Chocolade pindakaas repen met zeezout

6

Met chocola maak je mij altijd blij. Ik ben zo’n persoon die elke dag een stukje chocola móet hebben. Het hoeft niet groot te zijn, als het maar chocola is. Al lange tijd is de Tony met karamel en zeezout mijn favoriet, maar daar gaat gemiddeld dus wel een reep per week van doorheen. Eh, #oeps… Te lekker gewoon! Nog steeds is dit een van mijn lievelingssmaken, maar te veel chocola is ook voor mij niet goed. Dus ik besloot om zelf aan de slag te gaan met zeezout en ‘karamel’, en toen waren deze chocolade pindakaas repen geboren. Must try!

chocolade pindakaas repen

Na mijn overzicht van gezonde snackrepen had ik helemaal zin om de keuken in te duiken! Ik vind het maar wat leuk om gezondere alternatieven te bedenken voor mijn favoriete snoepjes en deze keer besloot ik om Tony eens om te vormen. Of nee, ik zag de aangebroken reep met oranje wikkel liggen en dacht, die smaken wil ik terug laten komen in een snackreep. Nou, dat ging niet zonder slag of stoot kan ik je vertellen….

Ik heb wel eens van die dagen waarop niets lijkt te lukken. Vorige week had ik ook zo’n dag. Vol goede moed ging ik in de ochtend aan de slag, maar eigenlijk had ik niet echt een plan gemaakt. Het recept nog niet helemaal uitgewerkt, en alles ingezet op mijn experimenteer-talent. En dus wilde het maar niet vlotten. Echt, ik had de concentratie van een appel en was halverwege al weer kwijt wat ik van plan was.

chocolade pindakaas repen

De basis van mijn repen moest bestaan uit noten, met dadels en nog een kleine puff door de rijstwafels. Zo ver was ik al, en die laag had ik dan ook snel gemaakt. Maar toen…. ik wist het gewoon even echt niet meer. Gelukkig moest ik toch even wachten tot de onderste laag van deze chocolade pindakaas repen was uitgehard. Maar hoe laat je karamel en zeezout terugkomen in een reep, zonder dat je karamel wilt maken. Ik bedoel, dat zou dan weer zoveel suiker toevoegen, dan zou mijn recept het doel een beetje voorbij streven.

Uiteindelijk is het goed gekomen hoor. Ik had volgens mij gewoon mijn dag niet. Halverwege de middag gaf ik het op, ik ben wat anders gaan doen en maakte pas ’s avonds deze chocolade pindakaas repen af. Uiteindelijk zijn ze niet helemaal geworden wat ik voor ogen had, maar daar zijn ze niet minder lekker om. Of het nog wat met Tony te maken heeft, mag jij beoordelen. Ik vind ze in elk geval erg smakelijk, en ben blij dat er nog een paar van deze lekkertjes in mijn vriezer liggen!

chocolade pindakaas repen

Chocolade pindakaas repen met zeezout

Voor 4 a 5 repen:

Onderste laag:

  • 50 gr walnoten
  • 6 dadels
  • 3 el kokosolie
  • 1 rijstwafel

Middelste laag:

  • 6 dadels
  • 2 el pindakaas
  • 70 ml water
  • grof zeezout

Bovenste laag:

  • 50 gr pure chocola
  • 1 tl kokosolie

Nodig; keukenmachine, staafmixer, hoge maatbeker, kleine (siliconen) bakvorm(pjes), vershoudfolie, schaaltje, kleine (steel)pan, plek in de vriezer

Bereiden: Begin met de onderste laag van de chocolade pindakaas repen door de walnoten met de dadels en de rijstwafel in de keukenmachine te doen. Hak deze ingrediënten tot grove kruimels. Is de kokosolie al vloeibaar (bij mij nog wel, door het mooie weer), schep deze dan bij de kruimels en meng tot een plakkerige massa. Is jouw kokosolie niet vloeibaar, smelt deze dan even in een pannetje en voeg toe.

Ik gebruikte kleine siliconen bakvormpjes voor mijn repen. Deze hoef je niet te bekleden met vershoudfolie. Heb je een bakblik, of een ovenschaal? Dat kan ook prima, maar leg dan even een laag folie in de vorm.

Schep het mengsel in de bakvorm(pjes) en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Zet de vorm(pjes) in de vriezer en laat een kwartiertje staan.

De middelste laag maak je klaar door 2 el pindakaas (100% pinda’s) in een hoge maatbeker te scheppen en hier de dadels en het water aan toe te voegen. Gebruik een staafmixer om dit tot een gladde ‘karamel’puree te malen. Voeg wat grof zeezout toe, ik gebruikte een molen en draaide 2 keer.

Haal de bakvorm(pjes) uit de vriezer en verdeel het pindakaasmengsel over de onderste laag. Zet de vorm(pjes) weer terug in de vriezer en laat zeker een half uur staan.

Doe wat water in een kleine pan en zet hier een kleiner schaaltje in. Doe de chocola in de schaal en laat deze au bain marie smelten.

Haal de bakvorm(pjes) weer uit de vriezer en schenk hier de gesmolten chocola overheen. Spreid met de bolle kant van een lepel de chocola goed uit. Zet nu de chocolade pindakaas repen nog zo’n 10 minuten terug in de vriezer zodat de chocola weer kan stollen.

Je kunt deze repen helemaal koud uit de vriezer eten, maar ik vond het lekkerder om ze voor het opeten nog even in de koelkast te bewaren, zodat het niet echt een ijsje is. Misschien dat ik dat in de zomer wel lekker vind, maar nu liet ik ze net een beetje ontdooien. Gebruik je een grotere bakvorm, dan kun je de vorm in de koelkast bewaren en steeds een stukje afsnijden. Enjoy!

chocolade pindakaas repen

Ga jij aan de slag met dit recept voor chocolade pindakaas repen met zeezout? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

6 reacties

  1. Haha Hi Reny, Ik ben ook zo’n persoon die enkel dag een heerlijk stukje chocolade moet hebben. Echt verslavend! & ook helemaal fan van de Tony’s repen. Melk chocolade met noga is mijn favoriet. Zelf ben een intolerant voor gluten, maar ik vind het nog best wel een opgave wat wel en niet mag. Nu was ik even op internet aan het rond zoeken voor gezonde snack inspiratie. & Volgens mij is alles wat jij gebruikt voor dit recept glutenvrij. Dat wordt een heerlijk middagje kokkerellen! Ik ga je recept zeker uitproberen.
    Hele leuke blog trouwens, complimenten! 😉

    Groetjes Hanneke

  2. Ik ken dan wel niet de repen van Tony. Woon in noorwegen en heb vandaag de repen gemaakt. Ze zijn erg lekkers en doen wel denken aan snickersijs.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.