Wortel kikkererwtenburgers met citroen mayonaise

22

Bij ons staan er niet heel vaak vegetarische maaltijden op tafel, en vleesvervangers zijn ook al niet heel erg populair in huize Mind Your Feed. Vooral de echtgenoot waardeert zijn dagelijkse stukje vlees enorm en zegt nog elke keer weer ‘ik heb niet voor niets snijtanden…’.Van mij hoeft het niet, elke dag vlees, dus ik ga steeds wel weer op zoek naar een alternatief.  Zo ben ik aan de slag gegaan met kikkererwten en groenten en daar maakte ik deze wortel kikkererwtenburgers mee!

Op Bali at ik bij Manik Organic een heerlijke vegetarische burger, gemaakt van linzen en verschillende groenten. Echt super smakelijk, heerlijk gekruid! Serieus; dan hoef ik geen vlees meer hoor….Toen ik me bij thuiskomst eens ging verdiepen in vegetarische burgers, ging er een wereld voor me open! Eigenlijk is het best eenvoudig, je kunt van zoveel ingrediënten een burger maken, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wortel kikkererwtenburgers

Ik heb al een tijd een zak gedroogde kikkererwten in de kast liggen en daar wilde ik echt eens wat mee doen. Kijk, dat kwam dus goed uit! Ik heb de kikkererwten 8 uur laten weken, en daarna nog een uur gekookt. Heb je daar nou zelf geen zin in of tijd voor, gebruik dan kikkererwten uit een pot. Wel zo makkelijk! Deze wortel kikkererwtenburgers kunnen natuurlijk op tafel als alternatief voor een stukje vlees op het bord, maar je kunt ze natuurlijk ook als echte burger eten, dus tussen een broodje met wat groenten en een klodder mayonaise. Smullen!

Wortel kikkererwtenburgers

Ingrediënten:

Voor 4 burgers

  • 250 gr kikkererwten (geweekt & gekookt, of uit een pot)
  • 2 wortels
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • Peper
  • Zout
  • 2 tl komijn
  • 1 groot ei
  • 3 el kikkererwtenmeel / boekweitmeel
  • Kokosolie of olijfolie om te bakken.

Voor de broodjes:

  • 4 spelt broodjes
  • 2 handjes bladspinazie
  • 12 plakjes komkommer
  • 40 gr taugé

Voor de citroenmayonaise:

Nodig: keukenmachine, mengkom, koekenpan, bakplaat, bakpapier

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Spoel de geweekte en gekookte kikkererwten af en dep ze droog (of als je uit pot gebruikt; spoel ze af en dep ze droog). Rasp de wortels, pers de knoflook en snij de uien fijn. Doe de kikkererwten, wortel, ui en knoflook in de keukenmachine en mix de ingrediënten tot dat de kikkererwten grof gepureerd zijn, er mogen best nog wat stukjes in blijven.

Doe de kikkererwtenpuree in een mengkom en voeg de kruiden toe. Breek het ei boven de kom en kneed deze  met je handen door de puree heen. Voeg nu het kikkererwtenmeel toe. 2 tot 3 el zou voldoende moeten zijn, het moet een dikke stevige massa worden. Is de puree nog te nat, voeg dan nog wat extra meel toe. Vorm met je (natte) handen 4 burgers van de kikkererwtenpuree.

Doe in een koekenpan een goede laag olie (0,5 cm) en leg heel voorzichtig de wortel kikkererwtenburgers in de pan. Bak ze aan beide kanten lichtbruin. Haal de burgers uit de pan en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Schuif nog zo’n 10 minuten de oven in zodat ze goed door en door warm zijn*.

Snij nu de broodjes open en beleg de onderste helft met een half handje bladspinazie. Leg de wortel kikkererwtenburger op de spinazie, doe een flinke klodder mayonaise op de burger en maak af met wat plakjes komkommer en wat taugé. Tot slot de bovenkant van het broodje er op en….burger time!

Wortel kikkererwtenburgers

* Deze tip om de burgers te garen en goed te verwarmen las ik bij Maura van Yellow Lemon Tree blog. Zij is echt de koningin van de vegetarische burgers, neem zeker eens een kijkje op haar blog!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

22 reacties

  1. Emily van Kampen op

    Wat toevallig! Ik heb gisteren voor het eerst een kikkererwten burger gemaakt. Wel met een heel andere receptuur. Die was ook zó lekker!

  2. Hi Reny, wij hebben de burgers gebakken ,dat is goed gelukt. De Smaak hebben wij nog niet getest maar dat zal ongetwijfeld lekker zijn .Alleen mijn vraag is kun je ze ook invriezen.

  3. Rimmie Lewis op

    Nieuwe inzichten en recepten zijn altijd welkom. Ik heb nu een paar jaar een gezond eetpatroon en Ik merk dat mijn omgeving langzaam ook mee gaat doen;) heel leuk om bewust te zijn. Ik heb in ieder geval een nieuwe hobby en dat is koken koken en nog eens koken!

    • Mind Your Feed op

      Ja, zeker kan dat ook. Ze zijn dan niet meer glutenvrij, maar mocht dit geen probleem voor je zijn dan kun je zeker ander meel gebruiken.

  4. Vandaag gemaakt voor het eerst. Alle ingrediënten :4 gedaan omdat ik er maar 1 wilde. Uiteindelijk nog twee burgers van kunnen maken. Ik had een sausje van kwark en yoghurt gemaakt met een kleiiiin beetje mayo. Ook heb ik de gedroogde kikkererwten niet meer gekookt na het wellen. Heb alles prima klein gekregen met een staafmixer. Hij smaakte heerlijk en ga deze zeker vaker maken. Fantastisch lekker recept en zeer makkelijk te maken voor de niet zo keuken prinsessen zoals ik 🙂

  5. Is het ook mogelijk om het zonder ei te maken?
    Of wat zou ik als vervanger kunnen gebruiken?
    Ik wil de burgers namelijk maken voor vrienden die komen eten. Éen is er veganistisch.

    • Mind Your Feed op

      Ik heb het zelf bij deze burgers niet geprobeerd, maar je kunt een ei vervangen door 1 el lijnzaad + 3 el water. Dit mengen, laten staan tot het een gelei wordt, en dan als ei-vervanger gebruiken.

  6. Deze vegetarische burgers lijken me heerlijk! Zou je ze een dag van te voren al kunnen maken en dan bijv op de dag zelf bakken en in de oven doen?

  7. Hey,

    Dank je wel voor dit recept.

    Ik wou al een tijdje eens zelf vegetarische burgertjes maken, maar wist niet hoe te beginnen.
    Dit recept is echt eenvoudiger dan ik dacht. Met deze hoeveelheid ingrediënten maakte ik 8 burgers. Ik stak er 4 in de diepvries. (Iemand al ervaring of dit een goed idee is?)

    Ik schrok, dat de worteltjes niet voorgekookt moesten worden en dacht dat deze nog hard zouden zijn. Maar door ze niet te koken, geven ze de burgertjes echt een lekkere wortelsmaak.

    Ik vond ze heerlijk en ga ze zeker nogmaals maken.

    Kan ik deze burgers ook met andere groenten maken?
    Heeft iemand hier al mee geëxperimenteerd?

    Dank je wel voor de vele tips en kook-inspiratie op jouw website !
    Ik wens je nog veel kookplezier.

    Groeten Leen

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.