X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Romige pastinaaksoep met zalmsnippers – licht, feestelijk kerst voorgerecht op basis van pastinaak, bouillon, room en zalm.

Pastinaaksoep met zalmsnippers

4
By Mind Your Feed on 12 december 2014 Diner, Feest, Kerst

Pastinaaksoep met zalm is een ideaal kerst voorgerecht als je de avond licht, feestelijk en bijzonder wilt beginnen. Deze romige pastinaaksoep is zacht van smaak, elegant, makkelijk om te maken én perfect om vooraf klaar te zetten. Zeker tijdens de feestdagen – wanneer de tafel vaak vol staat met rijke gerechten – is een lichte kerstsoep een heerlijke manier om het diner in balans te houden.

In mijn familie verzorgen we allemaal een gerecht tijdens het kerstdiner. Supergezellig, maar dat betekent ook dat je al snel véél en zwaar eet. Daarom kies ik graag voor een soepje dat feestelijk oogt, vol smaak zit en toch niet te machtig is. Deze pastinaaksoep met zalmsnippers is precies dat: romig, zachtzoet door de pastinaak, met een fris zilt accent van de zalm. Een prachtige voorgerechtje voor kerst.

Romige pastinaaksoep met zalmsnippers – licht, feestelijk kerst voorgerecht op basis van pastinaak, bouillon, room en zalm.

Pastinaaksoep als licht kerst voorgerecht

Pastinaak is een van mijn favoriete wintergroenten om mee te koken rondom de feestdagen. Het is een klassieke ‘vergeten groente’, maar gelukkig ligt hij inmiddels gewoon in de supermarkt. Perfect voor een kerstrecept dat nét even anders is.

De soep is volledig op basis van groenten en bouillon, waardoor hij licht blijft, en door een scheutje room toe te voegen wordt hij heerlijk fluweelzacht. De zalmsnippers en bieslook geven de soep een feestelijke uitstraling. Op zoek naar meer inspiratie? Je vindt hier de lekkerste feestelijke soep voorgerechten bij elkaar. 

Romige pastinaaksoep met zalmsnippers – licht, feestelijk kerst voorgerecht op basis van pastinaak, bouillon, room en zalm.

Romige pastinaaksoep met zalm in kleine glaasjes

Wil je deze pastinaaksoep extra chique serveren, maak dan kleine glaasjes of amuseglazen. Dat staat fantastisch op de kersttafel en zorgt dat je voorgerecht mooi in balans blijft met de rest van het diner. Natuurlijk kun je de soep ook gewoon in kommen serveren – geen stress, het draait om gezelligheid! Kies vooral wat bij jouw stijl past.

Romige pastinaaksoep met zalmsnippers – licht, feestelijk kerst voorgerecht op basis van pastinaak, bouillon, room en zalm.

Pastinaaksoep recept

Deze pastinaaksoep kun je bovendien eenvoudig vooraf maken. Op de dag zelf warm je de soep langzaam op (niet laten koken!), en vlak voor het serveren voeg je de zalm en bieslook toe. Ideaal tijdens drukke kerstdagen waarin timing alles is.

Romige pastinaaksoep met zalmsnippers – licht, feestelijk kerst voorgerecht op basis van pastinaak, bouillon, room en zalm.

 

pastinaak soep, pastinaaksoep recept, groentesoep, voorgerecht, kerst

Pastinaaksoep met zalmsnippers

Makkelijk recept voor romige pastinaaksoep met gerookte zalm
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totale tijd: 30 minuten minuten
Soep
Nederlands
Groente, Soep recepten
Servings: 4

Nodig

  • Soeppan
  • Staafmixer
  • Glas
Scherm aanhouden tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 pastinaak
  • 1 broccolisteel *
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 mespunt saffraan
  • 1/2 glas witte wijn
  • 750 ml water
  • 1 bouillonblokje (groenten)
  • 75 ml (plantaardige) room
  • 100 gram gerookte zalmsnippers
  • 15 gram verse bieslook
  • snuf peper
  • snuf zout
  • olie om in te bakken

