Speltbrood zelf bakken

8

Brood is tegenwoordig zo controversieel….. De verkoop van brood is enorm gezakt en ik krijg regelmatig de vraag of ik nog brood eet. Ja, ik durf nog brood te eten, schreef ik eerder deze week. Wel met mate, en eigenlijk alleen van de bakker of van de natuurwinkel. Of wat natuurlijk ook kan, is zelf brood maken. Bijvoorbeeld speltbrood zelf bakken.

Spelt is wat mij betreft een goede vervanger voor tarwe. Spelt is niet nieuw, het is namelijk een van de oudste graansoorten. Een echt oergraan dus! En ook helemaal niet te vergelijken met tarwe. De tarwe die we tegenwoordig nog eten bevat al lang niet meer zoveel voedingsstoffen als vroeger en er wordt zelfs gesteld dat de mens er genetisch helemaal niet voor gemaakt is om tarwe te eten (o.a. de Voedselzandloper).

Spelt bevat veel meer gezonde voedingsstoffen dan de tarwe. Tarwe wordt namelijk zo ver doorgeteeld en daarbij staat voornamelijk het verdelen van de graansoort voorop en niet de hogere dosis voedingsstoffen. Genoeg reden dus om speltbrood te eten. Koop je het bij de bakker of bij de natuurwinkel. let dan goed op de ingrediëntenlijst. Er wordt regelmatig tarwe aan de speltbroden toegevoegd. Dit omdat tarwe een stuk goedkoper is en dus een makkelijke vulling is voor een ‘spelt’brood. Ook bevat tarwe meer gluten dan spelt, wat ervoor zorgt dat een brood luchtig en elastisch is. Spelt bevat van zichzelf ook gluten, maar minder dan tarwe, en daardoor is een speltbrood vaak zwaarder en steviger van structuur.

Als je speltbrood zelf gaat bakken, ben je helemaal zeker van de ingrediënten in je brood. Het recept deel ik graag met je:

speltbroodSpeltbrood zelf bakken:

  • 250 gram speltmeel
  • 125 ml water
  • 1 theelepel droge gist
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • handje zonnebloempitten

Nodig; mengkom, schone theedoek, cakeblik, bakpapier, oven.

Bereiden: Doe het speltmeel in een mengkom en voeg de gist toe. Meng goed door en voeg dan pas het zout toe aan het meel. Voeg 125 ml water en de olijfolie toe aan het meel en maak een deegbal. Als het deeg te droog blijft, voeg dan nog wat water toe. Als alle ingrediënten goed gemengd zijn tot een bal deeg, laat je het deeg in de mengkom een uurtje staan zodat het deeg kan rijzen. Doe een droge schone theedoek over de mengkom.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed het cakebllik met het bakpapier. Doe de bal deeg in het cakeblik en druk het wat uit zodat het cakeblik gevuld is. Doe als laatste de zonnebloempitten op de bovenkant van het speltbrood en zet vervolgens zo’n 40 minuten in de oven.

Uit de oven het speltbrood uit het blik halen en op een rooster af laten koelen.

Tip: experimenteer met kruiden, olijven, zongedroogde tomaatjes of voor een zoete variant met rozijnen en stukjes gedroogd fruit.

Tip: gooi het bakpapier niet weg! Het bakpapier kun je gebruiken om het speltbrood na het aansnijden mee in te pakken om het zo te bewaren. Je kunt het brood ook invriezen.

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

8 reacties

  1. is dit brood niet heel erg zwaar en compact? Zou het nog schelen om karnemelk toe te voegen??
    het ziet er lekker uit

  2. hi, ik heb het recept nu een paar keer gemaakt en het smaakt heerlijk, alleen mijn brood blijft nogal compact. Heb jij dat ook? En/ of heb je tips om ervoor te zorgen dat het brood wat hoger wordt? Dan kan ik ook echt wat smeren 😉

    • Mind Your Feed op

      Ik gebruik het ook vooral als ‘stokbroodje’ voor bij de soep, dus niet echt om te smeren. Je zou het deeg wat langer kunnen laten rusten, en dus langer laten rijzen, dan zou het wel wat luchtiger kunnen worden.

  3. allereerst dankjewel voor je recept. terwijl ik dit nu typ ligt het in de oven, maar wat mij idd ook opviel was…het rijst niet in de kom…………..ik weet van vroeger als mn vader zelf brood bakte dan ging er een natte theedoek overheen en stond het op de verwarming….. had dat nu ook gemoeten?

    of mss de vraag anders gesteld zou dat kunnen met dit deeg?

    liefs natasja

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.