X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject

Risotto met rode biet

2
By Mind Your Feed on 17 januari 2014 Diner

Ik ben gek op de Italiaanse keuken! Voor veel van mijn familieleden en vrienden is dat absoluut geen verrassing. Ik ben gek op pizza’s, pasta’s, risotto’s, vleesgerechten en mooie salades met mozzarella en basilicum. En op Italiaanse ijsjes natuurlijk! Maar, hoe lekker ook, niet allemaal even gezond. En ik wil liever gezond eten, omdat ik me daar heel goed bij voel. Dus geen snelle koolhydraten, geen wit pizzameel, geen witte rijst. Voor de pasta gebruik ik tegenwoordig vaak een spelt-variant. Voor pizzameel heb ik al heel wat alternatieven gevonden, bijvoorbeeld deze pizzabodem van havermout. Voor risotto, traditioneel van de witte risottorijstkorrel gemaakt, vond ik vlak voor de kerst een alternatief; parelgort. Ik maakte daar deze heerlijke risotto met rode biet van, gezond smullen!

Parelgort. Het kan zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt. Wel van gerst? Gort is gepelde gerst. En gerst is een graan. In dit graan zitten dus wel gluten, zoals in tarwe, rogge en spelt. Echter, gerst is niet zo ver bewerkt en doorgeteeld als tarwe en bevat daardoor nog veel voedingsstoffen. Het is daarmee wat mij betreft een goed alternatief voor de witte risottokorrel. En heb je gelezen dat ik de rode biet in de #goodfood maand tot #goodfood bekroonde? Hier kun je nog eens nalezen wat ik schreef over de rode biet.

Risotto

Ik hoor soms dat risotto een lastig gerecht is. Ik vind dat wel meevallen. Je hebt vooral wat geduld nodig. Je moet bij de pan blijven, om regelmatig wat bouillon bij de risotto te scheppen. Als je dat met wat geduld en liefde doet, kan je risotto eigenlijk niet mislukken.

Recept risotto met rode biet

  • 250 gram parelgort
  • 1,5 liter bouillon (van vegetarisch bouillonpoeder)
  • 3 preien
  • 250 gram rode biet (gekookt)
  • 2 sjalotjes
  • 3 augurken
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl tijm
  • 125 gram spekblokjes
  • (olijf)olie
  • parmezaanse kaas

Nodig; stoofpan (of andere pan met dikke bodem), snijplank, extra pan voor bouillon, soeplepel, keukenrasp

Maak in de extra pan 1,5 liter bouillon. Verwarm de olie in de stoofpan. Snipper de sjalotten en fruit kort aan. Voeg nu de knoflook (uitgeperst) en tijm toe. Bak de spekblokjes 5 minuten mee, totdat ze verkleuren. Voeg de in ringen gesneden prei toe en schep om. Als laatste voeg je de parelgort toe.  Laat zo’n 2 minuten meebakken en schep dan de bouillon erbij, genoeg om de parelgort helemaal onder te laten gaan. Laat koken en steeds als de bouillon verder zakt, opgenomen wordt door de gort en de gort dus weer ‘boven water’ komt, voeg je wat bouillon bij. Dit net zo lang totdat de gort gaar is (zo’n 20-25 minuten).

Rasp de rode biet en snij de augurken in kleine dobbelsteentjes. Als de risotto klaar is, voeg je als laatste de biet en augurken toe. Schep goed door en laat het geheel nog even op laag vuur warm worden. Schep de risotto in diepe borden en maak je gerecht af met wat parmezaanse kaas.

Risotto

Tip; lekker met een fris-pittige salade van rucola, komkommer en paprika.

Tip: ik had nog wat gekookte worteltjes over van de avond ervoor, die heb ik erbij gedaan. Erg lekker!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

diner inspiratie recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleMelk ongezond?
Next Article Gehaktbrood van kipgehakt met spinazie
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kip fajitas

Marokkaanse gehaktballetjes

Kippendijen uit de oven

2 reacties

  1. Hester on 17 januari 2014 12:37

    Wat een heerlijk en origineel recept. Ik hou van risotto en vind het helemaal niet heel ingewikkeld. Dit ga ik zeker eens maken!

    Reply
  2. Julie Hapjesprincess on 23 januari 2014 23:11

    Lijkt me een heerlijk recept!!!
    Groetjes Julie

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
13 mei 2025

Kip fajitas

10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

9 mei 2025

Marokkaanse gehaktballetjes

7 mei 2025

Kippendijen uit de oven

3 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #19 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....