Deze maand startte ik vol goede moed met project #BackToNormal, en besloot ik om gewoon weer wat gezonder te gaan eten. Meer groenten, minder wijn, extra water, meer tijd voor mezelf, en even de suikers weer aan de kant. Niet snoepen dus. Nou, dat ging de eerste week nog uitstekend. De tweede week van de maand leek het alsof er een roze olifant in de hoek van de kamer stond, waar ik vooral niet naar mocht kijken… Ik kon de verleiding weerstaan, maar ik vond er geen bal aan. En afgelopen week had ik gewoon énorme trek in zoetigheid…. Voor mij werkt dat echt niet hoor, mezelf dingen ontzeggen. Om het nog enigszins verantwoord te houden, maakte ik deze chocolade rijstwafel repen. Met slechts een paar pure ingrediënten zette ik dit heerlijke snoepje in elkaar.
Dat is dus precies ook de reden dat ik een hekel heb aan diëten, of aan jezelf bepaalde voedingsmiddelen ontzeggen. Voor mij werkt dat echt niet, het maakt mijn leven er niet leuker op en het zorgt er 9 van de 10 keer alleen maar voor dat ik nog meer trek krijg in het verboden eten. Met tot gevolg dat áls ik dan iets lekkers vind, onderin die snoepla, ik er ook helemaal los op kan gaan. Dan eet ik rustig de hele zak leeg, of ik begin aan de snoepjes voor de kinderen. Goh, ze is net een mens…. Ja, ik ben ook net een mens. Ik kan je prima vertellen hoe je gezond zou moeten eten, maar ik vind dan ook absoluut dat er ruimte moet zijn voor snoepen. Voor verplicht snoepen, van écht lekkers, want anders is die gezonde levensstijl echt zo leuk niet….
Naast rode wijn en toastjes met brie heb ik ook een kleine voorliefde voor van die mierzoete candybars. Lions, Twixen, KitKats, Bounty’s, ik vind er echt niet 1 niét lekker…. Regelmatig heb ik de mini versie in huis, en snoep ik er 1 bij een kop thee in de avond. Er zit natuurlijk weinig gezonds in zo’n candybar, en dat geeft ook helemaal niet – alles met mate – maar ik wilde kijken of ik zelf een iets meer verantwoorde versie kon maken. Deze chocolade rijstwafel repen houden het midden tussen een Lion en een KitKat, en zijn echt te lekker. Uiteraard moet je hier ook niet alles in 1 keer van opeten, maar dit is wel net even verstandiger snoepen.
Chocolade rijstwafel repen
Voor ongeveer 5 mini bars:
- 2 rijstwafels
- 1 flinke hand gemengde noten, ongebrand en ongezouten
- 2 el kokosolie
- 75 ml honing
- 2 el cacao
Nodig: mengkom, steelpan, huishoudfolie, ovenschaal
Bereiden: Kruimel de rijstwafels in kleine stukjes boven de mengkom. Voeg hier de noten aan toe, hak ze eventueel eerst in grove stukken.
Smelt de kokosolie samen met de honing en de cacao in een pan, doe dit langzaam en op zacht vuur.
Bekleed een ovenschaal met wat huishoudfolie. Schenk nu de kokosolie bij de rijstwafelkruimels en schep alles even goed door. Zorg dat de rijstwafels goed bedekt zijn met de stroperige kokosolie-honing massa.
Stort nu de rijstwafels voorzichtig op het folie in de ovenschaal en druk goed aan. Gebruik hier eventueel een lepel voor. Bij mij zat de ovenschaal niet helemaal vol hoor, ik gebruikte denk ik de helft van de schaal. Dek de chocolade rijstwafel repen af met het folie en zet nu voor ongeveer een uur in de koelkast.
Snij de chocolade rijstwafels voorzichtig in repen met behulp van een scherp mes. En geniet ervan! Eet ze niet allemaal tegelijk op – lastig, i know! – maar bewaar ze in de koelkast.
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
34 reacties
Wat een leuk recept! Die ga ik zeker een keer proberen 🙂
De recepten zijn geweldig, kan alleen nergens de calorieën terugvinden die erin zitten. Kan ik die ergens vinden?
Lijkt me super lekker en easy te maken !!! Heb je neutrale of kokosolie met smaakje gebruikt ?
Wat een makkelijk recept, die ga ik ook eens proberen 🙂 Melanie, ik denk dat ze ongeraffineerde kokosolie heeft gebruikt, vandaar Lion -》kokossmaak 🙂
Groet
Heb ze vandaag gemaakt. Vielen erg goed in de smaak. Had er nog wat cruesili bijgedaan.
Heerlijk.
Ziet er heerlijk uit
groetjes
Komt dat even mooi uit, gisteren net twee pakken rijstwafels gekocht.
Ga ik dus deze week maken, lijkt me heerlijk…..
Mmmmm lekker! Ik heb ze vanochtend gemaakt, goed geslaagd!
Je brengt me op een idee. Ik eet af en toe een rijstwafel met tahin. Misschien smaakt een beetje cacao met honing daar ook op.
