X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Peperonata – authentiek Italiaans gerecht van langzaam gestoofde paprika’s met ui en tomaat, een klassiek zomers bijgerecht dat je warm of koud serveert bij pasta, bruschetta of als onderdeel van een Italiaanse borrelplank.

Peperonata

0
By Mind Your Feed on 21 april 2015 Diner, Feest

Peperonata is zo’n gerecht dat me meteen terugbrengt naar mijn zomers in Italië. Vroeger maakte nonna deze gestoofde paprika’s voor ons klaar, aan lange tafels vol vrienden en familie. De eenvoud van dit Italiaanse groentegerecht – langzaam gestoofde paprika’s, ui, tomaat en olijfolie – laat de pure smaak van de paprika prachtig naar voren komen.

Wat ik zo fijn vind aan dit recept voor peperonata, is dat je er alle kanten mee op kunt. Het is heerlijk op krokante bruschetta, maar ook als onderdeel van een borrelplank of als bijgerecht bij pasta, vis of kip. Door de zachte, zoete smaak past het bij bijna alles, en een stuk brood om de laatste saus uit de pan te vegen maakt het helemaal af.

Peperonata recept – Italiaanse gestoofde paprika’s met ui en tomaat

Wat is peperonata?

Peperonata is een klassiek Italiaans gerecht uit voornamelijk Zuid-Italië, waarbij paprika’s langzaam worden gestoofd tot ze zacht en bijna zoet zijn. Dankzij de combinatie met ui, tomaat en goede olijfolie ontstaat er een warm en rijk groentegerecht dat je op talloze manieren kunt gebruiken — als bijgerecht, als antipasti of als basis voor een eenvoudige pastasaus.

Hoe serveer je peperonata?

Dit is een gerecht dat moeiteloos meebeweegt met wat je in huis hebt of waar je op dat moment zin in hebt. Je kunt het warm serveren naast vlees of vis, maar koud is het minstens zo lekker op een toastje of bruschetta. Bij pasta is het een verrassend eenvoudige saus die door de gestoofde paprika vanzelf veel smaak geeft. En op een borrelplank staat een kleine schaal peperonata altijd prachtig.

Klassieke peperonata met langzaam gestoofde paprika’s

Waarom dit recept zo fijn is

De charme van peperonata zit ’m in de eenvoud. Het is een gerecht dat weinig ingrediënten nodig heeft, nauwelijks aandacht vraagt en toch enorm veel smaak geeft. Door het rustige stoven worden de paprika’s zacht en geurend en blijft het geheel mooi licht en fris. Precies dat maakt dit een gerecht dat je het hele jaar door kunt maken — maar vooral op zonnige dagen doet het meteen iets met je humeur.

Italiaanse gestoofde paprika’s als bijgerecht of op bruschetta

Gestoofde paprika recept

Peperonata wordt vaak nóg lekkerder als het een nacht heeft kunnen staan — de smaken trekken dan mooi samen. Je kunt het prima 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren en zelfs invriezen als je een portie over hebt. Opwarmen kan gewoon in een pannetje op laag vuur, maar koud of lauwwarm blijft het ook heerlijk.

Maak zelf peperonata: een klassiek Italiaans gerecht van gestoofde paprika’s, ui en tomaat. Simpel, smaakvol en heerlijk als bijgerecht of pastasaus.

Peperonata – authentiek Italiaans gerecht van langzaam gestoofde paprika’s met ui en tomaat, een klassiek zomers bijgerecht dat je warm of koud serveert bij pasta, bruschetta of als onderdeel van een Italiaanse borrelplank.

Peperonata

Origineel Italiaans recept voor peperonata, gestoofde paprika's als antipasti, bijgerecht of voor bij de pasta.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totale tijd: 40 minuten minuten
Bijgerecht
Italiaans
Bijgerechten recepten, Groenten
Servings: 4

Nodig

  • Hapjespan
  • Deksel
Scherm aanhouden tijdens het koken

Ingrediënten

  • 3 paprika's
  • 2 kleine rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 kleine tomaatjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • water
  • 3 theelepels rode wijn azijn
  • 1 theelepel honing
  • olijfolie
  • 4 blaadjes verse basilicum

Bereiden

  • Eerst het snijwerk! Schil de ui en snij fijn. Maak de knoflook schoon en pak alvast de knoflookpers of snij de knoflook heel fijn. Verwijder de steel van de paprika’s, snij in vieren en verwijder de zaadjes. Snij de paprika’s nu in lange repen. Halveer de kleine tomaatjes.
  • Zet een hapjespan op het vuur en verwarm wat olie. Fruit de ui zachtjes en pers de knoflook uit boven de pan. Schep regelmatig om en wacht tot de uien glazig zijn. Voeg nu de paprika’s en de kleine tomaatjes toe. Maak het blikje tomatenpuree open en schep de puree in de pan. Vul het blikje onder de kraan met water en giet bij het paprikamengsel.
  • Doe nu de rode wijn azijn en de honing bij de peperonata en roer nog een laatste keer. Nu kan de deksel op de pan en laat je de paprika’s zeker een half uur stoven. Zijn de paprika’s goed zacht geworden, dan is je peperonata klaar. Snij de basilicumblaadjes in grove stukjes en strooi over de peperonata.
  • Nu mag je kiezen, zet je het warm op tafel als bijgerecht? Gebruik je het als basis voor de pastasaus? Of laat je het afkoelen en serveer je het bijgerecht koud, of zet je de peperonata misschien wel als anti pasti op tafel. Het maakt mij niet uit, geniet er vooral lekker van!
Calorieën: 26kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 1g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 2g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Peperonata is een van die Italiaanse recepten die je zonder moeite in je kookroutine opneemt. Door de rustige bereiding en de pure ingrediënten is het een gerecht dat altijd lukt. Of je het nu serveert als bijgerecht, op de borrelplank als onderdeel van een Italiaanse avond of gebruikt als basis voor een simpele pastasaus: peperonata geeft kleur, warmte en smaak aan elke maaltijd.

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Peperonata – authentiek Italiaans gerecht van langzaam gestoofde paprika’s met ui en tomaat, een klassiek zomers bijgerecht dat je warm of koud serveert bij pasta, bruschetta of als onderdeel van een Italiaanse borrelplank.

Ga jij aan de slag met dit recept voor peperonata? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest

 
bijgerecht bijgerecht kerst glutenvrij Italie paprika voedselzandloper zomer
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleSchoonheidsslaapjes
Next Article Frisse yoghurt pannenkoekjes met rood fruit
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Prei uit de oven

Tomaatjes uit de oven

Sperzieboontjes met spek

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Kerstrecepten 2025
Kerst recepten, recepten kerst, de lekkerste kerst recepten, hoofdgerechten kerst, voorgerechten kerst, amuse recepten kerst, nagerechten
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
18 december 2025

Prei uit de oven

17 december 2025

Tomaatjes uit de oven

15 december 2025

Sperzieboontjes met spek

14 december 2025

Torta Caprese

13 december 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #51 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating application
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.