Prei uit de oven is zo’n groentegerecht dat misschien niet meteen als showstopper in je opkomt, maar geloof me: geroosterde prei kan zó ongelooflijk smaakvol zijn. Door de prei in de oven te roosteren wordt hij zacht en bijna romig van binnen, terwijl de buitenkant licht karamelliseert. Met een simpele honing-mosterd dressing krijgt dit groente bijgerecht precies dat frisse, feestelijke laagje dat perfect past bij een kerstmenu of een gezellig etentje.
Zoals je van mij gewend bent, blijven we ver weg van ingewikkelde technieken. Een paar stronken prei, een beetje olijfolie, peper en zout… en de oven doet de rest. Een simpel bijgerecht dat nét even anders is dan de standaard geroosterde groenten, maar minstens zo goed op zijn plek is op een mooie feesttafel.

Prei uit de oven met honing-mosterd dressing
Voor deze prei uit de oven halveer je de prei in de lengte en spoel je hem goed schoon onder stromend water, zodat er geen zand meer tussen de laagjes zit. Dep de prei droog en leg de helften dicht naast elkaar in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout. Daarna schuif je de schaal de oven in en hoef je er bijna niet meer naar om te kijken.
In ongeveer 25 – 30 minuten in een goed voorverwarmde oven (circa 180°C) wordt de prei zacht, zoet en precies goed gegaard. Vlak voor het serveren lepel je de honing-mosterd dressing eroverheen, zodat de warme prei die frisse, licht zoete smaak mee krijgt. Simpel, maar zó lekker.

Geroosterde prei als groente bijgerecht
Deze geroosterde prei past fantastisch bij een stukje vis of vlees uit de oven. Denk aan mijn kip rollade met pesto en prosciutto of de zalm uit de oven. De zachte, zoete prei vormt een mooi contrast met het hartige van de rollade of de rijke smaak van de zalm.
En het fijne is: prei uit de oven is niet alleen lekker met Kerst. Ook op een doordeweekse dag kun je dit groente bijgerecht prima op tafel zetten, bijvoorbeeld naast een ovenschotel, een geroosterde groenteschaal of een eenvoudige maaltijd met kip en rijst.

Meer groente bijgerechten
Ben je net als ik dol op veel groente op tafel, dan kun je deze prei uit de oven mooi combineren met andere kleurrijke bijgerechten. Dit zijn een paar van mijn favorieten:
- Spruitjes uit de oven met balsamico en Parmezaan
- Geroosterde broccoli met balsamico
- Wortelen uit de oven
- Courgette gratin
- Roerbak spinazie met knoflook
- Pastinaak gratin
Prei uit de oven is zo’n gerecht dat overal tussendoor past: bij een uitgebreid kerstmenu, een Italiaans diner of gewoon een fijn weekendmaal met extra veel groenten. Simpel om te maken, vol smaak en altijd een goed idee.

Nodig
Ingrediënten
- 4 prei
- 2 el olijfolie
- snuf zout
- snuf peper
Voor de honing-mosterd dressing:
- 2 el olijfolie
- 1 el honing
- 1 el mosterd
- 1 tl witte wijn azijn
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de prei in stronkjes van ongeveer 8–10 cm en was ze zorgvuldig zodat er geen zand meer tussen zit.
- Dep de prei droog en leg de stukken in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Rooster de prei 25–30 minuten in het midden van de oven, tot de randen licht karamelliseren en de binnenkant zacht is.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing en druppel deze over de warme prei vlak voor het serveren.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept voor prei uit de oven op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je het recept altijd terugvinden! 
Ga je aan de slag met dit recept voor prei uit de oven? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.