X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Tiroler grostl, recept voor Oostenrijks aardappel gerecht

Tiroler Gröstl

4
By Mind Your Feed on 23 februari 2016 Diner

Als er 1 gerecht is waar ik het hele jaar naar uitkijk, dan is het de Tiroler Gröstl wel…. Een traditoneel, voedzaam en eenvoudig Oostenrijks aardappelgerecht, dat natuurlijk ook prima thuis te maken is. En dat doe ik ook wel hoor… Maar toch, dat is niet dé Tiroler Gröstl waar ik naar uit zie. Nee, die waar ik het over heb, die eet je natuurlijk in Oostenrijk, in de sneeuw! Goh, en laat ik daar nou net toevallig deze week zijn! Vandaag het recept van de versie die ik thuis regelmatig maak.

Tiroler Gröstl

Tiroler gröstl recept

Ik ben dol op wintersport. Niet allen op het skiën, maar ik ben ook minstens zo gek op eten langs de piste. In elke stube waar we komen, scan ik gelijk de menukaart om te zien of ze er ook Tiroler Gröstl klaar maken. Is dat zo, dan hoef ik ook niet meer verder te kijken, dan bestel ik dit typische gerecht met aardappels, spek en ei sowieso. En ik ben niet de enige hoor, vaak staat de hele tafel bij ons vol met van die leuke gietijzeren pannetjes. Oh, en daar hoort natuurlijk een fles Grüner Veltliner bij, heerlijk zachte Oostenrijkse witte wijn. Niet meer dan 1 glaasje… want anders kan ik daarna niet meer rechtdoor skiën…

Tiroler Gröstl

Al een hele tijd terug ben ik op zoek gegaan naar het originele recept van deze traditionele Oostenrijkse maaltijd. Maar net zoals met veel recepten die echt bij een bepaalde streek horen, zijn er nogal wat verschillen in de lijsten met ingrediënten. Wel met rundvlees, of toch zonder? Alleen met ui, of nog met extra groenten? Ik heb er inmiddels mijn eigen draai aan gegeven, op basis van wat ik nog weet van die heerlijke middagen op de piste en gewoon wat ik in huis had.

Tiroler Gröstl

Tiroler grostl, recept, Oostenrijks aardappelgerecht, originele tiroler grostl,

Tiroler Gröstl

Het recept voor dit klassieke Oostenrijkse aardappelgerecht, Tiroler Gröstl met aardappel, spek, uien, champignons en originele kruiden.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 20 minuten minuten
Totale tijd: 30 minuten minuten
Hoofdgerecht
Oostenrijk
Makkelijke maaltijden
Servings: 4

Nodig

  • 2 Koekenpan
  • Pan

Ingrediënten

  • 700 gram aardappelen (kruimig)
  • 200 gram spek (in blokjes)
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 gele paprika
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel oregano
  • snuf peper
  • verse peterselie
  • 50 ml witte wijn
  • boter (om in te bakken)

Bereiden

  • Schil de aardappels maar snij ze nog niet in stukken. Doe ze in de grote pan met wat water erbij en zet op het vuur, breng het water van de aardappels aan de kook en laat de aardappels in ongeveer 10 minuten beetgaar koken. Giet af en laat goed afkoelen.
  • Snij de spek in kleine blokjes.
  • Zodra de aardappels een beetje afgekoeld zijn, kun je er dunne plakken van snijden. Verwarm flink wat boter in een van de koekenpannen en wacht tot de boter gesmolten is. Doe nu de aardappelschijfjes in de pan en bak ze op hoog vuur rondom mooi bruin. Blijf regelmatig omscheppen, en heb geduld.
  • Maak de ui en paprika schoon en snij ze fijn. Borstel de champignons en snij in plakjes.
  • Bak de spekblokjes uit in de koekenpan en voeg hier de ui, paprika en champignon aan toe. Doe nu de komijn, oregano en wat peper erbij en laat de groenten mee bakken. Blus af met de witte wijn en laat nu nog zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • De aardappelschijfjes zijn inmiddels mooi bruin gekleurd en mogen bij het spek – ui mengsel. Schep goed om, zet het vuur laag.
  • Maak de pan met een stukje keukenpapier even vlug schoon, het vet mag er nog wel een beetje in blijven zitten. Deze pan gebruik je om de eitjes te bakken. Voeg eventueel nog wat boter toe en tik voorzichtig de eitjes boven de pan, zodat de dooier heel blijft. In mijn pan kan ik er 4 tegelijk bakken, maar misschien moet je even 2 aan 2 doen.
  • Verdeel de Tiroler Gröstl over 4 borden, leg op elk bord een ei en strooi nog wat verse peterselie over de borden. Guten appetit!
Calorieën: 403kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwit: 12g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 7g | Vezels: 6g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Tiroler Gröstl

Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

aardappel schotel aardappels glutenvrij oostenrijk skiën spek Tirol wintersport
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWiener schnitzel – glutenvrij
Next Article Chocolate chip cookie taart
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

4 reacties

  1. Liselotte on 7 maart 2016 17:26

    Ontzettend lekker, dank voor het recept!

    Reply
  2. Angela on 18 mei 2016 17:13

    MMMMM lijkt me heerlijk en wat voor groente is daar lekker bij

    Reply
  3. Annelies on 25 februari 2017 16:29

    Heb je toevallig een leuk idee om de spek mee te vervangen? Zodat er geen varkensvlees in zit.

    Reply
    • Mind Your Feed on 26 februari 2017 16:40

      Als je er de tijd voor hebt, is het heerlijk om er runderstoofvlees bij te maken en dit er doorheen te scheppen!

      Reply
3 from 1 vote (1 rating without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.