Smoothie met rode biet en havermout

20

Havermout is nog steeds hartstikke hot anno 2015! Ik plaatste vorige week een blog met 3x snelle havermout ontbijtjes en wow, dat werd echt massaal bekeken! En toen ik afgelopen week vroeg of er interesse is in een review van het nieuwe boek van Havermoutje, gingen ook de likes door het dak. Oftewel, doe ons maar havermout. En ideeën om met havermout aan de slag te gaan! Nou, u vraagt en wij draaien…. Vandaag een smoothie met rode biet en havermout, lekker als ontbijt maar ook als lekker tussendoortje of bijvoorbeeld als after workout snack.

Biet that power!

Ik werk graag met de producten van het seizoen en daarom koos ik ervoor om een smoothie te maken met rode biet. Niet alleen krijgt de smoothie een prachtige kleur van de bietjes (ik denk dat mijn oudste dochter deze roze smoothie geweldig zal vinden!), de biet zorgt ook voor een beetje superpower! En dat kun je vast wel gebruiken, zo in de winter. Rode bietjes staan op mijn lijstje van gewone gezonde superfoods. En om op dat lijstje terecht te komen, moet de superfood in kwestie wel echt wat te bieden hebben. Ik noemde bietjes trouwens vroeger krootjes. Kent iemand dat woord nog? Ik hoor het namelijk nooit meer… misschien is het heel ouderwets, of juist echt iets van deze regio, maar ik vond het altijd wel leuk klinken!

Smoothie met rode biet en havermout

Rode bieten bevatten vitaminen B en C, maar ook belangrijke mineralen als ijzer, kalium, calcium, magnesium, zink. Vooral een portie ijzer kan goed helpen bij vermoeidheid in deze donkere maanden van het jaar! Maar wat de rode biet voor mij echt tot een superfood maakt is de betalaïnen die het bevat, een krachtige fytonutriënt (planteigen stof) die ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam ondersteunt, vrije radicalen bestrijdt en het lichaam helpt om te ontgiften. Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen. Tel daarbij nog een portie vezels op en je superfood is compleet!

Smoothie met rode biet en havermout

Smoothie met rode biet en havermout

Voor een flink glas vol, of 2 kleinere porties

  • 1 rode biet, voorgekookt
  • 1/2 banaan
  • 1/2 avocado
  • sap van 1 sinaasappel
  • 30 gram havermout (minstens 2 uur in water geweekt*)
  • 100 ml amandelmelk
  • 50 ml water
  • 1 el hennepzaad/sesamzaad

Nodig: blender

Voorbereiden*: doe 30 gram havermout in een schaaltje en doe hier water en een druppel citroensap bij. Zorg dat de havermout onder water staat en laat minstens 2 uur weken. Je kunt dit prima de avond van tevoren doen, zet dan de havermout in de koelkast en pak dit de volgende ochtend eruit. Door de havermout te weken is deze beter verteerbaar en door de druppel citroensap breek je het fytinezuur in de havermout af.

Bereiden: Doe de (voorgekookte!) rode biet in de blender samen met de amandelmelk, water en het sap van de sinaasappel. Blend tot een egale (prachtig roze!) sap. Voeg nu de banaan en de avocado toe. Giet de havermout af in een zeefje of vergiet en spoel even af. Doe ook de havermout bij de sap en blend nu met de banaan en avocado goed door de bietensap heen. Schenk in een groot glas (of je to go beker voor onderweg) en schep er nog een eetlepel hennepzaad of sesamzaad op voor de nodige eiwitten.

