Pasta carbonara

12

Mijn man vindt dit de lekkerste pasta ter wereld. Echt! Waar hij ook komt, en hij krijgt of bestelt een pasta carbonara, altijd hoor ik hetzelfde: die van jou is toch lekkerder! Zelfs als we in Italië zijn. En ook de kinderen smullen ervan. Nu smullen die sowieso van pasta, en volgens mij doen veel kinderen dat. Dit is dus ook echt een familiegerecht, en makkelijk en snel.

 

Wij eten niet heel veel pasta meer, maar af en toe natuurlijk nog wel. We kiezen wel altijd voor speltpasta, of voor een glutenvrije variant. Wist je dat ze tegenwoordig bij Lidl glutenvrije pasta van maismeel en kikkererwtenmeel verkopen? Ik heb gelijk 3 zakken gehaald! Deze pasta carbonara is dus favoriet, maar eigenlijk denk ik dat ie op dezelfde hoogte staat als de pasta met originele Italiaanse pastasaus die ik vaak maak. Welke er ook wint, ze zijn allebei enorm lekker. Tot mijn verbazing had ik het recept voor pasta carbonara nog niet online staan, daar gaat dus nu verandering in komen.

Wist je dat pasta carbonara zo’n simpel gerecht is omdat het van oorsprong een maaltje voor de armen is? Eenvoudige pure ingrediënten, die destijds zelfs voor de armen beschikbaar waren. Juist doordat er pure ingrediënten gebruikt worden, snap ik nooit zo goed dat je in de winkel kant en klare potjes (of zakjes!) carbonara-saus kunt kopen. Ik bedoel, hoe kun je nu eieren in een potje of zakje kopen?

Ingrediënten pasta carbonara:

  • 200 gram spelt/glutenvrije pasta
  • 3 uien
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram spekblokjes (biologisch)
  • 4 eieren
  • 50 gram pecorino kaas (+extra om te bestrooien)
  • 1 el peterselie
  • peper

Nodig; hapjespan, pan om pasta in te koken, schaaltje en kleine garde

Bereiden: Zet een pan met 1,5 liter water op het vuur en breng aan de kook. Snipper de uien en snij de courgette in kleine dobbelsteentjes. Bak de spekblokjes in de hapjespan, zonder verder vet of olie toe te voegen. Voeg geperste knoflook en peper toe. Voeg hierna de uien toe en fruit deze, totdat ze glazig beginnen te zien. De courgette bij de spek en uien voegen en langzaam laten garen. Doe de pasta in de pan met kokend water en laat in ongeveer 6-8 minuten gaar worden (al dente).

In de tussentijd klop je 4 eieren los in een schaaltje. Voeg de pecorino en de peterselie toe en klop even goed door. De pasta is nu als het goed is gaar.

Belangrijk: roep nu iedereen aan tafel. Het laatste gedeelte van dit recept gaat namelijk snel en de juiste pasta carbonara draait om timing. Zit iedereen aan tafel? Giet dan de pasta af en voeg toe aan de pan met spek, ui en courgette. Laat het vuur onder deze pan op middelhoog vuur staan en voeg nu het eier-mengsel toe. Begin direct met omscheppen, de eieren gaan namelijk direct stollen wanneer ze in aanraking komen met een warme pan. Schep 2 a 3 keer om, laat het eier-mengsel nog smeuïg blijven en zet de pan direct op tafel.

Eet smakelijk!

Tip: serveer met een grote, groene salade, zo krijg je zeker voldoende groenten binnen!

Pasta carbonara

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

12 reacties

  1. Hhhmmmmm. Deze variant ziet er erg goed uit.

    Ik zie dat jij gewoon biologische spekblokjes gebruikt in jouw recept. Ivm schimmeloverbelasting moet ik een poos de schimmelhoudende producten laten staan, waaronder de e-nummers.
    Weet jij of de biologische spekblokjes in mijn geval wél mogen?

  2. Nienke Bezuijen op

    Grappig, ik dacht dat de saus altijd los was (bv met room). Typisch potjes-pakjes denken haha. Deze gaan we komende week maar eens proberen. Ingredienten zijn voor 4pers?

  3. Hoi Reny, wat een heerlijk recept! De hele pan ging zonder problemen leeg en mijn vier mannen in huis (één van 4, tweeling van 1,5 en één van 34) aten hun vingers erbij op. Dit is een succesnummer! Dank voor het recept, dit gaat zeker vaker op tafel komen 🙂

  4. Ga ik zeker maken voor onze dochter die het idd altijd van pakjes zakjes id maakt! Ben benieuwd naar haar reactie

  5. Pingback: Spitsuur: de snelle gezonde hap - hetkanWEL

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.