Rode linzensoep met kikkererwten

6

Weet je wat ik soms lastig vind aan schrijven over eten? Dat ik steeds zo in herhaling val…. Want ik wilde deze blog beginnen met het vertellen dat ik dól ben op soep… Maar als je een beetje opgelet hebt, dan vertel ik dat ik overal dól op ben…. Op salades, op wraps, op havermoutontbijtjes, op rode wijn. Dól op…. Nou is dat ook wel echt zo natuurlijk, ik ben nu eenmaal dól op lekker eten! En als het kouder is, dan zet ik het liefst verwarmende gerechten op tafel. Stevige soepen, stoofschotels, curry’s en ovengerechten staan hier dan regelmatig op tafel. Vorige week maakte ik deze goedgevulde rode linzensoep met kikkererwten, en de soep moet even pruttelen maar dan heb je ook een heerlijk kommetje homemade goodness.

rode linzensoep

Alweer een paar jaar geleden kocht ik op een marktje in Rotterdam een kant-en-klaar pakket voor linzensoep. In een papieren zak waren alle ingrediënten bij elkaar gedaan, en het recept voor de linzensoep zat er op een klein briefje bijgestoken. Ik viel eigenlijk alleen al voor de papieren zak, en voor de manier waarop alle benodigdheden er precies afgewogen met liefde ingestopt waren, en voor het enthousiasme van de verkoopdame. Bij het kraampje mocht ik ook alvast van de soep proeven, en toen wist ik al dat ik een nieuwe favoriete soep zou hebben…. Het duurde nog wel ruim 3 jaar voordat ik zelf een pan linzensoep klaarmaakte, en zelf alle ingrediënten bij elkaar zocht. Lekker eten heeft bij mij zo vaak te maken met goede herinneringen, en zolang ik die soep niet vergeten was, wist ik dat het wel goed zou komen.

rode linzensoep

Op een pan soep kan ik me helemaal uitleven, ik vind het heerlijk om te experimenteren met smaken. Deze rode linzensoep heeft dan ook een beetje een exotisch tintje gekregen door de kokosmelk, gember en limoen. Maar er zit zeker ook pit in, want een beetje peper mag bij mij niet ontbreken. Ik kon me de smaak van de linzensoep van dat marktkraampje nog goed herinneren, en weet nog goed dat ik zoveel verschillende smaken proefde….

rode linzensoep

Ik heb de soep nog wat extra vulling gegeven door er kikkererwten, extra groenten en toch ook vlees – ja ja, voor Simon – aan toe te voegen. Mijn middag was helemaal geslaagd, ik heb staan proeven, staan roeren, de rode linzen hun werk laten doen en aan het eind van de dag hebben we met z’n allen – ook de meiden – zitten smullen van deze rode linzensoep met kikkererwten. Ik serveerde er nog een klein spelt-haverbroodje bij, maar de soep is eigenlijk al vullend genoeg!

rode linzensoep

Rode linzensoep met kikkererwten

Voor een flinke pan comfort food:

  • 350 gr rode split linzen
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 1 knolselderij
  • 1/2 rode peper
  • 1 cm gember
  • 200 gr kikkererwten (pot)
  • 300 gr sukadelappen
  • 1 lt water
  • 200 ml kokosmelk
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 el rode currypasta
  • 1 limoen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl komijn
  • peper
  • zout
  • verse koriander
  • olie om te bakken

Nodig: grote soeppan, vergiet

Bereiden: Schil en snipper de ui, maak de paprika schoon en snij in kleine blokjes, snij de peper in dunne ringen. Ik heb de zaadjes laten zitten, hou je niet van pittig dan moet je ze even verwijderen. Verwarm wat olie in de pan en fruit hier de ui in aan, voeg de paprika en de peper toe en bak kort mee. Schep de tomatenpuree en currypasta in de pan en voeg de kruiden (kaneel, kurkuma, nootmuskaat, komijn, peper en een snuf zout) toe. Laat kort meebakken.

Voeg nu de linzen toe en doe ook de sukadelappen in de pan. Schenk het water en de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat de rode linzensoep ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

Maak ondertussen de knolselderij schoon en snij deze in kleine blokjes, ongeveer 1 x 1 cm. Spoel de kikkererwten even af in een vergiet onder de kraan.

Schep na 30 minuten het vlees uit de pan en snij dit in blokjes. Voeg nu de knolselderij, de kikkererwten en het vlees weer toe aan de soep en laat nog weer zachtjes 30 minuten koken. Het vlees moet heerlijk zacht en mals worden. Blijf regelmatig roeren!

Wanneer de linzen helemaal uit elkaar gevallen zijn, het vlees heerlijk zacht is en de kikkererwten goed mee verwarmd zijn, is de rode linzensoep met kikkererwten klaar. Maak de soep af met wat verse koriander en wat sap van de limoen.

rode linzensoep

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

6 reacties

  1. Klinkt al een heerlijk recept voor m’n eetclub! wat zou alleen een goede vervanging voor het vlees kunnen zijn? Een van de dames waar we voor koken is vegetarisch. Alvast bedankt voor het antwoord!

  2. Goede tip: het wordt dikke soep, dus houd hem in de gaten, roer regelmatig en laat het vuur zo laag mogelijk… Anders brandt het aan, en dat is best zonde na al het werk! 😉

  3. Manolito van Galen op

    Hoi Reny,

    Lijkt me een heerlijke soep.
    Echter zie ik bij de bereiding nergens het verwerken van de gember staan.
    Kun je uitsluitsel geven?

    Bij voorbaat hartelijk dank.

    Groetjes,

    Manolito

  4. saskia van Horne op

    Dit is echt mijn lievelingssoep geworden.
    Wel de vegetarische versie ervan, maar zonder de sukadelappen nog steeds heerlijk!
    Echt een aanrader dus!

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.