Smoothie met rode biet en havermout

Ga je aan de slag met dit recept voor smoothie met rode biet en havermout? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

20 reacties

  1. Grappig, ik ben ook grootgebracht met het woord krootjes. En iedereen keek me dan zeer verbaasd aan, totdat ik óók het woord bietjes leerde… Pas was ik ze vergeten af te wegen in een winkel waar ik normaal nooit kom (bij mijn vaste winkel wordt dat voor me gedaan hahah), en toen riep ik maar allebei de woorden want de jongeman die het moest doen wist er geen enkel woord voor 🙂

    Heerlijk, ik heb een kilo liggen in de schuur. Ik ga deze smoothie zeker maken. Waarschijnlijk als lunch, want ik ben een beetje uitgekeken op óf salade óf omelet met groente.
    Je hebt zo’n leuke site, ik heb ‘m pas weer doorgegeven aan een vriendin. GA ZO DOOR!!!

  2. Ik gebruik biologische havermout en kies de fijne havermout, deze doe ik direct in mijn smoothie en laat dit nooit weken.
    Ik vraag me af of dit niet juiste is. Het smaakt prima en is lekker zacht.
    Is het beter eerst de havermout tocht te laten wellen of koken?

    • Ja, dat vraag ik me ook af.. Ik gooi havermout altijd direct in de smoothie omdat t san meteen oogenomen wordt in het vocht en zacht wordt. Ik vrgeet namelijk altijd om ze voor te weken….

    • Mind Your Feed op

      Door het te laten weken maak je de havermout beter verteerbaar. Doe er nog een druppel citroensap bij om de fytinezuur af te breken.

  3. Ik zag deze voorbij komen op instagram en vond ‘m er erg lekker uitzien. Ik heb nog nooit een rode biet geblend en vraag me af hoe lang ik ‘m moet voorkoken? In z’n geheel in de pan? *newbie speaking* 😉 Alle tips dus welkom haha.

    • Mind Your Feed op

      In stukken snijden, je hoeft hem niet van tevoren te schillen. Dan zeker een uur koken, totdat je er met een vork in kunt prikken. Na het koken trek je het schilletje er zo vanaf. Ik kook altijd een halve kilo bietjes per keer en dan gebruik ik ze daarna door smoothies en in salades.

      • Ok, bedankt voor je snelle reactie. Ik ga van de week eens wat kroten scoren en het uitproberen. Geen idee of mn blender het rauw aankan (princess), dus probeer het eerst wel gekookt.

        Mn opa, vroeger tuinder, lacht zich een ongeluk als hij hoort dat ik er een smoothie van gemaakt heb :’-).

      • ik heb van die voorgekookte bio bieten gekocht maar voor deze smoothy en verhoudingen hoeveel gram moet ik dan ongeveer nemen. ben bang dat anders de biet erg overheerst qua smaak en alles

        • Mind Your Feed op

          Hoeveel gram bieten heb je gekocht? Ik zou eens met 1 beginnen, of met een halve, dan kun je zelf bepalen of je de smaak te overheersend vindt.

          • hallo myf.

            het is 500 gr.
            kan ik dan gewoon steeds iets erbij doen als ik denk dat er meer bij kan??
            en waar kan ik amandelmelk kopen vinden in de winkel??

  4. Lekker! Ik had deze week ook een smoothie van rauwe rode biet (gewoon in kleine stukjes gesneden, geen enkel probleem voor de blender), water, banaan, aardbei en blauwe druiven. Was heerlijk. Maar ik ga deze ook eens proberen.

  5. Hmm, dit ziet er wel heel lekker uit! Rode biet heb ik enkel nog maar gegeten in salades en dan nog nooit zelf bereid. Maar toen vond ik het wel lekker, dus eens uitproberen!

  6. Iedere dag maak ik een heerlijk ontbijtje van havermout, zaden en fruit. De havermout laat ik een nacht weken maar spoel hem daarna nooit af. Is dit beter om wel te doen en kan het kwaad als je het niet doet?

  7. De bietjes zijn juist zo gezond vanwege de betalaïnen. Door de bietjes eerst te koken verlies je een groot deel van dit. Na een uurtje koken is vrijwel alle betalaïnen verdwenen. Gebruik ze daarom rauw.

Laat een bericht achter