Tomaatjes uit de oven zijn één van die feestelijke bijgerechten die simpel zijn, en tegelijkertijd zóveel smaak geven aan je kerstmenu. Door de tomaatjes te roosteren worden ze zacht en zoet; deze smaakbommetjes geven precies dat warme, ronde smaakje dat zo goed past bij een feestelijk diner. Met wat olijfolie, knoflook, balsamico en tijm heb je in een paar minuten een groentegerecht klaarstaan waar iedereen van smult!
Deze geroosterde tomaatjes passen geweldig bij mijn kip rollade met pesto en prosciutto en zalm uit de oven. Ze brengen frisheid, kleur en éxtra groenten op je bord, waardoor jouw kerstmenu meteen in balans is!

Geroosterde tomaatjes uit de oven
Voor deze geroosterde tomaatjes uit de oven gebruik ik het liefst cherrytomaatjes of snoeptomaatjes, omdat die tijdens het roosteren nog zoeter worden. Een klein scheutje balsamico zorgt voor een lichte karamelisering, terwijl de knoflook wat diepgang toevoegt zonder overheersend te zijn. Je schuift de schaal de oven in en verder doen de tomaatjes het werk zelf — ideaal als je verschillende kerstgerechten tegelijkertijd maakt.
Deze cherrytomaatjes uit de oven kun je zowel warm als lauwwarm serveren, wat het nóg handiger maakt tijdens de feestdagen. Qua voorbereiden heb je er ook maar weinig werk aan: tomaatjes in een ovenschaal leggen, kruiden, en de oven doet de rest!

Meer groente bijgerechten voor Kerst
Als je net als ik graag veel kleur en groente op tafel zet tijdens de feestdagen, dan passen deze tomaatjes daar perfect tussen. Andere favoriete groente bijgerechten zijn:
- Spruitjes uit de oven met balsamico en Parmezaan
- Geroosterde broccoli met balsamico
- Wortelen uit de oven
- Courgette gratin
- Roerbak spinazie met knoflook
- Pastinaak gratin
Ga je deze tomaatjes uit de oven maken voor de feestdagen? Ze zijn heerlijk als bijgerecht, maar ook ideaal op een Italiaanse borrelplank of bij een Italiaans diner. Een gerechtje dat het hele jaar door werkt.


Nodig
Ingrediënten
- 500 gram cherrytomaatjes
- 2 el olijfolie
- 1 el balsamico azijn
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 tl Italiaanse kruiden (gedroogd)
- peper
- zout
- verse basilicum
Bereiden
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Leg de cherrytomaatjes in de ovenschaal. Je kunt de steel eraan laten zitten, dat staat zo gezellig!
- Meng olijfolie, balsamico, knoflook, Italiaanse kruiden, zout en peper en schenk dit over de tomaatjes.
- Zet de schaal 20 - 25 minuten in de oven, tot de tomaatjes zacht zijn en licht beginnen te karameliseren.
- Serveer direct met wat verse basilicum en nog een drizzle balsamico crème, of bewaar ze afgedekt en warm vlak voor het diner opnieuw op.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste foodfoto’s en natuurlijk vind je daar ook alle MYF recepten. Wil je dit recept opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen — zo kun je het altijd makkelijk terugvinden!

Ga je aan de slag met dit recept voor tomaatjes uit de oven? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.