Bij salades denk je misschien vooral aan de zomer, maar geloof me: ook in de herfst kan een rijkgevulde salade heerlijk zijn. Deze quinoa salade met feta is daar een perfect voorbeeld van. Doordat ik champignons en spinazie toevoeg, krijgt de salade een hartige basis die voedzaam genoeg is voor een stevige lunch of als bijgerecht bij het avondeten. De feta maakt het lekker romig, de dressing fris – en het fijne is: je zet dit recept binnen een half uur op tafel.
Quinoa salade recept
Quinoa is echt zo’n ingrediënt dat ik regelmatig uit de kast trek als ik een makkelijke maar voedzame maaltijd wil maken. In het begin moest ik even wennen – ik vond het eerlijk gezegd wat flauw – maar inmiddels weet ik precies hoe ik quinoa op smaak breng en kan ik er eindeloos mee variëren.
Dit pseudo-graantje staat dan ook standaard in mijn voorraadkast. Wat ik zelf zo fijn vind aan quinoa, is dat het niet alleen een lekkere basis is voor een salade, maar ook écht iets toevoegt aan je gezondheid.
Wat quinoa zo gezond maakt
Wat ik zelf zo fijn vind aan quinoa, is dat het een complete eiwitbron is. Het bevat alle essentiële aminozuren en dat maakt het ideaal voor dagen waarop ik geen vlees of vis eet. Daarnaast zit quinoa boordevol vezels. Ik merk zelf dat ik daardoor langer verzadigd blijf, en dat scheelt weer in de middagdip waarbij ik anders snel naar een snack zou grijpen.
Quinoa levert ook belangrijke mineralen, zoals magnesium en ijzer, en B-vitaminen die mijn energielevel ondersteunen – helemaal welkom in drukke weken. Nog een pluspunt: quinoa is van nature glutenvrij en heeft een lage glycemische index. Daardoor blijft je bloedsuiker stabiel en heb je minder last van cravings.
En misschien nog wel het grootste voordeel: quinoa is ontzettend veelzijdig. Of ik nu een frisse salade maak, een warme bowl of zelfs een ontbijtje – dit graantje past eigenlijk overal bij.
Hoe breng je quinoa lekker op smaak?
Quinoa kan van zichzelf wat neutraal smaken, maar met een paar simpele trucjes maak je er echt iets lekkers van:
- Spoel quinoa af onder koud water voor je gaat koken – zo verwijder je het bittere laagje (saponinen).
- Kook in bouillon in plaats van in water, dat geeft meteen veel meer smaak.
- Voeg kruiden toe zoals Italiaanse kruiden of komijn voor extra diepte.
- Werk af met zuur en olie: een scheutje citroensap of een frisse dressing maakt je salade helemaal af.
Tips & variaties quinoa salade:
- Seizoensgroenten: voeg ook eens geroosterde pompoen of courgette toe, helemaal passend bij de herfst.
- Mealprep tip: bewaar de salade tot 2 dagen in de koelkast; hou de dressing apart voor extra versheid.
- Vegan optie: vervang feta door avocado of een plantaardige variant.

Ingrediënten
- 300 gram quinoa
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram kastanjechampignons
- 1 groene paprika
- 200 gram verse bladspinazie
- 1 blokje bouillon (groente)
- 100 gram feta
- 2 tl Italiaanse kruiden
- verse peterselie
- olie (om in te bakken)
Voor de dressing:
- 2 el kwark
- 1 el olijfolie
- ½ citroen
- snuf zout
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Borstel de kastanjechampignons schoon en snij in plakjes. Snij de paprika in kwarten en verwijder de zaadjes. Snij daarna in fijne blokjes.
- Doe de quinoa in een pan en verkruimel een bouillonblokje erbij. Voeg water toe volgens de instructie op de verpakking, breng aan de kook en kook de quinoa volgens de instructie.
- Verhit wat olie in de hapjespan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg dan de champignons en paprika en de Italiaanse kruiden toe. Bak tot de champignons mooi bruin gekleurd zijn en de paprika zacht geworden is.
- Voeg de spinazie toe aan de pan met groenten en laat deze slinken.
- Maak de dressing voor de quinoa salade klaar door de kwark te mengen met de olijfolie en een beetje citroensap en een snuf zout.
- Verkruimel de feta.
- Giet de quinoa af en schep de groenten hier doorheen. Serveer de quinoa salade met verkruimelde feta, verse peterselie en de frisse dressing.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor quinoa salade met feta? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.