X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
gevulde speculaas

Gevulde speculaas

9
By Mind Your Feed on 24 november 2015 Feest, Zoet

Zelf gevulde speculaas maken is zoveel makkelijker dan je denkt—en zóveel lekkerder dan uit de winkel. Dit klassieke Sinterklaas recept bestaat uit kruidige speculaasdeeg met een dikke laag romig amandelspijs ertussen, precies zoals het hoort. Wanneer de dagen korter worden en de intocht dichterbij komt, is dit hét bakrecept dat bij iedereen direct nostalgische gevoelens oproept.

Met dit recept voor gevulde speculaas – geïnspireerd op de originele versie van Cees Holtkamp – bak je een perfecte stevige koek met een zachte binnenkant, een glanzende bovenlaag en knapperige amandelen als finishing touch. Ideaal voor pakjesavond, als traktatie op school of om alvast in de decemberstemming te komen.

Traditioneel recept voor gevulde speculaas met amandelspijs, een klassiek Sinterklaas bakrecept met kruidig deeg en een zachte vulling.

Gevulde speculaas recept

Dit is nou echt typisch Nederlands erfgoed: kruidig, zoet, warm en heerlijk rijk van smaak. Het mooie is dat je dit recept helemaal naar je eigen voorkeur kunt aanpassen: met speltbloem, kokosbloesemsuiker of zelfs zelfgemaakt amandelspijs. De basis blijft hetzelfde—een stevige koek met een royale laag amandelspijs ertussen—en dat maakt dit speculaas recept elk jaar weer favoriet. Ook bij de Sint!

Ben je nou toch meer team hartig? Bekijk dan eens mijn hartige hapjes voor Sinterklaasavond!

Traditioneel recept voor gevulde speculaas met amandelspijs, een klassiek Sinterklaas bakrecept met kruidig deeg en een zachte vulling.

Wat maakt gevulde speculaas zo bijzonder?

Gevulde speculaas bestaat uit twee lagen kruidig speculaasdeeg met daartussen een zachte laag amandelspijs. Door de perfecte balans van speculaaskruiden, boter en suiker krijgt het deeg zijn herkenbare geur en smaak. In combinatie met romig amandelspijs ontstaat er een traditioneel Sinterklaas bakrecept dat echt niet kan ontbreken in de decembermaand. Vers gebakken gevulde speculaas smaakt voller, rijker en zachter dan de kant-en-klare variant—en je huis ruikt meteen heerlijk naar Sinterklaasavond.

Wil je trouwens geen tarwebloem gebruiken, dat kan! Vervang dan de tarwebloem door speltbloem. De suiker zou je eventueel nog kunnen vervangen door palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Maar verder zou ik zeggen; geniet even tot in het puntje van je tenen van deze traktatie!

Traditioneel recept voor gevulde speculaas met amandelspijs, een klassiek Sinterklaas bakrecept met kruidig deeg en een zachte vulling.

Veelgestelde vragen over gevulde speculaas

Wat is het verschil tussen speculaas en gevulde speculaas?
Gewone speculaas bestaat alleen uit gekruid deeg. Bij deze variant zit er een royale laag amandelspijs tussen twee lagen deeg, wat zorgt voor een vollere, zachtere en romigere smaak.

Kun je gevulde speculaas van tevoren maken?
Ja, juist zelfs! De smaken trekken beter in wanneer de speculaas een dag rust. Luchtdicht bewaard blijft hij zeker 5–7 dagen heerlijk vers. Je kunt het deeg en het spijs ook los voorbereiden.

Hoe bewaar je gevulde speculaas het beste?
Afgekoeld en luchtdicht verpakt, op kamertemperatuur. Bewaar hem niet in de koelkast, dan wordt hij hard.

Traditioneel recept voor gevulde speculaas met amandelspijs, een klassiek Sinterklaas bakrecept met kruidig deeg en een zachte vulling.

Traditioneel recept voor gevulde speculaas met amandelspijs, een klassiek Sinterklaas bakrecept met kruidig deeg en een zachte vulling.

Gevulde speculaas

Klassiek recept voor gevulde speculaas met een zachte laag amandelspijs en een kruidig, knapperig speculaasdeeg. Perfect voor Sinterklaas en feestdagen — maakt de keuken meteen warm en gezellig. Makkelijk om zelf te bakken en ideaal om van tevoren te bereiden.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 1 uur uur
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
Taart en cake
Nederlands
Gevulde speculaas, Sinterklaas recepten
Servings: 8

Nodig

  • bakvorm 25 x 20 cm
  • mengvorm
  • Bakpapier (of boter om in te vetten)
Scherm aanhouden tijdens het koken

Ingrediënten

Voor de speculaas

  • 275 gram bloem
  • 150 gram basterdsuiker
  • 140 gram roomboter
  • 20 gram speculaaskruiden
  • 20 ml water
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei (losgeklopt)
  • blanke amandelen (om te garneren)

Voor het amandelspijs

  • 200 gram amandelspijs
  • 25 gram boter (gesmolten)

