Zuppa Inglese is zo’n klassiek Italiaans nagerecht waar je instant vrolijk van wordt. Romige lagen, zachte koek, chocolade, vanille… en dat allemaal prachtig opgebouwd in een glas. Het is een van mijn favoriete Italiaanse toetjes – naast de klassieke tiramisu natuurlijk – en voor de feestdagen maakte ik er een feestelijke Zuppa Inglese in een glaasje van. Met lange vingers, zelfgemaakte vanille- en chocoladeroom en die kenmerkende rode kleur. Een perfecte afsluiter van het kerstdiner!
Ik hou van nagerechten in een glaasje: het ziet er meteen feestelijk uit, het eet heerlijk weg en je kunt het volledig vooraf klaarmaken. Wanneer je met je liefsten aan tafel zit, hoef je dus niet meer in de keuken te staan. Stress doen we niet aan met Kerst – en dit dessert past daar precies bij. Met dit recept voor Zuppa Inlgese scoor je zeker weten punten!

Zuppa Inglese – Italiaans nagerecht
Laat je niet misleiden door de naam: Zuppa Inglese heeft niets met soep te maken. Het is de Italiaanse interpretatie van een Engelse trifle, traditioneel gemaakt met cake, alcohol en dikke room. Ik gebruik voor dit recept lange vingers – net wat makkelijker en sneller – maar die authentieke lagen blijven volledig intact. De banketbakkersroom maken we wél zelf, want dat maakt dit dessert echt bijzonder. En geloof me: dat is veel makkelijker dan het klinkt.
Typisch voor Zuppa Inglese is de felrode cakelaag. In Italië gebruiken ze daarvoor de likeur Alchermes: een oude Italiaanse kruidenlikeur met smaken van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en vanille. Hier is die lastig te krijgen, dus maakte ik een alternatief van een beetje rum met vanille en een paar druppels natuurlijke rode kleurstof. Wil je geen alcohol toevoegen? Gebruik dan alleen rode limonadesiroop en kleurvloeistof – werkt perfect en ziet er prachtig uit.

Zuppa Inglese in een glaasje
Voor dit feestelijke nagerecht begin je met een eenvoudige banketbakkersroom: een zachte vanillecustard die je in tweeën splitst, zodat je één deel romig vanille en één deel chocoladeroom kunt maken. De lange vingers doop je kort in rode likeur of limonadesiroop en daarmee bouw je de laagjes op – precies zoals bij een trifle, maar dan Italiaans en een tikje luxer.
Laat de toetjes vervolgens even opstijven in de koelkast, zodat de smaken mooi kunnen mengen en de lagen stevig worden. Serveer de Zuppa Inglese met wat pure chocolade, cacao poeder en wat chocolade sprinkels voor extra feestelijkheid. En misschien wel het fijnste: je kunt dit dessert helemaal vooraf maken, zodat je tijdens het diner alleen nog hoeft te genieten.

Meer feestelijke nagerechten in een glaasje
Ben je dol op elegante desserts die je volledig kunt voorbereiden én die er meteen feestelijk uitzien? Dan worden deze nagerechten in een glaasje vast ook favorieten aan jouw kersttafel:
- Tiramisu in een glaasje
- Crema al caffè
- Limoncello cheesecake in een glaasje
- Stracciatella panna cotta
- Hangop met frambozen en pistache
- Chocolade mousse


Nodig
- Spatel
Ingrediënten
- 12 lange vingers (savoiardi)
- 400 ml melk
- 100 ml slagroom
- 4 eidooiers (maat M)
- 100 gram poedersuiker
- 45 gram maizena
- 1 vanillepeul
- 50 gram pure chocolade (in stukjes)
- 50 ml vanille rum (optioneel)
- 50 ml rode limonade (aangelengd met water)
- 4 druppel rode kleurvloeistof (natuurlijke ingrediënten)
- cacaopoeder
- chocolade sprinkels (of hagelslag)
Bereiden
- Splits de eieren. Klop in een mengkom de eidooiers met het vanillemerg uit de vanillepeul, de poedersuiker en gezeefde maizena tot een glad mengsel.
- Verwarm de melk en slagroom in de steelpan met het leeggeschraapte vanillestokje tot het bijna kookt.
- Haal het vanillestokje uit de pan. Giet een beetje van de hete melk bij het eimengsel en klop goed door. Schenk alles terug in de pan en laat op middelhoog vuur indikken terwijl je blijft roeren. Zodra de room dik wordt, zet je (direct!) het vuur uit.
- Verdeel de warme room over twee kommen, waarbij je ongeveer twee derde gebruikt voor de vanilleroom en één derde voor de chocoladeroom. Roer door het kleinere deel de fijngehakte pure chocolade; door de warmte smelt deze vanzelf tot een gladde chocoladeroom. Dek beide kommen af met folie (direct op de room) en laat volledig afkoelen.
- Schenk de rum samen met de rode limonade en rode kleurvloeistof in een schaal. Rol hier de lange vingers kort doorheen, ze moeten kleur en smaak opnemen maar wel stevig blijven. Leg ze op een stuk keukenpapier.
- Breek de lange vingers in stukjes en leg ze op de bodem van de dessertglaasjes. Schep daar een laag vanilleroom op, gevolgd door een laag chocoladeroom. Tik het glas even op het aanrecht zodat alles mooi zakt. Leg vervolgens opnieuw een laag lange vingers en eindig met nog een laag vanilleroom en chocoladeroom, zodat je een mooie opbouw in verschillende kleuren en smaken krijgt.
- Laat de Zuppa Inglese minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Serveer met cacaopoeder, kruimels lange vingers en chocolade sprinkels. Tip: rond deze tijd vind je bij veel supermarkten feestelijke hagelslag of sprinkels!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor Zuppa Inglese? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.