X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Wortel kikkererwtenburgers

Wortel kikkererwtenburgers met citroen mayonaise

22
By Mind Your Feed on 22 januari 2015 Diner

Bij ons staan er niet heel vaak vegetarische maaltijden op tafel, en vleesvervangers zijn ook al niet heel erg populair in huize Mind Your Feed. Vooral de echtgenoot waardeert zijn dagelijkse stukje vlees enorm en zegt nog elke keer weer ‘ik heb niet voor niets snijtanden…’.Van mij hoeft het niet, elke dag vlees, dus ik ga steeds wel weer op zoek naar een alternatief.  Zo ben ik aan de slag gegaan met kikkererwten en groenten en daar maakte ik deze wortel kikkererwtenburgers mee!

wortel kikkererwten burgers, vegetarische burgers, kikkererwten

Vegetarische burger

Op Bali at ik bij Manik Organic een heerlijke vegetarische burger, gemaakt van linzen en verschillende groenten. Echt super smakelijk, heerlijk gekruid! Serieus; dan hoef ik geen vlees meer hoor….Toen ik me bij thuiskomst eens ging verdiepen in vegetarische burgers, ging er een wereld voor me open! Eigenlijk is het best eenvoudig, je kunt van zoveel ingrediënten een burger maken, de mogelijkheden zijn eindeloos.

wortel kikkererwten burgers, vegetarische burgers, kikkererwten

Wortel kikkererwtenburgers

Ik heb al een tijd een zak gedroogde kikkererwten in de kast liggen en daar wilde ik echt eens wat mee doen. Kijk, dat kwam dus goed uit! Ik heb de kikkererwten 8 uur laten weken, en daarna nog een uur gekookt. Heb je daar nou zelf geen zin in of tijd voor, gebruik dan kikkererwten uit een pot. Wel zo makkelijk! Deze wortel kikkererwtenburgers kunnen natuurlijk op tafel als alternatief voor een stukje vlees op het bord, maar je kunt ze natuurlijk ook als echte burger eten, dus tussen een broodje met wat groenten en een klodder mayonaise. Smullen!

Wortel kikkererwtenburgers

Wortel kikkererwtenburgers

Wortel kikkererwten burgers met citroen mayonaise

Makkelijk recept voor vegetarische burgers van kikkererwten en wortel, met zelfgemaakte citroen mayonaise.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 10 minuten minuten
Totale tijd: 25 minuten minuten
Hoofdgerecht
Nederlands
Hamburger recepten, Vegetarische recepten
Servings: 2

Nodig

  • Keukenmachine
  • Mengkom
  • Koekenpan
  • Ovenrooster
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 250 gram kikkererwten
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • peper
  • zout
  • 2 theelepels komijn
  • 1 ei
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel
  • olie (om in te bakken)

Voor de broodjes:

  • 4 spelt broodjes
  • 2 handjes bladspinazie
  • 12 plakjes komkommer
  • 40 gram taugé

Voor de citroen mayonaise:

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1/2 citroen

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Spoel de geweekte en gekookte kikkererwten af en dep ze droog (of als je uit pot gebruikt; spoel ze af en dep ze droog). Rasp de wortels, pers de knoflook en snij de uien fijn. Doe de kikkererwten, wortel, ui en knoflook in de keukenmachine en mix de ingrediënten tot dat de kikkererwten grof gepureerd zijn, er mogen best nog wat stukjes in blijven.
  • Doe de kikkererwtenpuree in een mengkom en voeg de kruiden toe. Breek het ei boven de kom en kneed deze  met je handen door de puree heen. Voeg nu het kikkererwtenmeel toe. 2 tot 3 el zou voldoende moeten zijn, het moet een dikke stevige massa worden. Is de puree nog te nat, voeg dan nog wat extra meel toe. Vorm met je (natte) handen 4 burgers van de kikkererwtenpuree.
  • Doe in een koekenpan een goede laag olie (0,5 cm) en leg heel voorzichtig de wortel kikkererwtenburgers in de pan. Bak ze aan beide kanten lichtbruin. Haal de burgers uit de pan en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Schuif nog zo’n 10 minuten de oven in zodat ze goed door en door warm zijn.
  • Snij nu de broodjes open en beleg de onderste helft met een half handje bladspinazie. Leg de wortel kikkererwtenburger op de spinazie, doe een flinke klodder mayonaise op de burger en maak af met wat plakjes komkommer en wat taugé. Tot slot de bovenkant van het broodje er op en….burger time!
Calorieën: 669kcal | Koolhydraten: 116g | Eiwit: 27g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 16g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Wortel kikkererwtenburgers

 

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

burgers diner glutenvrij hamburgers kikkererwten snel klaar vega vega burger vegetarisch voedselzandloper zonder vlees
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleOosterse ei wrap met roerbakgroenten
Next Article De snelle superfoodchef – review en winactie!
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

22 reacties

  1. Saar on 22 januari 2015 08:37

    Hmmm, klinkt echt ongelofelijk lekker!

    Reply
  2. Emily van Kampen on 22 januari 2015 09:03

    Wat toevallig! Ik heb gisteren voor het eerst een kikkererwten burger gemaakt. Wel met een heel andere receptuur. Die was ook zó lekker!

