Zoete aardappelstamppot met prei

2

Vandaag weer eens een recept met zoete aardappel. Ik krijg vaak de vraag hoe je zoete aardappel eet, hoe je het klaar maakt en of je het als vervanger van de gewone aardappel kunt gebruiken. Zoete aardappels zijn echt heel makkelijk in gebruik, en je kunt er eigenlijk alles mee maken, van friet tot chocoladetruffels. En dus ook een stamppot, en daar heb ik met deze herfstachtige dagen wel weer vaker trek in. Ik vind de zoete aardappel eigenlijk vaak iets te zoet, ik hou niet zo van zoet in mijn lunch of diner, dus ik probeer de smaak wat meer in balans te krijgen, dat het zoete niet zo overheersend is. Door er een zoete aardappelstamppot met prei en paprika van te maken, is dat gelukt; het zoete wordt tegengewerkt door het bittere van de prei, precies goed zo!

Zoete aardappelstamppot

De zoete aardappel kun je goed gebruiken in plaats van gewone aardappels, die je wat mij betreft echt niet helemaal van je menu hoeft te schrappen… Want dat doen veel mensen, de aardappel is ineens hartstikke ongezond verklaard! Niet door mij hoor, maar ik zie op verschillende plekken echt een apathie voor de aardappel ontstaan. Arm ding, hij is misschien een beetje ouderwets, maar niet ongezond! Wist je dat een van de best bekeken artikelen nog altijd mijn artikel over 10 x vervanger voor de aardappel is? Lekker variëren, ervoor zorgen dat je gewoon voldoende koolhydraten binnen krijgt,  en door steeds te kiezen voor een andere soort ‘aardappel’ krijg je ook nog eens voldoende vezels en vitaminen binnen.

Maar goed, vandaag dus de zoete aardappel, die ik graag gebruik, maar soms net even té zoet vind. Door te combineren met prei, ui en wat knoflook krijgt deze stamppot net even wat meer pit. Deze bittere groenten zijn ook nog eens ondersteunend voor onze lever, en bevatten krachtige fytonutriënten (polyfenolen) die een belangrijke rol spelen in het neutraliseren van schadelijke effecten die worden toegebracht door vrije radicalen. Zo simpel kan het zijn om een gezonde maaltijd in elkaar te zetten…

Zoete aardappelstamppot met prei en paprika

Ingrediënten:

  • 3 zoete aardappels (ong. 400 gram)
  • 3 stronken prei
  • 1 ui
  • 1 (rode) paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml plantaardige melk
  • roomboter/kokosolie
  • peper, zeezout

Nodig; koekenpan, pan voor de aardappels, stamper

Bereiden; schil de zoete aardappels en breng ze in een pan met een laag water aan de kook. Snij de prei, ui en paprika in ringen/stukjes/blokjes. Doe een beetje olie in een koekenpan en bak de groenten kort aan. Pers de teentjes knoflook uit boven de groenten en zet het vuur wat zachter, laat ongeveer 10 minuten stoven. Wanneer de zoete aardappels gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze tot puree. Voeg ongeveer 50 ml plantaardige melk en nog een klontje roomboter toe om een romige puree te maken, roer goed door. Schep nu de groenten door de puree heen en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Lekker met broccoli en gehaktballetjes.

Zoete aardappelstamppot

Ga je aan de slag met dit recept voor zoete aardappelstamppot met prei? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

  1. Hoi,

    Even een vraagje over de zoete aardappel (met name de vitamine A) en een zwangerschap. Weet je toevallig of je hierdoor een beperkte hoeveelheid zoete aardappel mag eten?

    Groetjes.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.