Heel lekker, gisteren gemaakt. Ik heb een deel van de honing vervangen door dadelstroop, omdat ik dat net wat meer pit vind geven. Ben niet altijd even dol op (veel) honing. Het geheel bleef nog wel wat nattig, maar dat komt misschien daardoor. Heb daarom over het geheel nog wat kokosrasp gestrooid, waardoor het wat minder plakkerig werd. Superlekker hapje voor tussendoor. Rijstwafels gebruiken hiervoor vind ik echt een uitvinding!
Vanmiddag gemaakt, echt super lekker. Deze komt op mijn favorieten lijstje. Nu nog proberen om ze niet allemaal in 1 dag op te eten, hahaha
Ligt al ruim drie uur in de koelkast. Blijft nat en plakkerig.
Dus maar gewoon lekker uit het bakje lepelen, want de smaak is super.
neutrale koksolie gebruikt, maar mmm wat ontzettend lekker
Lijkt me echt heerlijk! Ga ze uit zelfbescherming denk ik niet maken, want bij mij gaan ze zeker weten in 1x op…
Kan je de kokosolie ook vervangen door olijfolie? Ben niet zo dol op kokos!
Hoe warm moet de oven en hoe lang?,
Ze gaan niet in de oven 🙂 Alleen de koelkast, en die staat gewoon op koud!
Even een tip die ik echt niemand wil onthouden:
neem wel biologische rijstewafels, in de “gewone” zit arseen.
Ik heb deze nu al een paar keer gemaakt want ze zijn super lekker, alleen die van mij vallen uit elkaar. Het blijft geen stevig iets zoals een candybar. Ik bewaar ze dus maar in stukken in de vriezer. Wat ik eigenlijk met al mijn zoete dingen doe. Als ik dan een stuk uit vriezer haal kan ik het na 5 minuten al gaan eten want dan zijn ze nog stevig en goed te eten. Maar ik vind het jammer dat ik dit niet als tussendoortje mee kan nemen want dat zit je dus allemaal losse stukjes te eten. Ik heb er al meer kokosolie in gedaan maar het helpt niet.
Waart kan het aan liggen dat de repen uit elkaar vallen? Of was dat bij jou ook Reny?
Oh wat jammer Vivian, want bij mij blijven ze dus wel heel stevig en goed plakken. Als je er meer kokosolie in doet, zou je ook de honing moeten vermeerderen, kijk even of dat werkt!?
Leuk idee! Is er eventueel een alternatief voor de kokosolie?
Je zou het ook met gewone boter kunnen proberen… weet niet of het precies hetzelfde wordt dan.
Hoi! Misschien een domme vraag.. maar wat bedoel je met 2el cacao? Cacao poeder? Of gewoon chocolade smelten? Of raw cacao?
Domme vragen bestaan niet 🙂 Inderdaad, ik bedoel cacao poeder!
Ik heb deze vandaag gemaakt en oooh, wat zijn ze heerlijk!! Nu nog zien dat ik er de hele avond kan afblijven zodat de kids morgen nog een stukje hebben om mee te nemen naar school! 😉 Bedankt voor het recept! Superleuke blog heb je!
Ohw wat een fijn recept!!! Ga ze zo maken. Perfect voor mijn hongerige kids als gezond tussendoortje! Zou het mee naar school kunnen?? Of denk je dat het echt te zacht word buiten de koelkast?
Net dut recept gemaakt; heel eenvoudig, snel en echt heerlijk!
Ik heb de ovenschaal vooraf al in de koelkast gezet, dan stolt het iets sneller. En i.p.v. honing heb ik ahornsiroop gebruikt.
Een aanrader!
Goed idee, en lekker simpel!
Wat een leuk recept Reny! 🙂 Doet beetje denken aan dat Rocky Road (zo heet het toch, met die chocolade en die koekjes door elkaar)
Mmmmm dit is echt super lekker :)!
Ik heb een handje cranberry”s er door heen gedAan inplaats van noten .
Ik gebruik geen honing of agavesiroop omdat dat uiteindelijk ook gewoon als suiker overgezet wordt in het lichaam. Ik gebruik alleen erythritol als suikervervanger. Hoe kan ik toch deze repen “aan elkaar plakken”?
Heel lekker recept, ik heb wat minder honing gedaan, ongeveer 60 gram, en er een flinke lepel pindakaas door gedaan (eerst even opgewarmd, dat mengt beter en i.p.v. noten, gehakte pinda’s. Alles in een vorm ,bekleed met bakpapier,en heel stevig met de achterkant van een lepel aandrukken en op laten stijven.
Ziet er lekker uit! Echter hou ik zelf absoluut niet van kokos, is de kokosmaak erg opvallend of is het om het geheel te binden? Zijn er eventueel ook alternatieven ipv kokosolie?
Hoi! Ik gebruik de kokosolie in dit recept inderdaad om de repen weer stevig te maken, als kokosolie weer afkoelt, stolt het als het ware. Ik vind zelf dat er weinig kokossmaak aan kokosolie zit, maar dat kan natuurlijk heel persoonlijk zijn. Je zou het ook kunnen proberen met gewone boter, maar ik durf niet helemaal te zeggen of dat goed uitpakt!