Groenten uit de oven, heerlijk! Ik schuif regelmatig een bakplaat vol met groenten de oven in en laat ze lekker rustig garen. Door groenten te roosteren in de oven, krijgen ze een nog intensere smaak. En door er zelf verse of gedroogde kruiden aan toe te voegen, kun je er alle kanten mee op!
Vandaag wat handige tips en lekkere recepten voor geroosterde groenten, bereid in de oven. Eigenlijk zijn heel veel groenten geschikt om te roosteren in de oven. Vooral de wat hardere groenten zoals wortel, pompoen, pastinaak, spruitjes, bietjes en aardappeltjes schuif ik graag in de oven. Maar ook paprika’s, tomaten, bloemkool, broccoli en zelfs courgette, champignons en asperges zijn hiervoor geschikt!
Groenten uit de oven
Ik vind geroosterde groente een ideale manier om extra groenten op tafel te zetten. Als extra bijgerecht voor bij het avondeten of bij een feestelijk diner. En het makkelijke is, de oven doet eigenlijk het meeste werk. Meestal kook ik de groenten ook niet voor. Als je de groenten rustig en lang genoeg laat garen in de oven is dat ook niet nodig!
Heel veel groenten zijn geschikt om in de oven te roosteren. Vooral pompoen en spruitjes eet ik graag uit de oven, maar ook wortelen, broccoli, bloemkool of natuurlijk aardappeltjes. Met mijn handige tips weet je ook zeker dat je heerlijke zachte, smaakvolle groenten op tafel zet, zonder dat ze verbranden of tot pappige moes geroosterd zijn.
Tips om groenten in de oven te roosteren:
- Verwarm de oven even voor op 180 – 200 graden. Niet veel warmer!
- Snij de groenten die je gaat roosteren in gelijke stukken. Ook als je verschillende soorten bij elkaar de oven in wilt schuiven, is het handig als de groenten even groot zijn.
- Gebruik het rooster van de oven en bekleed dit met bakpapier. Een grote bakplaat kan ook. Maar rooster de groenten niet in een ovenschaal, dan kan het vocht dat eventueel vrij komt niet weg!
- Je kunt wel groenten in een ovenschaal de oven inschuiven, maar dan krijg je geen geroosterde groenten. Ik doe dit bijvoorbeeld bij kastanjechampignons uit de oven!
- Gebruik altijd een goede scheut olijfolie om over de groenten te sprenkelen. Je kunt de groenten ook vooraf in een schaal doen, olie toevoegen en even omhusselen.
- Spreid de groenten uit over het rooster en zorg dat er geen stukken overlappen.
- Voeg naar smaak en wens verse kruiden en smaakmakers toe. Denk aan knoflook, ui, verse kruiden zoals rozemarijn, salie en tijm. Uiteraard kun je ook gedroogde kruiden toevoegen.
- Schuif dan de bakplaat of het rooster de oven in. Afhankelijk van welke groenten je gebruikt, varieert de gaartijd. De meeste groenten zijn met 30-40 minuten gaar. Prik met een vork om te controleren!
Recepten groenten uit de oven:
Kun je wel wat inspiratie gebruikten en ben je op zoek naar recepten voor geroosterde groenten? Dan zit je goed, ik heb namelijk al zoveel lekkere gerechten klaar gemaakt. Klik op de titel van het gerecht of op de foto om naar het recept te gaan.
Geroosterde wortelen met balsamico en Parmezaan
Pompoen uit de oven met aardappel, kip en chorizo
Spruitjes uit de oven met pompoen en krieltjes
Paarse spruiten met pompoen
Italiaanse groenten met worstjes
Geroosterde pastinaak en wortel
Geroosterde bloemkool, krieltjes en worst
Groene asperges met balsamico dressing
Geroosterde broccoli met courgetteGeroosterde Italiaanse groenten
Italiaanse geroosterde aardappeltjes uit de oven
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met een van deze recepten voor geroosterde groenten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
2 reacties
As je bakpapier op het rooster legt , dan kan het vocht toch ook niet weg.
Of begrijp ik dat verkeerd.
Ik bedoel hiermee dat er in de ovenschaal echt een laagje water ontstaat, waarin de groenten dan meer gaan stoven dan dat je ze echt nog roostert.