Pruimen plaatcake

3

Yes, het pruimenseizoen is weer aangebroken! Ik vind pruimen heerlijk en ik heb goede herinneringen aan dit seizoen. Mijn ouders hebben een méga pruimenboom in de tuin, en op een of andere manier geeft deze boom altijd precies heel veel pruimen als mijn ouders op vakantie zijn…. De eerste keer kwam ik daar te laat achter en kon ik de tegels van de tuin schrobben omdat alle pruimen er kapot waren gevallen. Maar de jaren erna was ik gelukkiger, manden vol met pruimen nam ik mee naar huis! Mijn ouders konden ze toch niet opeten, haha! Dit jaar kwam ik erachter dat ik ook nog een overbuurman heb met een pruimenboom, ik kreeg afgelopen week een zak vol pruimen van hem. Lekker!! Ik maakte er deze pruimen plaatcake mee, echt smullen….

Pruimen plaatcake

Ik woon in een fijn straatje waar de meeste buren elkaar wel kennen. Toen we op vakantie naar Denemarken gingen en we nog een oppas nodig hadden voor onze kat, belde ik bij de overbuurman aan en hij vond het geen probleem om voor de kat te zorgen. Ideaal, ik hou van dit soort buren. Niet dat ze té opvallend op je letten of zich met je bemoeien, maar wel dat ze voor je klaar staan als dat nodig is. En zo ben ik ook hoor, als ik een buur kan helpen dan doe ik dat graag. De buurman paste dus op de kat en bracht ons bij thuiskomst een zak vol pruimen. Wow, wat lief! Weet je wat ik deed…? Ik bakte deze pruimen plaatcake met de pruimen uit zijn tuin en ging bij hem langs om hem het taartje te laten opeten! Hij vond het heerlijk!

Die pruimen dus, die lijken wel een terugkerend thema in deze tijd van het jaar. Ik ben er echt dol op en eet ze op allerlei manieren. Puur natuurlijk, zo uit het vuistje – en dan halverwege met je tanden proberen de pit eruit te krijgen – maar ook in zoete taartjes of bij mijn ontbijt. Ik zal binnenkort nog een ontbijtreceptje met je delen, maar dat komt nog. Vandaag is het zondag, en zondag is traditiegetrouw bakdag. Dus krijg je vandaag een zoet taartje van me. Weet je nog die havermout plaatkoek, die niet wist of ie een koek of een cake wilde zijn….? Ik paste dat recept wat aan, gebruikte nu speltmeel in plaats van amandelmeel, en nu kan ik met zekerheid zeggen dat dit een cake is. Enorm luchtig, lekker zoet, maar toch met alleen maar natuurlijke ingrediënten. Ben je er klaar voor? Dan gaan we lekker bakken!

Pruimen plaatcake

Pruimen plaatcake

Voor 6 – 8 stukjes

  • 100 gr speltmeel
  • 50 gr havermout
  • 50 gr kokosolie
  • 50 ml honing
  • 2 eieren
  • 1/2 sinaasappel (sap + schil)
  • 6 rijpe pruimen
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout

Nodig; beslagkom, rasp, bakpapier, ovenschaal van ca. 10 x 15 cm

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe het speltmeel en de havermout in een kom. Voeg hier het bakpoeder, de kaneel en een snuf zout aan toe en schep goed om.

Was de sinaasappel onder wat lauwwarm water en droog goed af. De schil rasp je boven het meel – het geeft niet als er al een druppel sap in valt.

In deze tijd van het jaar is mijn kokosolie vloeibaar dus kon ik het zo bij het speltmeel en de havermout scheppen. Is de kokosolie nog hard, maak het dan vloeibaar door even kort te verwarmen in een pannetje. Doe de kokosolie bij het meel.

Breek de eieren boven de kom en pers ook de halve sinaasappel erboven uit. Tip: ik doe dat altijd met een vork, een beetje draaien en je perst het sap er zo uit. Voeg tenslotte de honing toe.

Alle ingrediënten voor het beslag zitten nu in de kom, roer goed door en zorg voor een egaal beslag.

Snij de pruimen doormidden en verwijder de pit. Snij 2 pruimen in kleine stukjes, deze meng je door het beslag.

Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk het beslag hierin. Snij de 4 overgebleven pruimen in partjes en leg deze op de plaatcake. Druk ze voorzichtig in het beslag, maar niet te ver. De cake gaat immers nog rijzen!

Schuif nu de pruimen plaatcake de oven in en bak in 35 minuten goudbruin en gaar. Laat even afkoelen voor het serveren!

Pruimen plaatcake

Tip: Wil je de cake glutenvrij maken, of Voedselzandloper proof? Spiek dan even bij het recept voor de havermout plaatkoek, ik heb in bovenstaand recept de plantaardige melk (grotendeels) vervangen door het sap van de sinaasappel, maar verder kun je met dat recept goed aan de slag!

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

  1. Gister gemaakt, gesmuld met het gezin! Speltmeel heb ik vervangen door 1/2 amandelmeel en 1/2 boekweitmeel ivm gluten. En zonder sinaasappel (niet in huis). Heerlijk dus, ook met een klein klontje creme fraiche en honing erop….

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.