Ja, laten we er gelijk maar een beetje vaart mee maken. Nog geen anderhalve week geleden stond er nog geen enkel recept met quinoa op de blog, vandaag presenteer ik je de tweede. Ik heb echt niet onder een steen gelegen hoor, quinoa staat hier al jaren in de kast, maar het kwam er niet eerder van om er recepten mee online te zetten. Het was voor mij gewoon éen van de ‘granen’ die meedraaide in mijn gerechten, en dus dacht ik er nooit zo over na om de dingen die ik ermee maakte ook op de foto te zetten. Tot afgelopen week… Ik maakte eerst die heerlijke quinoa salade klaar, en besloot toen om het restje dat ik nog over had in de verpakking te verwerken in deze granola met quinoa. Ik voegde nog meer lekkers toe en oh, wat is dit lekker….
Ik snaai deze granola als tussendoortje zo uit de pot, en vandaar dat ik het recept op de laatste dag van mijn project #backtonormal nog met je deel. Ik heb even getwijfeld hoor, want eigenlijk is dit natuurlijk meer een ontbijtrecept, maar hier in huis snacken we er vooral mee. Ik neem vaak voor mijn hardlooprondje een handje van dit lekkers en ook hier in huis is deze granola helemaal goedgekeurd! Simon is namelijk ook weer fanatiek aan het sporten geslagen en heeft bij thuiskomst altijd honger. Vroeger nam hij een bak yoghurt en strooide daar het halve pak cruesli in leeg, maar laatst wilde hij toch ook deze granola met quinoa proberen…. en ik hoorde hem goedkeurend smakken. Zo zie ik het graag!
Ik maak van deze – glutenvrije! – granola regelmatig een hele volle pot klaar. Dan staat het altijd voor het grijpen, of het nou voor ontbijt, tussendoor, of na het sporten-snack gegeten wordt. Mijn granola ziet er trouwens nooit hetzelfde uit, ik duik gewoon mijn keukenkastje in en zie wel welke granen of zaden ik nog heb staan. Je kunt werkelijk waar overal granola mee maken, als je het maar even in de oven roostert. Al weet ik na het maken van de geroosterde havermout ook niet helemaal of dat nou nog wel zo nodig is, volgens mij kun je dit ook gewoon in de pan klaar maken. Ik ga het voor je testen!
Granola met quinoa – en heel veel ander lekkers!
Voor 1 flinke pot
- 100 gr quinoa, ongekookt
- 75 gr boekweitvlokken
- 75 gr havervlokken
- 50 gr pistache noten
- 25 gr walnoten
- 25 gr hazelnoten
- 25 gr pecannoten
- 50 gr zonnebloempitten
- 50 gr rozijnen
- 25 gr cranberries
- 2 el kokosolie
- 4 el honing
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl vanillepoeder
Nodig; mengkom, klein steelpannetje, bakplaat, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Doe de quinoa, boekweitvlokken en havervlokken in de mengkom en schep hier alle noten en pitten doorheen. Hou de rozijnen en cranberries nog even apart.
Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg de honing hier aan toe. Doe nu ook de kaneel en het vanillepoeder erbij en roer even goed door. Schenk dit mengsel in de kom met de granen, pitten en zaden en schep goed om. Zorg ervoor dat alles lekker plakkerig is en spreid dan de granola to be uit over de bekleedde bakplaat.
Schuif de granola met quinoa, boekweit en haver de oven in en laat in ongeveer 15 minuten goudbruin roosteren. Schep regelmatig even om, ik deed het 3 keer. Laat de granola nu helemaal afkoelen, dan wordt het lekker knapperig. Meng nu de rozijnen en cranberries door de granola. Lekker met yoghurt, kwark, of zo uit de pot!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
9 reacties
Lekker recept! Maar wanneer voeg je dan de rozijnen en cranberries toe?
Na de bereiding in de oven en als het voldoende afgekoeld is!
Spoel je de quinoa ook eerst af vóór het gebruik?
Wauw lijkt me best makkelijk te maken en ziet er heerlijk uti
gr Linda
Ik maak ook altijd zo zelf granola. Heerlijk! Maar waar haal je vanille poeder vandaan? Ik kan alleen vanille suiker of extract vinden…
Vanillepoeder is o.a. te koop bij de Tuinen. Niet goedkoop, maar soms in aanbieding 2e potje een euro.
Wat een mooie frisse weblog! Ik stuitte op je weblog, omdat ik op zoek was naar een recept voor glutenvrije granola. Dit recept ga zeker maken. Deze ingrediënten heb ik altijd standaard wel in huis. En handig om een grote pot vol te maken inderdaad. Succes verder met je mooie blog!
Hee, ik vind het echt een super idee om zelf granola te gaan maken! Ik wil alle ingrediënten in grote hoeveelheden kopen op Pit & Pit, zodat dit mij geld bespaard. Het enige wat ik nog moet doen, is mijn moeder ervan overtuigen dat ik hiermee toch echt goedkoper uit ben dan zelf telkens een zak granola te kopen. Daarom wil ik een rekensommetje maken 🙂
Hiervoor heb ik alleen een richtlijn nodig hoe lang 1 persoon met deze hoeveelheid ingrediënten kan doen. Hoeveel porties kan je uit deze pot halen?
Alvast bedankt!
Hallo, op welke temp in de oven laat je het roosteren?