Clafoutis met banaan

41

Ik ben gek op verwenontbijtjes! Hoe kun je de dag nu beter starten dan met een geweldig ontbijt, waar je tijd, liefde en lekkere ingrediënten in hebt gestopt?! Ik heb ’s morgens zeker niet alle tijd van de wereld, vaak is het zelfs behoorlijk hectisch bij ons, maar op de dagen dat ik wel tijd heb om uitgebreid te ontbijten, dan maak ik er ook graag een feestje van. In een huishouden waar de jongste dochter enkel banaan ‘lust’ – ander fruit weigert ze pertinent – liggen er nog wel eens bananen overrijp te worden. Ik koop namelijk zulke grote hoeveelheden bananen, daar kan mijn dochter niet tegenop eten, haha! Wanneer de bananen overrijp zijn, gebruik ik ze vaak om mijn baksels te zoeten. Maar afgelopen week zag ik weer een heerlijke clafoutis op Instagram voorbij komen, en toen ik vanochtend de rijpe bananen op de fruitschaal zag, dacht ik; ik ga het doen, ik ga de clafoutis met banaan maken.

Clafoutis met banaan

Zo gezegd, zo gedaan. Het is een erg eenvoudig recept en in de tijd dat de clafoutis in de oven staat, heb je tijd om andere dingen te doen. Koffie drinken met je lief, of even een blogje tikken, en in de tussentijd vult het huis zich met heerlijke geuren. Je zou de clafoutis ook al van tevoren kunnen maken, want zowel warm als koud is hij heerlijk! En wat je zeker moet doen, is variëren met het fruit dat je als topping gebruikt, denk bijvoorbeeld aan abrikozen, blauwe bessen of appel (met een snufje kaneel!).

Heb je nou geen amandelmeel in huis, dan is het ook een prima alternatief om havermout te gebruiken. Zo maakte ik een soort gelijke clafoutis, maar dan met aardbeien en havermout. Op zoek naar tips om te ontbijten zonder brood vind je trouwens hier!

Clafoutis met banaan

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 4 el amandelmeel
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 tl bakpoeder

Nodig; kleine springvorm, bakpapier

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Tik de eieren open boven een schaaltje en kluts ze met een garde. Prak 1 banaan en doe deze bij de eieren. Schep nu het amandelmeel door het eimengsel en voeg de vanillepoeder en bakpoeder toe. Leg een stukje bakpapier in de springvorm en laat het eimengsel in de springvorm lopen. Snij de tweede banaan in plakjes en leg deze plakjes als topping op het eimengsel. Schuif de springvorm in de oven en bak in ongeveer 25 minuten gaar. Prik even met een satéprikker in het midden van de clafoutis met banaan om te kijken of deze gaar is.

Clafoutis met banaan

Enjoy!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

41 reacties

  1. Hier staan ze in de oven…. in een cupcakevorm. Zijn mooi aan het groeien dus benieuwd naar de smaak! Kindjes staan te popelen.

  2. Het water loopt me in de mond, ga het zeer binnenkort maken! Maar eerst even duidelijkheid over wat vanillepoeder is. Dat heet echt zo en koop je bij natuurwinkels? Ik denk namelijk meteen aan de zakjes vanillesuiker maar weet natuurlijk dat die het niet zijn. Kun je ook een vanillestokje leegschrapen?
    Hoop het te lezen 🙂 Alvast dank!

    • Mind Your Feed op

      Oeh, sorry voor de verwarring! Ik bedoel uiteraard het merg uit een vanillestokje, dat je bij sommige winkels ook in poedervorm kunt kopen. Gewoon puur vanillepoeder dus!

  3. Ik had geen amandelmeel meer dus heb het met boekweit meel gemaakt. En ik had ook geen vanillepoeder dus heb vanillesuiker gebruikt (oeps!) maar ga hem zo proberen en als ik hem lekker vind maak ik hem een keer helemaal zoals het hoort. Nu alleen nog op zoek naar vanillepoeder wat ook nog een beetje betaalbaar is. Maakt de vanillepoeder het gerecht zo geel? Want het ziet er heel smakelijk uit.
    Mijn clafoutis is bruin/grijs van kleur, wat natuurlijk ook komt door de boekweitmeel maar ik zou hem graag zo geel willen hebben.
    En mijn springvorm was iets te groot dus ik heb nu meer een bruin/grijze dikke pannekoek haha. Maar met een beetje honing erop smaakt hij prima.

