Als je met de feestdagen een hoofdgerecht op tafel wilt zetten dat écht niet ingewikkeld hoeft te zijn, dan is deze zalm uit de oven een fantastisch idee. We maken het onszelf soms zó lastig in de keuken, terwijl een goed gegaarde zalm – zacht, sappig en vol smaak – vaak meer indruk maakt dan de meest ingewikkelde recepten. Zalm uit de oven is altijd goed, lekker wat groenten erbij en je kunt er bijna niet mee misgaan….
In dit recept combineer ik de zalm met een laagje groene pesto, een zelfgemaakte witte wijnsaus en krokante hamkruimels. Simpel, maar ongelóóflijk lekker. En ook fijn om te weten: zalm zit boordevol eiwitten en gezonde vetten, waardoor dit gerecht niet alleen feestelijk is, maar ook helemaal hormoon proof. Zo komen we die feestdagen wel door!

Zalm uit de oven
Bij zalm uit de oven draait alles om eenvoud. De pesto geeft direct smaak zonder dat je allerlei kruiden hoeft toe te voegen, de krokante ham zorgt voor een hartige bite en de wittewijnsaus maakt het geheel zacht, romig en nét een beetje luxer – zonder dat het ingewikkeld wordt. Een prachtig hoofdgerecht dat je in korte tijd maakt, terwijl jij ondertussen de tafel dekt, even ademt of nog snel een bijgerecht voorbereidt.
Het geheim van zalm uit de oven zit ’m in de juiste garing. Je hoeft geen ingewikkelde technieken te gebruiken: maar een paar minuten meer of minder maken al wel verschil, dus een kerntemperatuurmeter kan hierbij heel fijn zijn. Rond 52–55°C blijft zalm boterzacht en rosé, rond 58°C nét wat steviger — precies wat je wilt voor een gerecht dat mooi sappig moet blijven.

Zalm uit de oven met groenten
Ik zet graag lekker veel groente als bijgerecht op tafel. Zalm uit de oven combineert heerlijk met een grote schaal geroosterde groenten. Het maakt je gerecht kleurrijk, voedzaam en mooi in balans. Denk aan broccoli, groene asperges, prei, kerstomaatjes of haricots verts – groenten die je simpelweg mee de oven in schuift en die perfect passen bij de zachte zalm en de smaken van pesto en prosciutto.
En doordat de pesto tijdens het garen licht in de zalm trekt en de hamkruimels bovenop een lekker krokantje geven, heb je zonder extra werk een gerecht dat er prachtig uitziet én met zóveel smaak heeft. Dit is precies waarom ik dit soort recepten zo graag deel: voedzaam, simpel en verrassend luxe zonder dat je er uren voor in de keuken hoeft te staan.

Meer feestelijke hoofdgerechten met zalm:
Zalm is eigenlijk van zichzelf al hartstikke feestelijk, vind ik. Ik zet daarom ook graag een hoofdgerecht met zalm op tafel tijdens Kerst of een gezellig diner. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor recepten met zalm uit de oven of in een heerlijke roomsaus, bekijk deze gerechten dan eens!
- Zalm met Italiaanse kruidenkorst
- Quiche met zalm en spinazie
- Zalm met pistache kruidenkorst
- Vispastei met zalm en witte wijnsaus
- Zalm met Italiaanse roomsaus

Nodig
Ingrediënten
- 4 zalmfilets
- 4 el groene pesto
- 4 plakken Serranoham
- snuf peper
- snuf zout
- scheut witte wijn
- olie (om in te bakken)
Voor de witte wijnsaus:
- 50 ml witte wijn
- 125 ml slagroom
- 50 gram roomboter
- ½ citroen
- 5 takjes verse dille
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Leg de zalm filets in de ovenschaal en bestrooi met wat peper en zout. Besmeer de vis met elk 1 el groene pesto.
- Schenk een scheutje witte wijn in de ovenschaal en schuif de zalm zo’n 12-15 minuten de warme oven in. De zalm mag van binnen nog zacht en rosé zijn.
- In deze tijd kun je mooi de witte wijn saus klaar maken. Schenk 50 ml droge witte wijn in een steelpan, zet op het vuur en breng aan de kook. Laat 3 min zachtjes koken en schenk dan de slagroom erbij. Voeg ook de boter toe en laat 5 min inkoken.
- Pers ½ citroen uit en snij de takjes dille fijn. Voeg het citroensap samen met de dille toe aan de witte wijn saus. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Verwarm een koekenpan op het vuur, voeg geen olie toe en bak de plakken Serranoham knapperig. Laat even afkoelen en snij er dan grove kruimels van.
- Serveer de zalm met de romige wittewijnsaus en maak af met de krokante serranoham.
- Combineer met geroosterde groenten of een frisse salade.
- Voor perfect gegaarde zalm kun je een kerntemperatuurmeter gebruiken: 52–55°C = zacht en rosé, 58°C = iets steviger.
- De ham kun je ook in de oven krokant bakken.
- Voeg extra citroen toe voor een frissere saus.
- De saus kun je vooraf maken en op laag vuur opnieuw verwarmen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Veelgestelde vragen over zalm uit de oven
Hoe lang moet zalm in de oven?
De exacte oventijd hangt af van de dikte van de zalmfilet. Voor porties van ongeveer 150 gram kun je rekenen op 12–15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Gebruik je dikkere filets, dan kan dit oplopen tot 15–20 minuten. Met een kerntemperatuurmeter weet je het zeker: rond 52–55°C is zalm zacht en rosé van binnen.
Kan ik zalm uit de oven van tevoren voorbereiden?
Ja, je kunt de zalm al eerder beleggen met pesto en afgedekt in de koelkast bewaren. Haal de schaal een half uurtje voordat hij de oven in gaat uit de koelkast zodat de zalm op kamertemperatuur kan komen. Zo gaart je zalm uit de oven gelijkmatig en blijft hij mooi sappig.
Welke groenten zijn lekker bij zalm uit de oven?
Zalm uit de oven met groenten is altijd een goed idee. Denk aan geroosterde broccoli, groene asperges, spruitjes uit de oven, prei uit de oven of haricots verts. Serveer de groenten naast de zalm of rooster ze in een aparte schaal zodat alles tegelijk klaar is.
Kan ik de wittewijnsaus ook zonder wijn maken?
Ja, dat kan. Vervang de witte wijn door visbouillon of kippenbouillon en volg verder hetzelfde recept voor de saus. Je houdt dan nog steeds een romige saus die perfect past bij zalm uit de oven met pesto en krokante hamkruimels.
Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor zalm uit de oven met pesto en krokante ham? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.