Stoofperen zonder suiker

4

Als er 1 bijgerecht is dat ik altijd heel feestelijk vind, dan zijn het de stoofpeertjes wel! Als we op zondagavond bij mijn ouders gaan eten, zet mijn moeder ze regelmatig op tafel. Naast bijvoorbeeld een rollade en aardappeltjes uit de oven, en ik vind dat dus een perfecte combinatie. Dat zoete van de peertjes, met een mooi stukje vlees, ik heb niet heel veel meer nodig hoor! Met de kerst zet ik ze dan ook graag op tafel, maar ik maak wel stoofperen zonder suiker klaar. Dat kan zeker, je hebt namelijk echt geen suiker nodig om de peertjes heerlijk zoet te krijgen!

stoofperen zonder suiker2

Vroeger was ik vooral altijd gek op de zoete saus die mijn moeder bij de peertjes maakte. Ik kan me herinneren dat ik echt alles in die saus doopte, van stukjes vlees tot aardappel, omdat het zo heerlijk zoet was. Later kwam ik erachter dat de stoofpeertjes die mijn moeder maakt best wel wat suiker bevatten…. Oeps, vind je het gek dat ik er van bleef snoepen….!

stoofperen zonder suiker

Ik gebruik voor dit recept de Gieser Wildeman peren, die van zichzelf al behoorlijk zoet zijn. Deze peren zijn echte wintervruchten, verkrijgbaar vanaf oktober tot ongeveer februari. Eigenlijk hebben ze helemaal geen suiker nodig, en daarom voeg ik vooral wat smaakmakers toe aan het kookwater, zodat ze naast zoet ook nog eens lekker kruidig worden. Zo krijgen de peertjes echt een volle smaak, en dan mis je de suiker dus helemaal niet. Ik gebruikte voor deze roze peertjes rode wijn, maar ik ga zeker nog aan de slag met witte wijn… Misschien voor een lekker nagerechtje…. wordt vervolgd! Heb je wat peertjes over, dan maak je er de volgende dag natuurlijk een heerlijk ontbijtje mee!

stoofperen zonder suiker

Stoofperen zonder suiker

  • 1 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 100 ml stevige rode wijn
  • 3 el diksap (appel)
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 stokjes kaneel
  • 6 kruidnagels
  • water

Nodig: grote pan

Bereiden: Schil de peertjes, maar laat de steeltjes zitten. Deze geven namelijk ook nog lekker veel smaak af tijdens het koken.

Schenk de wijn, de diksap, en de balsamico azijn in de pan en zet de peertjes hier in. Vul nu de pan met water, net zoveel dat de peertjes net onder water staan. De kaneelstokjes en kruidnagels mogen nu in de pan. Laat circa 2 uur stoven op een klein vlammetje, prik voorzichtig in 1 van de peertjes om te controleren of ze zacht en gaar zijn.

Om van het kookvocht een sausje te maken, gebruik je wat aardappelzetmeel om te binden. Maizena zou ook kunnen, maar daar wordt de saus troebel van en dat is niet zo mooi…. Ik gebruikte op bijna 1 liter kookvocht ongeveer 20 gram aardappelzetmeel. Meng wat van het zetmeel met het kookvocht tot een papje ontstaat en roer dit vervolgens door het overige kookvocht in de pan. Laat heel even inkoken tot een mooie saus ontstaat.

stoofperen zonder suiker

Deze stoofperen zonder suiker maken een heerlijke combinatie met de kiprollade met pesto en mozzarella en de pastinaak uit de oven!

Meer kerstrecepten vind je hier!

kerstrecepten

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

4 reacties

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.