Rust, reinheid en regelmaat!

0

Misschien heb je deze 3 woorden al wel eens gehoord? Zeker als je – net als ik – moeder bent, ben je vast wel bekend met de 3 R’en, in elk boekje over opvoeden kom je ze tegen; rust, reinheid en regelmaat. Of anders heb je ze vast te horen gekregen van familie of mede-moeders. En ondanks dat ik altijd vond dat die 3 R’en zo ouderwets klonken, merk ik toch dat  mijn kinderen er altijd baat bij hebben gehad.

Rust reinheid regelmaat

Waar gaat dit over, hoor ik je al bijna denken…. Ik zit toch op een blog over gezonde voeding, over een gezonde levensstijl? Komt er zo een recept en is dit een hele lange introductie?

Nee, vandaag doen we het eens anders. Geen recept vandaag! Een gezonde levensstijl bestaat namelijk niet alleen uit gezond eten. En daar komen de termen rust, regelmaat en reinheid om de hoek! Die 3 R’en, die zijn namelijk niet alleen van toepassing op kleine kinderen. Ook voor je gezondheid en een healthy lifestyle zou je deze 3 basiselementen in moeten passen in je dagelijkse patroon. Om je daarin een handje te helpen, zal ik de 3 ‘succesfactoren’ voor een gezond leven aan je uitleggen. Door deze 3 elementen in je achterhoofd te houden, en daarnaast te kiezen voor pure, natuurlijke voeding, zul je fit en energiek zijn!

Rust

Zijn we niet allemaal druk? Hebben we niet allemaal stress? Hoe normaal is dat eigenlijk….? Het eerste principe voor een goede gezondheid, is dat je ook regelmatig je rust pakt. Zowel lichamelijk, als geestelijk, heb je rust (of ontspanning) nodig. Sta het jezelf toe om te herstellen van je inspanning, of dat nou een werkdag is, of een stevige workout of een intensieve dag met de kinderen.

Vaak geven we onszelf niet de tijd om de batterij weer op te laden. We rennen maar door, alles is even belangrijk en we hebben nog zo ontzettend veel te doen. Maar wanneer je niet tussendoor je rust pakt en je dus jezelf structureel aan het overbelasten bent, gaat het batterijtje een keer écht leeg en kun je met serieuze problemen als burn out of bijnieruitputting te maken krijgen.

Snelle fixers als koffie en energiedrankjes helpen je dan echt niet meer en zorgen vaak voor alleen nog maar meer vermoeidheid.

Om dit te voorkomen, zou je jezelf ten eerste echt voldoende slaap moeten gunnen. Minstens 8 uur, liefst elke nacht. Maar ook tussendoor mag je best wel wat rust momenten in lassen. Wat dacht je van een vaste koffie- of theepauze in de ochtend, een pauze voor je lunch (die je dus NIET achter je computer op eet!), even relaxen op de bank in de namiddag, met een tijdschriftje of een leuke blog erbij. Ga eens voor jezelf na hoe jij kunt ontspannen. Is dat languit met een goed boek, een uurtje in een warm bad, een middagje winkelen alleen of met vriendinnen?

Zomaar wat ideeën om even tussendoor op te laden. Maar wat het belangrijkste hierbij is, is dat je jezelf dit gúnt omdat het nodig is. Die andere dingen die allemaal nog op je lijstje staan, zijn net zo belangrijk als voor jezelf rust inbouwen. Alleen op die manier kun je de batterij tussentijds opladen.

Reinheid

Kijk, now we’re talking food! Want natuurlijk kun je dit principe uitstekend toepassen op je voeding. Reinheid, als in puur, natuurlijk, schoon en echt. Echte producten, geen bewerkte voeding, geen toevoegingen, geen onnatuurlijke ingrediënten. Eet voornamelijk groenten, aangevuld met fruit, granen, noten, zaden en pitten, gezonde vetten en ook af en toe wat vlees of vis. Laat bewerkte producten, geraffineerde suikers, alcohol, cafeïne en slechte vetten staan!

Maar reinheid kun je ook zien als een schoon lichaam; zorg ervoor dat je voldoende water binnenkrijgt, zodat je vochtbalans op peil blijft en je lichaam ervoor kan zorgen dat alle processen op gang blijven. Door voldoende water te drinken, blijf je fit en energiek, heb je minder honger en minder hoofdpijn, blijft je huid er goed uitzien, en is je lichaam in staat afvalstoffen af te voeren. Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag. Mandy schreef trouwens een leuk artikel om dagelijks voldoende water binnen te krijgen.

Daarnaast verzorg je jouw lijf van de buitenkant om het schoon te houden, door te wassen en het gebruik van (natuurlijke!) verzorgingsproducten. Maar wees niet te panisch met het schoonhouden van de buitenkant; door té schoon te zijn op de buitenkant van je lijf, vermindert je weerstand en daar zul je echt niet fitter van worden.

Rust reinheid regelmaat

Regelmaat

Dit vind ik écht zo’n term die bij kleine kinderen hoort, maar het is ook zó belangrijk voor volwassenen! Met regelmaat bedoel ik dat je ervoor zorgt dat je leven niet al te hectisch verloopt. Zorg voor een bepaalde structuur in je dag en in je week. Maak een planning, zorg dat je werken, eten, ontspannen en bewegen allemaal een plekje geeft in jouw dag. Door deze structuur in te bouwen, weet je waar je aan toe bent en zul je minder stress ervaren, het geeft je rust.

Vaste tijdstippen om te gaan slapen en om op te staan, zijn een goed voorbeeld van regelmaat. Ook de tijd nemen om 3 maaltijden per dag te nemen, ontspanmomenten in te lassen, naar buiten gaan om frisse lucht te halen, horen bij een regelmatig en gestructureerd leven. En dat leven is daarmee niet per definitie saai hoor, dat heb je altijd nog zelf in de hand.

Voor een healthy lifestyle zijn rust, reinheid en regelmaat belangrijke principes om naar te leven. Wees lief voor jezelf, gún jezelf voldoende rust, voldoende beweging, goede voeding en een vaste structuur in je dagen. Je zult zien dat je lekker in je vel zit! Hoe ga jij de 3 R’en inpassen in jouw leven? Laat het me weten in de comments! En kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanpassen van jouw levensstijl? Ik help je daar graag bij!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

 

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.