5 minuten meditatieoefening

1

Drukte, vermoeidheid, deadlines, te veel dingen tegelijk gepland, verwachtingen waar je aan wilt voldoen, irritaties, onvoorziene omstandigheden, niet gezellige kinderen…. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Ze leiden over het algemeen tot stress…. Bij mij wel! En daarom kies ik ervoor om af en toe deze 5 minuten meditatieoefening te doen. Zo kom ik tot rust, kom ik weer terug in het hier en nu en kan ik relativeren. Het zorgt ervoor dat ik gezond blijf, want kiezen voor ontspanning op z’n tijd maakt dat je batterij weer opgeladen wordt en dat je fit en energiek blijft. Ook kun je beter focussen, heb je minder last van fysieke klachten. Dat ga je niet voor elkaar krijgen met álleen gezonde voeding!

5 minuten meditatieoefening

Mediteren klinkt zweverig, maar dat is het helemaal niet. Het is vooral ZIJN. Gewoon zijn, bestaan. Aanwezig zijn. Niets meer en niets minder. In het hier en nu, in het moment, gewoon zijn. Zodra je er probeert meer van te maken, gaat het fout. Mediteren is voor iedereen weggelegd. Je moet alleen wel oefenen, want het lukt niet zomaar. En oefening baart kunst, echt waar, voor je het weet ga je lekker even mediteren.

Ik zal je uitleggen hoe je de 5 minuten meditatieoefening kunt uitvoeren. 5 minuten heeft iedereen wel, die vallen altijd wel ergens in te passen. En als het niet lukt om 5 minuten van je tijd beschikbaar te maken voor jezelf, voor de belangrijkste persoon in je leven, dan moet je deze oefening zéker doen! Goed, hoe doe je dat nou, mediteren?

5 minuten meditatieoefening

Zorg voor een fijne, rustige omgeving. Dit kan je huiskamer zijn, als er niemand thuis is, maar natuurlijk ook je slaapkamer. Zorg dat de kamer waarin je bent rustig is. Dus geen radio of tv aan en  geen andere stoorzenders als loslopende kinderen of katten.

Ga zitten in een houding die voor jou lekker voelt. Ik ga meestal in kleermakerszit zitten, met mijn rug recht (dus niet inzakken) en mijn handen met handpalm naar boven losjes op mijn knieën. Sluit je ogen als je dit prettig vindt, of kijk anders naar een plek voor je, bijvoorbeeld naar de grond.

Meditatie bestaat uit 3 basisprincipes:

  • Focus op één ding
  • Als het niet meer lukt om te focussen, breng je de focus weer terug naar dat ene ding.
  • Alle gedachten en sensaties laat je aan je voorbij gaan.

Klinkt nog wat vaag? Ik zal het uitleggen:

Focus op één ding:

Dit is bijvoorbeeld je ademhaling. Focus op je ademhaling door heel bewust naar je buik toe te ademen. Adem in door je neus en laat je adem helemaal naar je buik toe gaan. Als je niet verder kunt inademen, gaat het uitademen vanzelf. Je zou je kunnen indenken dat je in een cirkel ademt – via neus naar je buik, door je navel naar buiten en via je neus weer naar binnen. Focussen op je ademhaling lijkt makkelijk, maar is best een uitdaging. Je kunt je bewuster op je adem focussen door in een cirkel te ademen, of door te denken dat de lucht die je inademt een kleur heeft (welke jij mooi vindt!).

Je zou ook kunnen focussen op een mantra, of op een bepaalde gedachte. Maar als je net begint, is het eenvoudiger om op je ademhaling te concentreren.

5 minuten meditatieoefening

Blijf je focussen

Als je druk, chaotisch, vermoeid en gestrest bent, is het heel logisch dat er tijdens de meditatieoefening allerlei gedachten door je hoofd schieten. Laat deze gedachten passeren. Zeg ze gedag en laat ze voorbij gaan. Deze gedachten hoeven er op dit moment niet te zijn, dit is jóuw moment met jóuw ademhaling. Die gedachten komen wel weer als je klaar bent met je meditatieoefening. Vecht er niet tegen, want als een bepaalde gedachte steeds naar voren komt, zul je daar na de meditatieoefening wel wat mee moeten doen. Maar voor nu is het niet van belang. Breng je aandacht steeds weer terug op je ademhaling.

Laat gedachten voorbij gaan

Tijdens de oefening hoor je vast nog wel geluid. Denk je nog aan de boodschappen die je straks moet doen. Vraag je je af waarom je zusje zo lelijk reageerde gisteren. Het grote verschil is dat deze gedachten en sensaties ons niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. We accepteren het huidige moment zoals het is.

Blijf zitten zolang jij je er goed bij voelt. Dit mogen 5 minuten zijn, maar ook als je er 30 minuten van geniet, is het goed. Het is een vorm van ontspanning, maar wel een van alerte ontspanning. Als je vaker oefent met mediteren, zul je zien dat je dit ook tijdens je dagelijkse bezigheden kunt toepassen. Gewoon zijn, gewoon bestaan, zonder je druk te maken over gedachten of bijzaken. En de batterij weer een beetje opladen….

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

1 reactie

  1. Fijn dat je dit kunt. maaar bij mij lukt het niet.
    Ik heb een lichte vorm van ADHD en hoe meer ik me ontspan en geluiden en beeld ik vermijd hoe meer ik me bewust wordt van mijn racen-de gedachten. Deze gedachten zijn er áltijd en ze zijn er gewoon, bewust en onbewust. Zelfs in mijn slaap.
    Maar goed, ik ben 54 en ik ben er inmiddels allang aan gewend alhoewel het nog altijd vermoeiend is.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.