Havermout crackers

12

Het is weer tijd voor de maandelijkse receptenruil! Op Facebook ben ik lid van een healthy foodbloggers groep, een groep met bloggers die allemaal met elkaar gemeen hebben dat ze met veel passie over gezonde, pure en natuurlijke voeding bloggen. Elke maand wordt er een receptenruil georganiseerd. Het idee daarvan is dat je een recept van een ander blog maakt en daar op je eigen blog over schrijft. Super leuk, zo leer je andere healthy blogs kennen en zo doe ik enorm veel inspiratie op! Ik doe deze maand ook weer mee aan de receptenruil en koos er voor om deze gezonde havermout crackers te maken.

Havermout crackers

Deze maand mocht ik rondkijken op de prachtige blog van Cilla; Puur Homemade. Wat een geweldig mooie foto’s maakt zij van haar gerechten, ik blijf ervan genieten! En het leuke is, je ziet Cilla’s sprankelende persoonlijkheid in elk detail van haar blog terug. Niet alleen prachtige foto’s, maar ook de kleuren kloppen allemaal en het straalt gewoon liefde (voor voeding, en mooie dingen) uit. Ik heb dus ook met veel plezier élke pagina van haar blog bekeken (sorry Cilla, je zult je wel afgevraagd hebben waar al die pageviews vandaan kwamen) en ik kon eigenlijk niet kiezen. Uiteindelijk kwam ik op het recept van kaasstengels, en aangezien ik altijd op zoek ben naar lekkere recepten met havermout, koos ik ervoor om dit recept als basis te gebruiken.

Logo receptenruilDe kaasstengels spraken mij direct aan, omdat het me zo lekker lijkt om ze bij een kom soep te eten. In plaats van altijd maar weer een stukje (stok)brood erbij. Nu ik ze gemaakt heb, kan ik me ook voorstellen dat ze heerlijk zijn bij de borrel. Of – wat ik me bedacht tijdens het maken van de kaasstengels – als cracker bijvoorbeeld bij de lunch. Ik sneed dus een paar kaasstengels, en sneed de rest van het deeg tot havermout crackers. Het leuke aan dit recept vind ik dat je eindeloos kunt blijven variëren met kruiden en daardoor steeds een andere cracker of stengel maakt. Ik gebruikte iets minder kaas dan het oorspronkelijke recept en had ook helaas geen pecorino in huis dus gebruikte ik Parmezaanse kaas. Ook voegde ik nog wat andere kruiden toe.

Recept havermout crackers:

  • 100 gram  havermout (gemalen tot meel)
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • snuf zeezout
  • 1 tl komijn
  • 1 handje pompoenpitten

Nodig: bakplaat, bakpapier, deegroller, oven

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal de 100 gram havermout tot meel in bijvoorbeeld een klein koffiemolentje. Als je geen koffiemolentje hebt, kun je de havermout ook gewoon zo gebruiken. Doe de (gemalen) havermout in een kom en schep 2/3 van de kaas erdoor heen. Voeg wat zout en de kruiden toe. Kluts 2 eieren even los in een kommetje en schep door het meel heen. Je kunt er nu een deegbal van maken.

Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de deegbal op het papier. Gebruik nu een tweede vel bakpapier; leg dit bovenop de deegbal en gebruik de deegroller om het deeg goed uit te rollen, totdat het overal ongeveer 0,5 cm dik is. Wanneer je het deeg dikker laat, worden de crackers niet goed knapperig. Verwijder het tweede vel bakpapier en strooi het restje kaas en de pompoenpitten uit over het deeg. Druk een klein beetje aan zodat ze goed blijven zitten. Bak in ongeveer 15 tot 20 minuten de havermout crackers mooi gaar.

Havermout crackers

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

12 reacties

    • Mind Your Feed op

      Probeer het eens, bijvoorbeeld met de helft van de hoeveelheden. Ik denk dat het wel lukt, maar heb het zelf nog niet geprobeerd. Kom ik op terug 😉

  1. Gisteravond heb ik deze crackers gemaakt, ze smaakten heerlijk. En ook heel gemakkelijk te maken. Omdat ik het deeg niet dun genoeg gerold had, werden ze niet knapperig, maar een beetje zacht. De smaak lijkt wat op een pizza. Ik heb wel de deeglaag voor het bakken alvast in de vorm van crackers gesneden. Heb jij dat ook gedaan, of bak jij het als 1 plaat.

    • Mind Your Feed op

      Ik snij ze ook altijd al van tevoren, als je dat na het bakken doet dan breken ze zo lelijk af 🙂 Volgende keer iets dunner proberen te rollen, of het deeg iets natter houden zodat het makkelijker uitloopt!

  2. Ik heb gisteren de crackers gemaakt. In plaats van komijn heb ik een theelepel groentebouillon zonder zout gebruikt. Smaakte erg lekker. Maar klopt het dat de crackers vandaag zacht zijn of moet het op de een of andere manier lukken om ze langer knapperig te houden?

  3. Heerlijke crackers voor bij de soep. Ook ik had het niet dun genoeg gerold waardoor het wat zacht bleef maar de smaak was er niet minder om. Ik had het alleen voor mezelf gebruikt dus 1 platte plaat gemaakt en daar telkens stukjes vanaf gebroken.

  4. Hoi
    Ik heb deze gemaakt maar dan met een twist: ik heb alleen havermout en parmezaanse kaas gedaan, en toen in ene plat wafelijzer (voor oubliewafels). Bleek toch wel iets zout in te moeten en wat meer parmezaan, maar overheerlijk!. Ik gebruikte 50 gr havermeel, 45 gr parmezaan, 1 ei en een snuf zout

  5. Lekker die crackers. Ik heb ze net gemaakt. Ik heb ze gesneden toen ze net de oven uit kwamen. En dat ging goed. Heeft iemand de crackers wel eens met huttenkase gemaakt ipv parmezaanse kaas?

  6. Je kunt deze crackers ook vegan maken:
    In plaats van eieren:
    In plaats van èèn ei:
    3 eetlepels pindakaas, tahin of andere notenpasta,
    of
    een mix van 1 eetlepel lijnzaad en 3-4 eetlepels water ongeveer 1-2 minuutjes in de blender gemixt (In Engelse recepten heet dit vaak “flax egg”.)

    In plaats van kaas: kruiden, gedroogde tomaat op oliebasis (potje), olijven (potje).

    De koeien die de melk voor parmezaanse kaas leveren hebben geen leuk leven.
    De meeste Nederlandse kippen hebben dat ook niet.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.