X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
gehaktbrood, gehaktbrood met spek, gehaktbrood recept, meatloaf, lekker en simpel, AH, gehaktbrood oven, cranberry compote

Gehaktbrood met spek

5
By Mind Your Feed on 17 december 2023 Diner, Feest

Het is tijd voor een knaller van een feestelijk hoofdgerecht! Een gehaktbrood met spek, gevuld met kastanjechampignons en Parmezaanse kaas, omwikkeld in knapperige plakken ontbijtspek. En met een heerlijk friszoete zelfgemaakte cranberry compote. Wat een heerlijk recept voor een pronkstuk bij een diner met lieve mensen om je heen.

Dit gehaktbrood uit de oven is het perfecte hoofdgerecht voor Kerst! Je kunt dit gerecht al zo goed als helemaal van tevoren bereiden en op het moment suprème doet de oven het werk voor je. Dat wil je met de feestdagen, zo kun je lekker veel tijd aan tafel doorbrengen. Serveer het gehaktbrood met spek met een heerlijke romige aardappelpuree en geroosterde broccoli uit de oven en het menu voor Kerst is compleet!

gehaktbrood, gehaktbrood met spek, gehaktbrood recept, meatloaf, lekker en simpel, AH, gehaktbrood oven, cranberry compote

Gehaktbrood met spek

Dit jaar gaan we weer voor een klassieker van een kerstrecept! Een gehaktbrood gevuld met kastanjechampignons, Parmezaanse kaas en heerlijke verse kruiden. Wat een fantastische smaken in dit gehaktbrood! De knapperige zoute spek waarin ik het gehaktbrood wikkel maakt het recept helemaal af. 

Nou ja, bijna dan. Want zeg je Kerst, dan zeg je wat mij betreft cranberry compote… Zelfgemaakt natuurlijk, dat is helemaal niet ingewikkeld, je hebt er niet eens heel veel tijd voor nodig. En dat heerlijke goedje combineert weer geweldig met de smaken van het gehakt en de vulling van dit gerecht. Wat een feestje dit! 

gehaktbrood, gehaktbrood met spek, gehaktbrood recept, meatloaf, lekker en simpel, AH, gehaktbrood oven, cranberry compote

Gehaktbrood recept

Het fijne aan dit recept voor dit feestelijke gehaktbrood met spek is dat je al je voorbereidingen al kunt treffen. Het gehakt kun je al helemaal op smaak brengen, ik gebruik daar onder andere een uitje en knoflook voor. En verder gaan er verse tijm, peterselie en rozemarijn door het gehakt.

Ook kun je de cakevorm waarin je het brood gaat bakken al bekleden met de ontbijtspek en het gehakt in de vorm storten. En de cranberry compote die je erbij serveert, wordt alleen maar lekkerder als je deze al van tevoren klaar maakt! Schuiven de liefste mensen met wie je Kerst viert aan voor de borrel, dan is dat het moment om het gehaktbrood in de oven te schuiven. Zo heb je aan dit budget Kerstrecept eigenlijk weinig omkijken, fijn toch!

gehaktbrood, gehaktbrood met spek, gehaktbrood recept, meatloaf, lekker en simpel, AH, gehaktbrood oven, cranberry compote

Over budget gesproken, daar heb ik dit jaar wel een beetje rekening mee gehouden. Flink uitpakken met Kerst hoeft niet prijzig te zijn, het gaat er ten slotte om dat je gezellig samen bent! Om dit feestelijke hoofdgerecht nog wat aan te kleden, kun je er de volgende budgetproof bijgerechten naast serveren:

  • Aardappel gratin met Parmezaanse kaas
  • Geroosterde broccoli uit de oven
  • Stoofpeertjes
  • Geroosterde wortelen met balsamico
  • Knolselderij puree met tijm en oude kaas
  • Spruitjes uit de oven met spek en honing
  • Roergebakken rode kool met appel en kaneel
  • Cranberry compote

gehaktbrood, gehaktbrood met spek, gehaktbrood recept, meatloaf, lekker en simpel, AH, gehaktbrood oven, cranberry compote

gehaktbrood, gehaktbrood met spek, gehaktbrood recept, meatloaf, lekker en simpel, AH, gehaktbrood oven, cranberry compote

