vet: 24g | Verzadigd vet: 8g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Zelfgemaakte quiche Lorraine met prei en Gruyère, ideaal voor brunch of lunch. Hartige taart met spekjes, prei en romige cottage cheese kaasvulling – klassiek recept quiche Lorraine in een frisse lentevariant.

Ga jij aan de slag met dit recept voor quiche Lorraine? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door: Renske van Buren. 

hartige taart recepten lunch recepten pasen quiche recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleOeuf en cocotte
Next Article Mango mousse met passievrucht
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

Omelet wrap met zalm

Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required