Bereiden

  • Schenk een half glas witte wijn in en strooi hier de saffraan bij. Laat even weken, zo’n 10 minuten.
  • Schil de ui en maak de knoflook schoon.  Verwijder de roosjes van de broccolisteel (verpak deze en leg in de koelkast) en schrap de pastinaak. Snij deze groenten in blokjes.
  • Zet de soeppan op het vuur en doe er wat olie in. Fruit de ui, pers de knoflook erbij uit. Laat de ui glazig worden en doe dan de pastinaak en de broccoli in de pan. Schep even om en laat mee bakken. Blus de groenten af met de saffraanwijn. Laat nu nog even 5 minuten zachtjes pruttelen en schenk dan het water erbij. Voeg het bouillonblokje toe en breng de soep aan de kook.
  • Prik met een vork in de broccoli en pastinaak om te controleren of deze gaar zijn. Zet dan het vuur uit en gebruik de staafmixer om een gladde soep te maken.
  • Schenk de room bij de soep en zet het vuur nog even zachtjes aan. Voeg nu 3/4 van de zalmsnippers toe . Knip de bieslook en doe in de pan. Roer de room, de zalmsnippers en de bieslook goed door maar breng de soep niet meer aan de kook. Breng nog op smaak met wat peper en zout. Wanneer de room goed gemend is met de soep, kan het vuur weer uit.
  • Schenk de soep in feestelijke glazen (of in soepkommen) en strooi in elk glas nog wat zalmsnippers en wat bieslook ter garnering.
Calorieën: 184kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwit: 12g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 6g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

* voor deze soep gebruik je alleen de steel. De roosjes gebruik je voor de broccolitaartjes.

Romige pastinaaksoep met zalmsnippers – licht, feestelijk kerst voorgerecht op basis van pastinaak, bouillon, room en zalm.

Je kunt deze soep al van tevoren klaarmaken:

  • De soep maak je volgens bovenstaande bereiding klaar.
  • De zalmsnippers en bieslook ter garnering hou je nog even apart.
  • Bewaar de soep in de koelkast.
  • Verwarm de soep voor het serveren op laag vuur, laat niet koken!
  • Strooi vlak voor het serveren de zalmsnippers en bieslook nog in de soep.

Have a Happy Healthy Christmas!

Ga je aan de slag met met dit recept voor pastinaaksoep met zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest

glutenvrij happy healthy christmas Kerst pastinaak soep voedselzandloper voorgerecht Kerst zalm
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleEen zorgeloze Kerst met de Gourmetbox de Luxe (winactie)
Next Article Madecasse chocolade + winactie
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Courgette rolletjes met ricotta en prosciutto

Tiramisu in een glaasje

Zalmtartaar met avocado en edamame

4 reacties

  1. Simone on 12 december 2014 08:24

    Lekker Reny. Ik vind soep altijd een perfect begin van een kerstdiner. Want inderdaad niet zo heel erg zwaar op de maag. Al vind ik het moeilijk hoor om het hele menu lekker licht te houden… Werk in uitvoering nog!

    Reply
  2. Reny on 12 december 2014 08:50

    Hou dan de rest van mijn menu in de gaten, want ik probeer het dit jaar ook licht te houden! 🙂

    Reply
  3. Emily van Kampen on 12 december 2014 08:59

    Ik heb pas dit dit jaar pastinaak ontdekt en ik ben helemaal fan geworden. Deze soep lijkt me ook echt heerlijk!

    Reply
  4. saskia on 26 december 2014 13:44

    Hoi Reny

    ik heb zojuist de pastinaak soep gemaakt.
    Die van mij is veel geler dan die van jou op de foto. Heb ik teveel saffraan gebruikt.
    Ik heb twee x een snufje gepakt. Maar het kleur verschil is best groot.
    de soep smaakt verder goed al proef je wel goed de saffraan.
    Verder wil ik je bedanken voor het mooie kerstmenu.
    groetjes en fijne kerst

    Reply
4.17 from 6 votes (6 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Kerstrecepten 2025
Kerst recepten, recepten kerst, de lekkerste kerst recepten, hoofdgerechten kerst, voorgerechten kerst, amuse recepten kerst, nagerechten
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
4 december 2025

Courgette rolletjes met ricotta en prosciutto

2 december 2025

Tiramisu in een glaasje

1 december 2025

Zalmtartaar met avocado en edamame

29 november 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #49 – 2025

28 november 2025

Carpaccio wraps met truffel en Parmezaan

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating application
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.