Tiramisu in een glaasje! Een bommetje geluk in een glas, makkelijk om te maken en altijd een succes tijdens de feestdagen. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek me op, maak me blij‘ en dat is wat dit laagjes toetje in een glas doet! Als je fan bent van de klassieke tiramisu, dan weet ik zeker dat dit romige nagerecht in een glaasje niet mag ontbreken op jouw kerstmenu.

Tiramisu in een glaasje
Wanneer ik aan tiramisu denk, ga ik meteen terug naar de zomers die we in Italië doorbrachten. Voor mijn gevoel aten we elke dag pasta Bolognese bij nonna, en minstens één keer per week stond er een schaal tiramisu in de koelkast. Nu maak ik van die klassieker een feestelijk dessert in een glaasje, met dezelfde vertrouwde smaken maar dan lekker licht en eenvoudig om te serveren. De smaken van het bekendste Italiaanse toetje eenvoudig in een glas.
Dit nagerecht in een glaasje is de snelle variant van tiramisu. Waar de klassieke versie wordt gemaakt met rauwe eieren, suiker en mascarpone, ga ik hier voor een romige combinatie van mascarpone en slagroom. Daardoor is deze makkelijke tiramisu in een glaasje geschikt voor iedereen én kun je ‘m al ruim van tevoren klaarmaken.

Dessert in een glaasje met mascarpone
De mascarpone en slagroom klop je samen luchtig en naar wens en smaak voeg je daar suiker aan toe. Wil je toch liever gaan voor de klassieke variant? Spiek dan even bij mijn recept voor tiramisu voor de bereidingswijze.
De lange vingers in dit nagerecht met mascarpone dompel je natuurlijk onder in een sterke espresso. Als je wilt, kun je daar natuurlijk een beetje likeur aan toevoegen, een beetje amaretto bijvoorbeeld. Wil je liever geen koffie gebruiken voor deze snelle tiramisu? Dan is een sterke thee of chocolademelk ook een optie!

Meer toetjes in een glaasje
Toetjes in een glaasje doen het altijd goed met Kerst en met feestelijke etentjes. Het makkelijk is dat je deze nagerechten al van tevoren kunt klaar maken. Zo ook dit recept voor tiramisu in een glaasje. Maak deze desserts in een glaasje gerust al de dag van tevoren klaar, dat scheelt je op de dag zelf een hoop gedoe!
- Crema al caffè
- Limoncello cheesecake in een glaasje
- Stracciatella panna cotta
- Hangop met frambozen en pistache
- Chocolade mousse


Nodig
- Diep bord
Ingrediënten
- 16 lange vingers (savoiardi)
- 250 ml slagroom
- 250 ml mascarpone
- 100 gram poedersuiker
- 200 ml espresso (afgekoeld)
- 50 ml Amaretto (optioneel)
- cacaopoeder
- chocolade koffieboontjes (of pure chocola)
Bereiden
- Begin met het maken van de espresso. Zet 200 ml sterke espresso en meng met een scheutje Amaretto. Dit is optioneel, laat gerust weg als je geen alcohol wilt toevoegen. Laat de espresso afkoelen.
- Schenk de slagroom in een mengkom en voeg hier de poedersuiker aan toe. Gebruik een mixer met garde om de slagroom op te slaan. Sla nog niet helemaal stijf!
- Voeg de mascarpone toe aan de slagroom en gebruik de mixer om de mascarpone en slagroom samen luchtig op te kloppen.
- Voor dit recept voor tiramisu in een glaasje heb je 4 mooie glazen nodig. We gaan het laagjes toetje in een glas laag voor laag opbouwen.
- Ga uit van 3 tot 4 lange vingers per glas. Rol de lange vingers voorzichtig door de espresso. Breek in stukjes en bedek de bodem van de glazen met een laagje lange vingers.
- Schep nu voorzichtig (of gebruik een spuitzak) wat van het mascarpone-slagroom mengsel op de lange vingers. Bestrooi met een klein beetje cacao poeder (klein beetje, anders wordt het te bitter!) en ga door met de volgende laag.
- In totaal maak je 3 lagen met lange vingers en eindig je met een laagje mascarpone met slagroom. Maak de tiramisu in een glaasje af met nog wat chocolade koffieboontjes of geschaafde pure chocola.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVeelgestelde vragen – Tiramisu in een glaasje
Hoe ver van tevoren kan ik tiramisu in een glaasje maken?
Je kunt tiramisu in een glaasje 1 dag van tevoren klaarmaken. Bewaar het dessert afgedekt in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Kan ik tiramisu in een glaasje zonder alcohol maken?
Zeker! Laat de amaretto weg of vervang deze door een scheutje vanille-extract voor extra smaak.
Kan ik tiramisu zonder rauw ei maken?
Ja. Dit recept gebruikt mascarpone en slagroom in plaats van rauwe eieren, waardoor deze tiramisu in een glaasje geschikt is voor iedereen. Bekijk hier het klassieke recept voor tiramisu.
Welke glazen gebruik je voor tiramisu in een glaasje?
Gebruik kleine dessertglaasjes of whiskeyglazen. Door het transparante glas zie je de mooie laagjes extra goed.
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor tiramisu in een glaasje? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.