Frisse yoghurtcake met zomerfruit

17

Heerlijk, een lang weekend! En voorlopig de laatste weer van dit jaar, vanaf nu moeten we doorbikkelen tot aan de zomervakantie…. En de voorspellingen voor dit weekend zijn goed, mooi weer, droog en zonnig. Wat wil je nog meer in je weekend? Nou, wat lekkers maken natuurlijk! Heb je de eerste week meegedaan aan de #Zomerfit challenge? Dan vind ik dat je wel een stukje van deze cake hebt verdiend. Wil je het lange weekend een beetje vieren en heb je trek in wat lekkers bij de thee, zet dan de oven alvast maar aan want dan gaan we aan de slag. Deze frisse yoghurtcake met zomerfruit past helemaal bij deze tijd van het jaar.

Frisse yoghurtcake met zomerfruit

Ik zal maar gelijk eerlijk met je zijn, dit is wel echt een cake voor de lekker, zeg maar. Niet een heel erg gezond tussendoortje, waar je plakjes van snijdt die je vervolgens in de vriezer bewaart. Nee, dit is gewoon een goede plak cake, verwennerij bij de koffie. Want dat is af en toe toch zo lekker, een beetje snoepen moet kunnen hoor. Als ik mezelf het snoepen ontzeg, en dat merk ik tijdens de #Zomerfit challenge, dan wordt de drang naar zoet alleen maar groter.

Dus op z’n tijd bak ik een flinke cake en daar snoep ik dan graag van. Ik wilde een frisse cake maken, passend bij het voorjaar en de zomer. Met yoghurt bakken vind ik altijd fijn, de cake wordt daar lekker luchtig van. Door de limoensap door het beslag te mengen, krijgt de cake een tropisch tintje. Kom maar op met de zon, ik ben er klaar voor!

frisse yoghurtcake met zomerfruit

Frisse yoghurtcake met zomerfruit

Voor 1 cake

  • 100 gr speltmeel
  • 100 gr speltbloem
  • 100 gr roomboter
  • 200 ml schapenyoghurt
  • 3 eieren
  • 100 gr zomerfruit (frambozen, bessen)
  • 1 limoen
  • 50 ml honing
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout

Nodig: beslagkom, cakeblik van circa 25 cm, bakpapier, schaal

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe het speltmeel, de speltbloem, het bakpoeder en een snuf zout in een beslagkom en schep goed door elkaar.

Schep het zomerfruit in een kom en schep hier nog 1 eetlepel speltmeel doorheen. Door dit te doen zakken straks de vruchten niet naar beneden in de cake.

Smelt de boter zachtjes in een steelpannetje, laat even afkoelen en schenk bij het meel.

Boen de limoen goed schoon onder wat lauwwarm water en rasp de schil. Snij de limoen open en pers het sap eruit. Bewaar de rasp.

Doe de yoghurt (hou 2 eetlepels yoghurt apart) en de eieren, het sap van de limoen en de honing bij het beslag. Meng goed door. Schep voorzichtig het zomerfruit door het beslag.

Bekleed de cakevorm met bakpapier. Mijn tip; maak het bakpapier een klein beetje nat onder de kraan, verfrommel tot een prop en vouw dan voorzichtig weer uit. Door het bakpapier nat te maken is het veel makkelijker om de cakevorm te bekleden.

Schuif de cake de oven in en bak in 1 uur 15 minuten gaar. Hou je oven in de gaten, gaat de bovenkant van de cake te hard dan dek je deze af met een vel aluminiumfolie. Prik met een satéprikker in de cake om te controleren of deze gaar is.

Laat de frisse yoghurtcake met zomerfruit nu even afkoelen. Besmeer met nog wat schapenyoghurt en de limoenrasp. Enjoy!

frisse yoghurtcake met zomerfruit

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

17 reacties

  1. Ooooo dit ziet er wel echt heel lekker uit. Ik heb een bijna zelfde recept van Donna Hay met yoghurt en blauwe bessen en dat blijft een favoriet.

  2. Hier ben ik weer met een vraagje over yoghurt….. Kan je deze schapenyoghurt door een andere vervangen? en zo ja welke? Alvast bedankt

    • Mind Your Feed op

      Schapenyoghurt is heel dik en stevig, dat geeft een goede stevige maar tegelijkertijd luchtige cake. Je kunt niet zomaar elke yoghurt hiervoor gebruiken, ik zou dan eerder nog kwark gebruiken omdat die net zo dik en stevig is.

  3. Klinkt heerlijk! Ga het dit weekend meteen uitproberen!
    Een vraagje, zou de cake ook met griekse yoghurt gemaakt kunnen worden?

  4. Ziet er heerlijk uit. Ik ga hem een keer proberen met griekse yoghurt.
    Heeft schapen yoghurt een beetje dezelfde smaak als geiten yoghurt of is het echt niet te vergelijken met elkaar? Ik vind geiten yoghurt namelijk heel vies dus ben ook bang om schapen yoghurt te kopen.

  5. Ik heb gisteravond de cake gemaakt met zwarte en rode bessen (uit de vriezer).
    De smaak is heerlijk, hij ziet er alleen niet uit zoals op de foto. De binnenkant is een beetje “nattig”.
    hoort dit?
    hoe is het bij anderen gelukt?

  6. ik heb de cake vandaag (geprobeerd) te maken. Maar mijn cake ziet er absoluut niet uit zoals op de foto…. uhm… ik kon geen schapenyoghurt vinden in de winkel dus ik heb magere yoghurt gebruikt, kan het daaraan gelegen hebben?

  7. Hij is erg lekker, bij ons kan je geen schapenyoghurt kopen dus ik heb volle kwark gebruikt, was wel gerezen maar zakte in elkaar met het uit de oven halen. Zeker nog eens maken.

  8. Heerljk!!
    Gemaakt met ‘gewone’ magere yoghurt ipv geitenyoghurt, want dat had ik in huis. Even restjes opmaken….
    En ipv 100 gr speltbloem, heb ik amandelmeel gebruikt.
    Het is een blijvertje, heerlijk. Veel zachter.

Laat een bericht achter