    Reply
  3. Diantha on 22 januari 2015 14:56

    Hi Reny,

    Dit lijkt me echt onwijs lekker, ik ben ook gek op falafel, dus ik ga ze zeker een keer maken! Thanks! Liefs, Diantha

    Reply
  4. Sylvia on 22 januari 2015 16:29

    Hi Reny, wij hebben de burgers gebakken ,dat is goed gelukt. De Smaak hebben wij nog niet getest maar dat zal ongetwijfeld lekker zijn .Alleen mijn vraag is kun je ze ook invriezen.

    Reply
    • mevr. Gewoontjes on 22 januari 2015 20:27

      Dat van het invriezen wilde ik ook vragen 🙂

      Reply
      • Reny on 22 januari 2015 22:30

        Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar je kunt het zeker proberen!

        Reply
  5. Inge on 22 januari 2015 21:19

    Ik vind het altijd super leuk om zelf vegetarische burgers te maken en deze komen ook zeker op het lijstje!

    Reply
  6. Bianca on 23 januari 2015 14:33

    Dat klinkt en ziet er erg goddelijk uit!

    Reply
  7. Maura - YLT on 24 januari 2015 01:47

    Aaaah haha koningin van de vegetarische burgers, dat klinkt wel erg leuk! Wat ziet je burger er lekker uit! Taugé als toppings ga ik ook eens proberen 🙂

    Reply
  8. Jo's Daughter on 24 januari 2015 09:45

    Dat ziet er heerlijk uit, ga ik ook eens proberen 😀

    Reply
  9. Rimmie Lewis on 25 januari 2015 10:23

    Nieuwe inzichten en recepten zijn altijd welkom. Ik heb nu een paar jaar een gezond eetpatroon en Ik merk dat mijn omgeving langzaam ook mee gaat doen;) heel leuk om bewust te zijn. Ik heb in ieder geval een nieuwe hobby en dat is koken koken en nog eens koken!

    Reply
  10. Nadine swannet on 27 januari 2015 15:48

    Ziet er lekker uitga zeker proberen

    Reply
  11. Lisette on 15 januari 2016 13:19

    Heerlijk!

    Reply
  12. Kelly on 21 juli 2016 16:34

    Kan ik ook speltmeel gebruiken? Ze zien er echt heerlijk uit!

    Reply
    • Mind Your Feed on 30 juli 2016 16:24

      Ja, zeker kan dat ook. Ze zijn dan niet meer glutenvrij, maar mocht dit geen probleem voor je zijn dan kun je zeker ander meel gebruiken.

      Reply
  13. Fenna on 18 augustus 2016 19:54

    Vandaag gemaakt voor het eerst. Alle ingrediënten :4 gedaan omdat ik er maar 1 wilde. Uiteindelijk nog twee burgers van kunnen maken. Ik had een sausje van kwark en yoghurt gemaakt met een kleiiiin beetje mayo. Ook heb ik de gedroogde kikkererwten niet meer gekookt na het wellen. Heb alles prima klein gekregen met een staafmixer. Hij smaakte heerlijk en ga deze zeker vaker maken. Fantastisch lekker recept en zeer makkelijk te maken voor de niet zo keuken prinsessen zoals ik 🙂

    Reply
  14. Amanda on 1 september 2016 15:13

    Is het ook mogelijk om het zonder ei te maken?
    Of wat zou ik als vervanger kunnen gebruiken?
    Ik wil de burgers namelijk maken voor vrienden die komen eten. Éen is er veganistisch.

    Reply
    • Mind Your Feed on 3 september 2016 16:28

      Ik heb het zelf bij deze burgers niet geprobeerd, maar je kunt een ei vervangen door 1 el lijnzaad + 3 el water. Dit mengen, laten staan tot het een gelei wordt, en dan als ei-vervanger gebruiken.

      Reply
  15. Diew on 26 september 2016 16:17

    Deze vegetarische burgers lijken me heerlijk! Zou je ze een dag van te voren al kunnen maken en dan bijv op de dag zelf bakken en in de oven doen?

    Reply
  16. Sophie on 19 februari 2017 17:47

    Klinkt goed. 250 gram droge kikkererwten en die weken en koken of is 250 gram het eindresultaat?

    Reply
    • Mind Your Feed on 22 februari 2017 19:51

      250 gram is het eindresultaat!

      Reply
  17. Leen on 9 maart 2017 21:06

    Hey,

    Dank je wel voor dit recept.

    Ik wou al een tijdje eens zelf vegetarische burgertjes maken, maar wist niet hoe te beginnen.
    Dit recept is echt eenvoudiger dan ik dacht. Met deze hoeveelheid ingrediënten maakte ik 8 burgers. Ik stak er 4 in de diepvries. (Iemand al ervaring of dit een goed idee is?)

    Ik schrok, dat de worteltjes niet voorgekookt moesten worden en dacht dat deze nog hard zouden zijn. Maar door ze niet te koken, geven ze de burgertjes echt een lekkere wortelsmaak.

    Ik vond ze heerlijk en ga ze zeker nogmaals maken.

    Kan ik deze burgers ook met andere groenten maken?
    Heeft iemand hier al mee geëxperimenteerd?

    Dank je wel voor de vele tips en kook-inspiratie op jouw website !
    Ik wens je nog veel kookplezier.

    Groeten Leen

    Reply
4 from 1 vote (1 rating without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.