Zelf gevulde speculaas maken is zoveel makkelijker dan je denkt—en zóveel lekkerder dan uit de winkel. Dit klassieke Sinterklaas recept bestaat uit kruidige speculaasdeeg met een dikke laag romig amandelspijs ertussen, precies zoals het hoort. Wanneer de dagen korter worden en de intocht dichterbij komt, is dit hét bakrecept dat bij iedereen direct nostalgische gevoelens oproept.
Met dit recept voor gevulde speculaas – geïnspireerd op de originele versie van Cees Holtkamp – bak je een perfecte stevige koek met een zachte binnenkant, een glanzende bovenlaag en knapperige amandelen als finishing touch. Ideaal voor pakjesavond, als traktatie op school of om alvast in de decemberstemming te komen.

Gevulde speculaas recept
Dit is nou echt typisch Nederlands erfgoed: kruidig, zoet, warm en heerlijk rijk van smaak. Het mooie is dat je dit recept helemaal naar je eigen voorkeur kunt aanpassen: met speltbloem, kokosbloesemsuiker of zelfs zelfgemaakt amandelspijs. De basis blijft hetzelfde—een stevige koek met een royale laag amandelspijs ertussen—en dat maakt dit speculaas recept elk jaar weer favoriet. Ook bij de Sint!
Ben je nou toch meer team hartig? Bekijk dan eens mijn hartige hapjes voor Sinterklaasavond!

Wat maakt gevulde speculaas zo bijzonder?
Gevulde speculaas bestaat uit twee lagen kruidig speculaasdeeg met daartussen een zachte laag amandelspijs. Door de perfecte balans van speculaaskruiden, boter en suiker krijgt het deeg zijn herkenbare geur en smaak. In combinatie met romig amandelspijs ontstaat er een traditioneel Sinterklaas bakrecept dat echt niet kan ontbreken in de decembermaand. Vers gebakken gevulde speculaas smaakt voller, rijker en zachter dan de kant-en-klare variant—en je huis ruikt meteen heerlijk naar Sinterklaasavond.
Wil je trouwens geen tarwebloem gebruiken, dat kan! Vervang dan de tarwebloem door speltbloem. De suiker zou je eventueel nog kunnen vervangen door palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Maar verder zou ik zeggen; geniet even tot in het puntje van je tenen van deze traktatie!

Veelgestelde vragen over gevulde speculaas
Wat is het verschil tussen speculaas en gevulde speculaas?
Gewone speculaas bestaat alleen uit gekruid deeg. Bij deze variant zit er een royale laag amandelspijs tussen twee lagen deeg, wat zorgt voor een vollere, zachtere en romigere smaak.
Kun je gevulde speculaas van tevoren maken?
Ja, juist zelfs! De smaken trekken beter in wanneer de speculaas een dag rust. Luchtdicht bewaard blijft hij zeker 5–7 dagen heerlijk vers. Je kunt het deeg en het spijs ook los voorbereiden.
Hoe bewaar je gevulde speculaas het beste?
Afgekoeld en luchtdicht verpakt, op kamertemperatuur. Bewaar hem niet in de koelkast, dan wordt hij hard.


