Kindertraktatie met banaan

3

Zaterdag wordt ze twee, de kleinste dame. Twee jaar alweer… Wat een lieve, ontzettend ondeugende en eigenwijze peuter is ze inmiddels. Het is dan ook tijd geworden om afscheid te nemen van de babygroep op de crèche en dus mag er getrakteerd worden! Ik maakte voor haar – zij mag uitdelen, mama maakt de traktatie – deze leuke kindertraktatie met banaan. Lees snel verder voor een simpele DIY zodat jij ook aan de slag kunt!

Kindertraktatie met banaan

Trakteren is natuurlijk super leuk, maar ik merk altijd dat het voor de ouders toch een ‘dingetje’ is. Want wat is het dilemma; je wilt je kind een geweldig leuke traktatie laten uitdelen, een traktatie die door de andere kinderen leuk gevonden wordt. Maar als ouder wil ik ook een gezonde, verantwoorde traktatie meegeven. En niet alle ouders zijn dát met mij eens; ik zie regelmatig Dora of Piet Piraat zakjes vol met snoepgoed en speelgoed rondgedeeld worden. Hoe meer snoep erin, hoe beter. Ik ben daar zelf – subtiel gezegd – niet zo dol op. Ik snap nooit zo goed waarom er zo veel in zo’n zakje moet zitten, waarom álles in dat zakje nog boordevol suiker moet zitten en waarom er eigenlijk hele zakken aan traktaties uitgedeeld worden.

Begrijp me niet verkeerd; ieder zijn ding, doe waar jij je als ouder goed bij voelt. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het meegeven van een goede basis aan je kind, ook te maken heeft met het bijbrengen wat er normaal is om te snoepen en dus om te trakteren. Daarbij is meer niet altijd beter, in mijn ogen. Simpel en eenvoudig kan ook leuk en heel lekker zijn. En door aandacht te besteden aan de traktatie, door creatief te zijn, en door zover als mogelijk je kinderen daarin te betrekken, wordt zelfs de meest eenvoudige, pure traktatie een waar feestje!

Ik geef mijn kinderen daarom altijd een traktatie van fruit mee. Voorlopig heb ik daar nog volledige zeggenschap over, want de oudste is 3,5 en de jongste wordt dus 2. Maar ook als ze groter zijn, en straks naar de basisschool gaan, wil ik ze wel stimuleren om voor een gezonde traktatie te kiezen. En ik denk echt dat wanneer je daar op jonge leeftijd al mee begint, je een goede basis voor later legt. Voor mijn oudste dochter – ze is van november – gebruikte ik mandarijntjes als basis voor haar traktatie, voor mijn jongste – die een kleine bananenverslaving heeft – werd het uiteraard banaan.

Een makkelijk zelf te maken traktatie, ook voor de niet hele creatieve ouders onder ons. Volg het stappenplan en ook jouw kind kan vol trots deze traktatie ronddelen!

Kindertraktatie met banaan

Nodig voor ongeveer 12 vlinders; 12 (kleine, kinder) banaantjes, 3 vellen stevig papier (170 grams), 1 vel A4 papier, gekleurd inpaklint, schaar, nietmachine, viltstift/pen, washi-tape/plakband

Stap 1: Teken op het A4 papier de vorm van een vlinder. Het makkelijkst is om te beginnen met 1 helft van de vlinder, deze kant uit te knippen en dan het papier dubbel te vouwen. Op deze manier maak je een symmetrische vlinder. Deze ‘proef’vlinder gebruik je als sjabloon.

Stap 2: Leg de proefvlinder op de vellen stevig papier en trek de vlinder 12 keer over op het stevige papier.

Stap 3: Knip de vlinders uit het papier. Dit is een klusje waar je wel even mee bezig bent, netjes knippen natuurlijk!

Stap 4: Knip van het inpaklint 24 strookjes van ongeveer 2 a 3 cm. Dit worden de sprietjes van de vlinder.

Stap 5: Gebruik een nietmachine om de sprietjes op de bovenkant van de vlinder vast te zetten. 2 sprietjes per vlinder.

Kindertraktatie met banaan

Stap 6: Schrijf op de (vleugels van de) vlinder de gewenste tekst. Bijvoorbeeld Hiep Hiep Hoera [naam kind]2 jaar!

Stap 7: Draai de vlinders nu om en bevestig op de achterkant een banaantje door de banaan vast te plakken met vrolijk gekleurde washi-tape, of plakband als je dit niet hebt.

Kindertraktatie met banaan

Veel plezier met trakteren!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

  1. Hartstikke leuk en lekker zo’n traktatie.
    Mijn zoontje van 3 heeft kaas/komkommer/tomaat spiesjes getrakteerd en m’n dochter van 6 heeft pas gedroogd fruit getrakteerd. Niet alle kinderen waren enthousiast, maar volgens mij werd t best goed ontvangen.
    Er zit een jongetje in de klas, die geen fruit lust. Hoe kan het?
    Traktaties die ik meestal voorbij zie komen zijn cupcakes, snoepzakjes, chips (paprika!) en zelfs een mega-grote lolly. Ongelooflijk

  2. Helemaal leuk! Mijn kleine vriend is nog even niet jarig maar deze onthoud ik (ik beken: op het gebied van knutselen, knippen en plakken ben ik niet zo crea dus dit idee sla ik op). Hij gaat sinds een paar maanden naar de PSZ en ben nog steeds in shock wat er aan zoet spul en snoep getrakteerd wordt! Gelukkig houden ze het in ieder geval apart waardoor je als ouder de keuze hebt om het wel of niet te geven, maar een goed gezond voorbeeld is nooit verkeerd!

  3. Wat een leuk idee! Mijn dochter is gek op banaantjes en zelf vind ik vlinders erg leuk 🙂 Dus ik heb dit geknutseld voor de kindjes op de opvang voor haar 2e verjaardag. Veel leuker dan snoep of cadeautjes. Bedankt voor de inspiratie!

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.