Review Super Food van Jamie Oliver

4

Ja, ja, ik weet het, Jamie’s boek is al een tijdje uit, hij was zelfs vorig jaar in november in Nederland om het te promoten. En toch kwam ik er niet eerder aan toe om er een review over zijn laatste boek Super Food voor elke dag te schrijven… Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik vorig jaar rond de tijd dat Jamie ons land aandeed, zelf in een hectische periode zat. Ik zegde mijn baan op en ging als zelfstandig en fulltime blogger – en moeder uiteraard – de ultramegadrukke decembermaand in. En de decembermaand vond ik nou ook niet zo’n geschikte periode om een gezond boek te bespreken. Ik besloot om mijn review even door te schuiven, en nu is het dan eindelijk zo ver. Wat vind ik van het boek Super Food van Jamie Oliver?

super food jamie oliver

Mijn eerste reactie toen ik hoorde dat mijn kookheld Jamie Oliver met een boek vol recepten voor een healthier en happier leven kwam? Ik dacht hou op en schei uit. Ik schrok ook wel een beetje…. Want mijn kookheld, die ineens op de hartstikke gezonde toer zou gaan? Het moest niet gekker worden, en even wilde ik hem dan ook niet zo serieus meer nemen. Mijn kookheld, die ineens niet meer hele scheuten olijfolie in de pan drizzelt? Waarbij een pinch van het een of ander ineens niet meer een halve hand vol is? Nee toch, ik dacht echt dat Jamie zijn charmante manier van lichtelijk overdadig koken zou verliezen. Maar toch was ik nieuwsgierig…

super food jamie oliver

Want het is natuurlijk niet ineens dat Jamie zich bezig houdt met gezond eten. Nee, natuurlijk niet! Het was dan ook maar mijn eerste reactie, want in tweede instantie klonk het mij juist heel logisch in de oren. Na zijn acties om schoolkantines gezonder te maken, de suikerinname te beperken, en uiteraard al zijn enthousiasme om mensen überhaupt de keuken in te krijgen en enthousiast te maken om te gaan koken, kon zijn boek over gezond eten niet achterblijven. Ik denk dat ik dan ook vooral een beetje in shock was door de titel die hij voor het boek had gekozen… Ik heb namelijk helemaal niets met superfoods…. Maar daar heb ik me nu wel overheen gezet hoor…. Waar ik nog wel een beetje moeite mee heb is dat ik er niet bij kon zijn toen hij in Nederland was…. boehoe!

super food jamie oliver

Super Food van Jamie Oliver

Goed, het boek dus…. Zoals je van Jamie gewend bent, zijn zijn boeken lekker stevig, met een goede omslag en prachtig papier. Of valt alleen mij dat op? In mijn vorige leven was ik redacteur, dus ik blijf een zwak hebben voor mooi vormgegeven boeken. Dit exemplaar maakt mij zeker blij, net als zijn vorige boeken waarvan er een heel aantal in mijn keuken staan. Jamie legt op de eerste pagina nog wel even hoe hij precies op dit gezonde pad terecht gekomen is, en dat heeft vooral met gezond ouder worden te maken. Hij vertelt dat het bij hem allemaal draait om balans, het maken van de juiste keuzes, en dat je zeker ook moet blijven snacken en snoepen, want dat hoort nu eenmaal bij het leven.

Van Jamie krijg je een heleboel duidelijke uitleg over voeding, en dat vind ik altijd een pluspunt aan een boek. Ik vind wel dat zijn informatie heel erg algemeen is, niet echt iets nieuws, en ik ben het ook niet overal met hem eens. Maar dat maakt niet uit, het draait – wat mij betreft – in Super Food voor elke dag immers om de recepten. Wel bij Jamie, die ik nu niet ineens als een gezondheidsgoeroe zie. Nee, hij is en blijft kok, en snapt dus duidelijk ook wel dat je niet tot je honderdste suiker kunt blijven eten alsof het bleekselderij is.

super food jamie oliver

Die recepten zijn om van te watertanden, en stiekem had ik ook niet anders verwacht. Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken ontbijt, lunch, diner en snacks en drankjes, en bevat meer dan 100 verschillende ideetjes voor deze maaltijden. Allemaal uitgebalanceerd, en dus passend in de theorie van Jamie waarin een maaltijd voor 1/3 uit groente en fruit, voor 1/3 uit zetmeelrijke koolhydraten (aardappels, brood, rijst), voor 1/6 uit eiwitten, voor 1/6 uit zuivelproducten en melk en voor een minimale hoeveelheid uit vet en suiker bestaat. Kijk, hier levelen Jamie en ik dus niet helemaal, want mijn bordje ziet er wel iets anders uit. Maar dat maakt niet uit, de gerechten die hij in zijn boek presenteert zien er allemaal meer dan smakelijk uit.

super food jamie oliver

Jamie varieert bij het ontbijt van een vijgen bananenbrood tot aan geroosterde havermout en ontbijtrepen met noten en zaden. Voor de lunch kiest hij voor Mexicaanse tomatensoep en gegrilde mais quinoasalade. Bij het diner zet Jamie een Indiase bloemkool uit de oven op tafel, of maakt hij een grandioze paddenstoelencurry klaar. Ja, en die foto’s….oh my, ik krijg er spontaan trek van. Ik hou van deze stijl van fotograferen, de gerechten spatten gewoon van de foto! Voor zijn recepten heeft Jamie zich laten inspireren door gezonde bevolkingsgroepen van over de hele wereld, en hun specifieke eetgewoonten. Dat zie je ook zeker terug, de gerechten zijn heel divers en ook niet bepaald traditioneel….

super food jamie oliver

Yes, dit boek is een aanwinst voor mijn aanrecht en kook-boekenplank! Ik heb al een aantal lunchsalades geprobeerd en zal binnenkort zeker nog een recept uit Super Food voor elke dag met je delen. Wil jij dit boek ook graag hebben? Het is voor € 29,99 te bestellen bij Bol.com.

Deze blogpost bevat affiliate-links naar Bol.comBestel jij een exemplaar van Super Food voor elke dag via de links in deze blogpost, dan ontvang ik daar een kleine commissie over.

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

4 reacties

  1. Ik vind het ook echt een geweldig boek! Wat ik ook heel tof vind, dat Jamie zijn gerechten allemaal zelf heeft gefotografeerd! Dat vind ik wel echt een pluspuntje!

  2. Na de superfood uitzendingen op 24 kitchen werd ik ook enthousiast en kocht het boek. Net als jij laat ik de portie koolhydraten vaak liggen en eet meer groenten.

  3. Ik dacht precies hetzelfde toen ik hem bij rtl late night zag en titel van boek hoorde. Jeetje, weer iemand met zo’n afgezaagde titel? Kon hij niks anders bedenken? Na het interview keek ik er al anders naar. Zijn passie om mensen gezonder te laten eten is bewonderenswaardig en nee, je hoeft van hem niet aan de goji bessen en tarwegras.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.