Flammkuchen met spek en ui

0

Flammkuchen met spek en ui, jawel, hét klassieke flammkuchen recept! Heerlijk knapperig deeg, rijkelijk besmeerd met een laag crème fraîche en roomkaas, krokant gebakken spekjes en lichtzoete uien ringen…. Een heerlijk hapje voor bij de borrel, lunch of wat dacht je van bij een uitgebreide brunch! Deze makkelijk plaattaart zet je bij elke gelegenheid op tafel, in kleine stukjes snijden en smullen maar!

Dit recept voor flammkuchen heeft wel wat weg van een makkelijke pizza of een plaattaart en zo is het idee ook eigenlijk wel. Je kunt het deeg beleggen met de lekkerste toppings, even afbakken in de oven en in puntjes snijden. Trommel vrienden en familie op en genieten van een lekker borrelhapje of kleine lunch. Met de Paasdagen voor de deur wil ik dit recept graag met je delen!

flammkuchen met spek en ui, recept klassieke flammkuchen uit de Elzas, borrel, snack, Pasen, brunch, plaattaart

Flammkuchen met spek en ui

Flammkuchen is een traditioneel en authentiek Duits gerecht, oorspronkelijk afkomstig uit de Elzas, dat ooit Duits grondgebied was. Tegenwoordig is de Elzas Frans en je vind hier de flammkuchen ook nog steeds op de kaart, maar dan wordt deze tarte flambee genoemd. Het is hetzelfde taartje, knapperig gebakken deeg waarop je helemaal los kunt gaan met beleg. De klassieke Elzasser flammkuchen met spek en ui is misschien wel het meest bekend…

Je vindt deze flammkuchen met spek en ui tegenwoordig ook hier heel regelmatig op de borrelkaart in een restaurant, maar ook als lunch of bij de Paasbrunch is dit een heerlijk hapje! Ik vind het een ideale manier om voor een groter gezelschap wat lekkers te serveren en deze plaattaart staat ook nog eens in mum van tijd op tafel!

flammkuchen met spek en ui, recept klassieke flammkuchen uit de Elzas, borrel, snack, Pasen, brunch, plaattaart

flammkuchen met spek en ui, recept klassieke flammkuchen uit de Elzas, borrel, snack, Pasen, brunch, plaattaart

Klassieke flammkuchen

Dit recept voor flammkuchen met spek en ui is een klassieker en dat begrijp ik wel. De zachte romige kaas gemengd met crème fraîche geeft een instant feelgood gevoel, daarop knapperige spekjes en rode ui. De spekjes hoef je voor dit recept trouwens niet van tevoren te bakken, je strooit ze rauw over de kaas en de oven bakt ze knapperig en krokant. Zo gaat de smaak ook niet verloren!

Op deze klassieker zijn natuurlijk heel wat variaties te bedenken. Ik deelde al eens een recept voor flammkuchen met gerookte zalm en ui en dat is ook echt zo’n topper! Maar je kunt ook voor een vegetarische variant gaan, bijvoorbeeld met gegrilde groenten en verschillende soorten kaas. 

flammkuchen met spek en ui, recept klassieke flammkuchen uit de Elzas, borrel, snack, Pasen, brunch, plaattaart

Meer plaattaart recepten:

Het verschil tussen flammkuchen en plaattaarten zit wat mij betreft in het deeg dat je ervoor gebruikt. Voor flammkuchen gebruik ik kant-en-klaar vers flammkuchen deeg. Voor een plaattaart gebruik ik graag vers bladerdeeg, pizzadeeg of hartige taart deeg.

Maar het idee is natuurlijk hetzelfde, je rolt het deeg uit en belegt het met de lekkerste toppings. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Dan zou je zeker eens aan de slag kunnen gaan met deze plaattaart recepten: 

flammkuchen met spek en ui, recept klassieke flammkuchen uit de Elzas, borrel, snack, Pasen, brunch, plaattaart

flammkuchen met spek en ui, recept klassieke flammkuchen uit de Elzas, borrel, snack, Pasen, brunch, plaattaart

Flammkuchen met spek en ui

Makkelijk recept voor klassieke flammkuchen met spek, roomkaas, creme fraiche en ui, lekker als lunch of bij de borrel.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Borrelhapje, Lunch
Duits, Frans
Borrelhapje, Kerst recepten, Pasen
Porties: 4

Nodig

Ingrediënten

  • 1 rol flammkuchen deeg (vers)
  • 150 gram kruiden roomkaas
  • 50 gram creme fraiche
  • 150 gram spekreepjes
  • 1 rode ui
  • snuf peper
  • verse bieslook

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het verse flammkuchendeeg met het bakpapier uit op de bakplaat van de oven.
  • Meng in een mengkom de kruiden roomkaas met de crème fraiche en een snuf peper. Smeer het roomkaas mengsel uit over het flammkuchen deeg en laat hierbij ongeveer 1 cm vrij aan de randen.
  • Schil de ui en snij deze in fijne ringen.
  • Verdeel de spekreepjes over het roomkaas mengsel. Je hoeft de spekjes nog niet te bakken voordat je de flammkuchen de oven in schuift. Strooi daarna de uien ringen over de spek.
  • Schuif de flammkuchen met spek en ui zo'n 20 minuten de warme oven in.
  • Knip de bieslook fijn. Haal de flammkuchen uit de oven en bestrooi met bieslook. Serveer als luxe lunch gerecht of snij er kleinere stukjes van en serveer als borrelhapje.
Calorieën: 566kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwit: 12g | Vet: 41g | Verzadigd vet: 17g | Vezels: 2g
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

flammkuchen met spek en ui, recept klassieke flammkuchen uit de Elzas, borrel, snack, Pasen, brunch, plaattaart

Ga jij aan de slag met dit recept voor flammkuchen met spek en ui? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.