Pastinaaksoep met zalm is een ideaal kerst voorgerecht als je de avond licht, feestelijk en bijzonder wilt beginnen. Deze romige pastinaaksoep is zacht van smaak, elegant, makkelijk om te maken én perfect om vooraf klaar te zetten. Zeker tijdens de feestdagen – wanneer de tafel vaak vol staat met rijke gerechten – is een lichte kerstsoep een heerlijke manier om het diner in balans te houden.
In mijn familie verzorgen we allemaal een gerecht tijdens het kerstdiner. Supergezellig, maar dat betekent ook dat je al snel véél en zwaar eet. Daarom kies ik graag voor een soepje dat feestelijk oogt, vol smaak zit en toch niet te machtig is. Deze pastinaaksoep met zalmsnippers is precies dat: romig, zachtzoet door de pastinaak, met een fris zilt accent van de zalm. Een prachtige voorgerechtje voor kerst.

Pastinaaksoep als licht kerst voorgerecht
Pastinaak is een van mijn favoriete wintergroenten om mee te koken rondom de feestdagen. Het is een klassieke ‘vergeten groente’, maar gelukkig ligt hij inmiddels gewoon in de supermarkt. Perfect voor een kerstrecept dat nét even anders is.
De soep is volledig op basis van groenten en bouillon, waardoor hij licht blijft, en door een scheutje room toe te voegen wordt hij heerlijk fluweelzacht. De zalmsnippers en bieslook geven de soep een feestelijke uitstraling. Op zoek naar meer inspiratie? Je vindt hier de lekkerste feestelijke soep voorgerechten bij elkaar.

Romige pastinaaksoep met zalm in kleine glaasjes
Wil je deze pastinaaksoep extra chique serveren, maak dan kleine glaasjes of amuseglazen. Dat staat fantastisch op de kersttafel en zorgt dat je voorgerecht mooi in balans blijft met de rest van het diner. Natuurlijk kun je de soep ook gewoon in kommen serveren – geen stress, het draait om gezelligheid! Kies vooral wat bij jouw stijl past.

Pastinaaksoep recept
Deze pastinaaksoep kun je bovendien eenvoudig vooraf maken. Op de dag zelf warm je de soep langzaam op (niet laten koken!), en vlak voor het serveren voeg je de zalm en bieslook toe. Ideaal tijdens drukke kerstdagen waarin timing alles is.


Nodig
- Glas
Ingrediënten
- 1 pastinaak
- 1 broccolisteel *
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 mespunt saffraan
- 1/2 glas witte wijn
- 750 ml water
- 1 bouillonblokje (groenten)
- 75 ml (plantaardige) room
- 100 gram gerookte zalmsnippers
- 15 gram verse bieslook
- snuf peper
- snuf zout
- olie om in te bakken
Bereiden
- Schenk een half glas witte wijn in en strooi hier de saffraan bij. Laat even weken, zo’n 10 minuten.
- Schil de ui en maak de knoflook schoon. Verwijder de roosjes van de broccolisteel (verpak deze en leg in de koelkast) en schrap de pastinaak. Snij deze groenten in blokjes.
- Zet de soeppan op het vuur en doe er wat olie in. Fruit de ui, pers de knoflook erbij uit. Laat de ui glazig worden en doe dan de pastinaak en de broccoli in de pan. Schep even om en laat mee bakken. Blus de groenten af met de saffraanwijn. Laat nu nog even 5 minuten zachtjes pruttelen en schenk dan het water erbij. Voeg het bouillonblokje toe en breng de soep aan de kook.
- Prik met een vork in de broccoli en pastinaak om te controleren of deze gaar zijn. Zet dan het vuur uit en gebruik de staafmixer om een gladde soep te maken.
- Schenk de room bij de soep en zet het vuur nog even zachtjes aan. Voeg nu 3/4 van de zalmsnippers toe . Knip de bieslook en doe in de pan. Roer de room, de zalmsnippers en de bieslook goed door maar breng de soep niet meer aan de kook. Breng nog op smaak met wat peper en zout. Wanneer de room goed gemend is met de soep, kan het vuur weer uit.
- Schenk de soep in feestelijke glazen (of in soepkommen) en strooi in elk glas nog wat zalmsnippers en wat bieslook ter garnering.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer* voor deze soep gebruik je alleen de steel. De roosjes gebruik je voor de broccolitaartjes.

Je kunt deze soep al van tevoren klaarmaken:
- De soep maak je volgens bovenstaande bereiding klaar.
- De zalmsnippers en bieslook ter garnering hou je nog even apart.
- Bewaar de soep in de koelkast.
- Verwarm de soep voor het serveren op laag vuur, laat niet koken!
- Strooi vlak voor het serveren de zalmsnippers en bieslook nog in de soep.
Have a Happy Healthy Christmas!
Ga je aan de slag met met dit recept voor pastinaaksoep met zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

4 reacties
Lekker Reny. Ik vind soep altijd een perfect begin van een kerstdiner. Want inderdaad niet zo heel erg zwaar op de maag. Al vind ik het moeilijk hoor om het hele menu lekker licht te houden… Werk in uitvoering nog!
Hou dan de rest van mijn menu in de gaten, want ik probeer het dit jaar ook licht te houden! 🙂
Ik heb pas dit dit jaar pastinaak ontdekt en ik ben helemaal fan geworden. Deze soep lijkt me ook echt heerlijk!
Hoi Reny
ik heb zojuist de pastinaak soep gemaakt.
Die van mij is veel geler dan die van jou op de foto. Heb ik teveel saffraan gebruikt.
Ik heb twee x een snufje gepakt. Maar het kleur verschil is best groot.
de soep smaakt verder goed al proef je wel goed de saffraan.
Verder wil ik je bedanken voor het mooie kerstmenu.
groetjes en fijne kerst