Gehaktbrood met spek

Makkelijk en feestelijk recept voor gehaktbrood met kastanjechampignons, Parmezaanse kaas, spek en cranberry compote.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totale tijd: 45 minuten minuten
Hoofdgerecht
Nederlands
Feestelijk, Kerst recepten, Vlees recepten
Servings: 4

Nodig

  • Mengkom
  • Cakeblik (20 - 24 cm)
  • Bakpapier
  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 200 gram ontbijtspek (in lange plakken)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 6 takjes verse peterselie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 theelepels oregano
  • snuf peper
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eidooier
  • 30 gram paneermeel
  • 1 portie cranberry compote
  • olie (om in te bakken)

Bereiden

  • Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Borstel de kastanjechampignons schoon en snij de champignons in fijne stukjes van 1 x 1 cm.
  • Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook erbij uit en voeg de champignons toe. Bak zo'n 7 - 8 minuten tot de paddenstoelen mooi goudbruin zijn en het meeste vocht is verdampt. Laat even afkoelen.
  • Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier de ui, knoflook en champignons aan toe.
  • Ris de blaadjes peterselie, tijm en rozemarijn van de takjes en snij fijn. Voeg samen met de oregano toe aan het gehakt en breng dan verder op smaak met een snuf peper, nootmuskaat, paprikapoeder en de Parmezaanse kaas.
  • Kneed alle ingrediënten door elkaar. Voeg dan de eidooier toe en zo'n 30 gram paneermeel. Kneed het gehakt tot een stevige bal. Is het gehakt nog te vochtig, voeg dan nog wat paneermeel toe.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed het cakeblik met bakpapier. Een tip is om het bakpapier eerst op te frommelen tot een prop, deze even nat te maken onder de kraan en dan de cakevorm te bekleden.
  • Bekleed de cakevorm met de plakjes ontbijtspek. Zorg ervoor dat de plakjes spek in het midden van de vorm beginnen, de zijkant bedekken en iets over de rand hangen. Zorg dat de plakken spek elkaar op de bodem overlappen en ook iets overlap hebben over de lengte van de vorm.
  • Schep dan het gehaktmengsel in de met spek bekleedde vorm en druk goed aan. Zorg dat het gehaktbrood overal even hoog is en vouw dan de plakken spek dicht over het gehakt.
  • Schuif het gehaktbrood voor zo'n 30-40 minuten de warme oven in. Het kan zijn dat jouw oven iets langer nodig heeft. Het gehaktbrood is klaar als het spek bovenop mooi goudbruin gekleurd is.
  • Maak in de tussentijd de cranberry compote klaar. Serveer het gehaktbrood met de cranberry compote.
Calorieën: 657kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 34g | Vet: 52g | Verzadigd vet: 19g | Vezels: 2g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

gehaktbrood, gehaktbrood met spek, gehaktbrood recept, meatloaf, lekker en simpel, AH, gehaktbrood oven, cranberry compote

Ga jij aan de slag met dit recept voor gehaktbrood met spek en cranberry compote? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. 

gehakt recepten hoofdgerechten recepten Kerst vlees recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu makkelijke maaltijden #300
Next Article Geitenkaas hapje met pistache en cranberry
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

10x recepten met kip en rijst

Kip fajitas

Marokkaanse gehaktballetjes

5 reacties

  1. Elly on 13 november 2024 22:19

    5 sterren
    Welke maat cakeblik gebruik je voor het recept van 4 personen , het lijkt mij erg lekker

    Reply
  2. Remco on 16 november 2024 17:55

    Wanneer voeg je de Parmezaanse kaas toe dan?

    Reply
    • Elly on 10 december 2024 20:04

      Dat is mijn vraag eigenlijk ook?
      Net als de maat cakeblik

      Reply
      • Mind Your Feed on 12 december 2024 17:46

        Staat inmiddels op de juiste manier in het recept verwerkt. Ook de maat van het cakeblik. Al maakt dat niet zo heel veel uit, je hebt een wat ‘hoger’ gehaktbrood bij een kleinere cakevorm, maar dat maakt verder niet zo uit.

        Reply
    • Mind Your Feed on 12 december 2024 17:45

      Dat staat nu wel op de juiste manier in het recept verwerkt. Dankjewel voor je oplettendheid!

      Reply
5 from 1 vote
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
24 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #22 – 2025

22 mei 2025

10x recepten met kip en rijst

20 mei 2025

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

17 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #21 – 2025

15 mei 2025

Makreelsalade

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.