Nodig
- bakvorm 25 x 20 cm
- mengvorm
- Bakpapier (of boter om in te vetten)
Ingrediënten
Voor de speculaas
- 275 gram bloem
- 150 gram basterdsuiker
- 140 gram roomboter
- 20 gram speculaaskruiden
- 20 ml water
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 1 ei (losgeklopt)
- blanke amandelen (om te garneren)
Voor het amandelspijs
- 200 gram amandelspijs
- 25 gram boter (gesmolten)
Bereiden
- Meng de basterdsuiker met het zout, het water en de boter. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden hierbij en begin met kneden. In het begin plakt het deeg lekker aan je handen en is het heel kruimelig, door het deeg tussen je handen los te wrijven worden de specerijen goed gemengd. Blijf kneden totdat het deeg aan elkaar blijft plakken. Laat het deeg nu even rusten, zet het voor minstens 30 minuten in de koelkast.
- Dit is de tijd om het amandelspijs klaar te maken. Je kunt het natuurlijk ook kant-en-klaar kopen!
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter, of gebruik een vel bakpapier om de vorm te bekleden.
- Verdeel de deegbal in 2 gelijke stukken. Rol 1 deel uit tot een plak van 25 x 20 cm, zodat je hiermee de bodem van de bakvorm kunt bekleden. Leg het deeg in de bakvorm.
- Meng het amandelspijs met 1/2 los geklopt ei en druk dit uit over de bodem van de taart. Laat de zijkanten vrij. Bestrijk het amandelspijs met de gesmolten roomboter.
- Het restant van het deeg verdeel je in 2 stukken. 1 stuk rol je dun uit en hiermee bekleed je de zijkanten van de bakvorm. Druk goed aan, zodat de bodem en zijkanten aan elkaar plakken. Het tweede deel wordt het dakje van de gevulde speculaas. Rol dit zo uit dat het precies in de opengebleven ruimte past.
- Smeer de bovenkant in met het geklutste ei. Leg hier bovenop de amandelen. Smeer nu nog een keer in met het ei.
- Bak de gevulde speculaas nu 30 minuten in de voorverwarmde oven. Blijf wel de speculaas in de gaten houden, hij moet niet té bruin worden. Wanneer je de speculaas uit de oven haalt, moet hij mooi bruin zijn en wanneer je er in drukt, moet ie zachtjes terug veren.
- Je kunt het deeg een dag eerder maken en in de koelkast bewaren.
- Amandelspijs zonder ei blijft 2–3 weken houdbaar in de koelkast.
- Gevulde speculaas kun je ook al volledig voorbereiden en pas later bakken.
- Luchtdicht bewaard blijft hij na het bakken zeker 5–7 dagen heerlijk vers.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Ga je aan de slag met met dit recept voor gevulde speculaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

9 reacties
Haha wat aardig van je zwager. Altijd fijn! Ziet er echt heerlijk uit, ben echt gek op gevulde speculaas!
Dat ziet er overheerlijk uit……gauw uitproberen…..
Ja, ik ben ook helemaal dol op gevuld speculaas! Deze ziet er echt verrukkelijk uit zeg! Snel weer maken voor de goedheiligman het land weer uit is!
mmmm, precies op tijd! Wij vieren vrijdag namelijk al sinterklaas…
Ik eet idd tarwevrij, en heb al een pak speculaasmix (spelt) van de speltbakker klaar staan. Ga het daar mee proberen denk ik.
gisteren (toeval?) al amandelspijs gemaakt, ligt al te ‘rijpen’ in de koelkast…
Lijkt mij echt heerlijk deze gevulde specukaas. Alleen die bakpoeder……. Ik gebruik het wel eens meer en er komt vaak zo’n raar smaakje aan het gemaakte. Hoe kan dat?
Beste monique, ik heb de gevulde spuculaas zojuist gemaakt en hij is super!! Top recept!
Dat wil ik zeker proberen! Ik vroeg me alleen af of je de bloem ook kunt vervangen door meel? Ik bak eigenlijk altijd met meel maar heeft dat ook invloed op het recept?
Reny ik heb twee vragen: wat voor bloem heb je gebruikt? Kan ik speltbloem nemen? En de basterdsuiker, is die te vervangen door honing of dadel of zo? Heb jij daar toevallig mee geëxperimenteerd?
Enneh stiekem nog een derde vraag: doe je nog een kerstworkshop dit jaar?
Groetjes, Vonne
Kan je niet ook de bodem en zijkanten meteen bekleden met 1 deel van het deeg (dus iets meer dan de helft, daar het amandelspijs in doen en dan alleen nog de bovenkant erop? Lijkt mij makkelijker dan het er later aan de zijkanten ertussen te moeten frummelen