  4. Goedemorgen,

    Clafoutis staat nu in de oven als ontbijt..heb alleen geen vanillepoeder in huis, dus nu zit er wat vanillesuiker in deze keer. Ga zeker vanillepoeder aanschaffen…heb nu alleen vanille essence zelf gemaakt in de halkast staan. Zou dat er ook in kunnen? Het ruikt wel meteen al lekker… Ben benieuwd!

  5. Ik heb de clafoutis net gemaakt en hij is heerlijk! Ik ga de volgende keer proberen om er schijfjes appel op te leggen ipv banaan, want twee bananen vind ik wel een beetje veel!

  6. Lekker, ik heb m gemaakt met speltbloem, losse amandelen en bosbessen on the top. Vond m wel een beetje flauw misschien toch een pietsie zout erbij. Ik ga m zeker nog een keer maken maar dan met amandelmeel. Bedankt voor het recept!

  7. Ziet er heerlijk uit. Ik vind vanillepoeder en bakpoeder niet passen bij bewust bakken. Heb je het met vanillestokjes en wijnsteenpoeder geprobeerd? Lijkt me nog mooier. Ik ben zelf zeer overgevoelig voor bakmeel, krijg er hartkloppingen van.

    • Mind Your Feed op

      Hoi Manon! Ik vind vanillepoeder (=100% natuurproduct) prima passen bij Mind Your Feed. Ook gebruik ik af en toe gewone bakpoeder, het is maar net wat ik voor handen heb. Daarbij vind ik ook dat je niet moet doorschieten, het is namelijk niet zo dat je kilo’s bakpoeder gebruikt! Gezond eten betekent voor mij ook dat je alles zelf klaar maakt, als jij daarbij wilt kiezen voor wijnsteenpoeder is dat prima! Als bakpoeder voor jou niet werkt, dan kun je daar je eigen keuzes in maken.

  8. Zie eigenlijk geen reactie op de vraag hoe groot de springvorm is….?
    Dit recept is toch glutenvrij? (Krijg een loge die gllutenvrij moet eten; vandaar).

    Groetjes,
    Annemiek

    • Mind Your Feed op

      Hoi! Die vraag heb ik dan even gemist… Deze springvorm is 18 cm! En amandelmeel is glutenvrij, maar voor de zekerheid zou ik dan wel wijnsteenpoeder gebruiken ipv bakpoeder want ik heb wel eens gehoord dat gewone bakpoeder niet gegarandeerd glutenvrij is.

    • Mind Your Feed op

      1 el = ongeveer 10 gram. Het luistert niet zo heel nauw…. is het 12,5 gram dan is het ook niet erg. Gewoon een eetlepel vol 🙂

      Hete lucht als in oven? Ja, een heteluchtoven ga ik van uit.

  9. Dit is echt heerlijk, het lekkertse wat ik gemaakt heb sinds ik zonder toegevoegde suikers ben gaan eten begin dit jaar. Ik vind het zelf op zn lekkerst met een banaan minder en een appel erin en om te garneren. Zo eten we het koud als cake. Heerlijk:-)

  10. Lijkt me een heerlijk toetje! 😀
    Dank je wel. Wil het vanavond GELIJK maken.
    Ik eh… heb alleen speltmeel in huis. Moet ik de hoeveelheid dan aanpassen, weet je dat misschien?
    Groetjes!

  11. Pingback: BANAAN - BLOS. coaching

  12. ik heb hem ook gemaakt, echt heerlijk! ik had ook geen vanillepoeder in huis dus klein beetje vanillesuiker erin gedaan maar door t zoete van de banaan kan ik dat de volgende keer ook wel weglaten denk ik.
    als ik hem wil maken voor de volgende dag als stevig ontbijt moet ie dan in de koelkast of juist niet?
    krijg er nu alweer trek van!

  13. Ik kwam jouw recept tegen op de Facebook-pagina van ‘Recepten uit Limburg’.
    Ik zie dat ze jouw recept en foto hebben overgenomen.
    Ik wilde dit even doorgeven aan jou. Ik weet niet of jij hier al weet van hebt.

  14. Goedemorgen, zojuist de clafoutis (nieuw woord voor mij) gemaakt met kokosmeel. Ten eerste ruikt het zaaaalig en ten tweede smaakt het heel lekker! Ik zit te genieten, dank je wel! Liefs Eveline

  15. Hoi, even een vraagje. Lijkt me zalig om te maken maar kan je dit ook in een Airfryer xl maken. Heb geen oven, vandaar. Heb dus wel een bakblik voor in de Airfryer. Welke maat was jouw springvorm?

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.