Bereiden

  • Meng de basterdsuiker met het zout, het water en de boter. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden hierbij en begin met kneden. In het begin plakt het deeg lekker aan je handen en is het heel kruimelig, door het deeg tussen je handen los te wrijven worden de specerijen goed gemengd. Blijf kneden totdat het deeg aan elkaar blijft plakken. Laat het deeg nu even rusten, zet het voor minstens 30 minuten in de koelkast.
  • Dit is de tijd om het amandelspijs klaar te maken. Je kunt het natuurlijk ook kant-en-klaar kopen!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter, of gebruik een vel bakpapier om de vorm te bekleden.
  • Verdeel de deegbal in 2 gelijke stukken. Rol 1 deel uit tot een plak van 25 x 20 cm, zodat je hiermee de bodem van de bakvorm kunt bekleden. Leg het deeg in de bakvorm.
  • Meng het amandelspijs met 1/2 los geklopt ei en druk dit uit over de bodem van de taart. Laat de zijkanten vrij. Bestrijk het amandelspijs met de gesmolten roomboter.
  • Het restant van het deeg verdeel je in 2 stukken. 1 stuk rol je dun uit en hiermee bekleed je de zijkanten van de bakvorm. Druk goed aan, zodat de bodem en zijkanten aan elkaar plakken. Het tweede deel wordt het dakje van de gevulde speculaas. Rol dit zo uit dat het precies in de opengebleven ruimte past.
  • Smeer de bovenkant in met het geklutste ei. Leg hier bovenop de amandelen. Smeer nu nog een keer in met het ei.
  • Bak de gevulde speculaas nu 30 minuten in de voorverwarmde oven. Blijf wel de speculaas in de gaten houden, hij moet niet té bruin worden. Wanneer je de speculaas uit de oven haalt, moet hij mooi bruin zijn en wanneer je er in drukt, moet ie zachtjes terug veren.
  • Je kunt het deeg een dag eerder maken en in de koelkast bewaren.
  • Amandelspijs zonder ei blijft 2–3 weken houdbaar in de koelkast.
  • Gevulde speculaas kun je ook al volledig voorbereiden en pas later bakken.
  • Luchtdicht bewaard blijft hij na het bakken zeker 5–7 dagen heerlijk vers.
Calorieën: 403kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 7g | Vet: 25g | Verzadigd vet: 12g | Vezels: 3g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Traditioneel recept voor gevulde speculaas met amandelspijs, een klassiek Sinterklaas bakrecept met kruidig deeg en een zachte vulling.

Ga je aan de slag met met dit recept voor gevulde speculaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest

bakken feest gevulde speculaas sint sinterklaas speculaas speculaaskruiden zoet
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePompoenhummus
Next Article Hamburger party!
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Aubergine carpaccio met yoghurt en granaatappel

Courgette rolletjes met ricotta en prosciutto

Tiramisu in een glaasje

9 reacties

  1. Marlotte on 24 november 2015 07:30

    Haha wat aardig van je zwager. Altijd fijn! Ziet er echt heerlijk uit, ben echt gek op gevulde speculaas!

    Reply
  2. Bep on 24 november 2015 07:35

    Dat ziet er overheerlijk uit……gauw uitproberen…..

    Reply
  3. Emma on 24 november 2015 07:43

    Ja, ik ben ook helemaal dol op gevuld speculaas! Deze ziet er echt verrukkelijk uit zeg! Snel weer maken voor de goedheiligman het land weer uit is!

    Reply
  4. Patricia on 24 november 2015 09:21

    mmmm, precies op tijd! Wij vieren vrijdag namelijk al sinterklaas…
    Ik eet idd tarwevrij, en heb al een pak speculaasmix (spelt) van de speltbakker klaar staan. Ga het daar mee proberen denk ik.
    gisteren (toeval?) al amandelspijs gemaakt, ligt al te ‘rijpen’ in de koelkast…

    Reply
  5. Mirjam on 24 november 2015 11:15

    Lijkt mij echt heerlijk deze gevulde specukaas. Alleen die bakpoeder……. Ik gebruik het wel eens meer en er komt vaak zo’n raar smaakje aan het gemaakte. Hoe kan dat?

    Reply
  6. Linda runderkamp on 1 december 2015 19:04

    Beste monique, ik heb de gevulde spuculaas zojuist gemaakt en hij is super!! Top recept!

    Reply
  7. Rianda on 12 oktober 2016 20:35

    Dat wil ik zeker proberen! Ik vroeg me alleen af of je de bloem ook kunt vervangen door meel? Ik bak eigenlijk altijd met meel maar heeft dat ook invloed op het recept?

    Reply
  8. Vonne on 13 oktober 2016 05:35

    Reny ik heb twee vragen: wat voor bloem heb je gebruikt? Kan ik speltbloem nemen? En de basterdsuiker, is die te vervangen door honing of dadel of zo? Heb jij daar toevallig mee geëxperimenteerd?

    Enneh stiekem nog een derde vraag: doe je nog een kerstworkshop dit jaar?

    Groetjes, Vonne

    Reply
  9. Yvonne on 19 november 2017 21:24

    Kan je niet ook de bodem en zijkanten meteen bekleden met 1 deel van het deeg (dus iets meer dan de helft, daar het amandelspijs in doen en dan alleen nog de bovenkant erop? Lijkt mij makkelijker dan het er later aan de zijkanten ertussen te moeten frummelen

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Kerstrecepten 2025
Kerst recepten, recepten kerst, de lekkerste kerst recepten, hoofdgerechten kerst, voorgerechten kerst, amuse recepten kerst, nagerechten
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
8 december 2025

Aubergine carpaccio met yoghurt en granaatappel

6 december 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #50 – 2025

4 december 2025

Courgette rolletjes met ricotta en prosciutto

2 december 2025

Tiramisu in een glaasje

1 december 2025

Zalmtartaar met avocado en edamame

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating application
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required