Cottage cheesecake met blauwe bessen. Ontbijten met cheesecake, jazeker! Ik weet zeker dat deze gezonde ontbijttaart jouw nieuwe favoriete ontbijt gaat worden. Heerlijk luchtig, bommetjevol eiwitten en met friszoete blauwe bessen en een vleugje kaneel en vanille. Voor mij is dit het soort ontbijt dat je een vliegende start van de dag geeft: voedzaam, vullend en helemaal in balans.
Nu het buiten weer frisser wordt en nog wat langer donker blijft in de ochtend, vind ik het wel weer tijd om met gezonde ontbijttaartjes aan de slag te gaan. Dat is wat mij betreft pure verwennerij, zo’n warme ontbijtcake die de oven uitkomt. De ingrediënten voor deze cottage cheesecake heb ik eigenlijk standaard in huis, even met elkaar mengen en de oven doet het werk.
Cottage cheesecake – eiwitrijk ontbijt
Wat deze cottage cheesecake zo fijn maakt, is dat je meteen een flinke portie eiwitten binnenkrijgt. En juist die eiwitten helpen je om de dag sterk te beginnen. Ze zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent, waardoor je minder snel naar iets zoets grijpt. Ook blijft je energie veel stabieler, geen dip halverwege de ochtend maar gewoon een lekker volle focus. Voor mij is dit hét verschil tussen een gehaaste start of echt met power de dag ingaan.
Gezonde ingrediënten voor cottage cheesecake
De ingrediënten voor deze cottage cheesecake heb ik eigenlijk altijd wel in huis, en dat maakt het zo makkelijk om op elk moment een gezonde ontbijttaart te maken. Cottage cheese, kwark en eieren zorgen voor een stevige portie eiwitten en een luchtige structuur.
Blauwe bessen brengen frisse zoetheid en zitten boordevol antioxidanten, terwijl amandelmeel en lijnzaad gezonde vetten en vezels toevoegen. Met kaneel, vanille en een vleugje citroen maak je het geheel helemaal af: natuurlijke smaakmakers die de cheesecake licht, voedzaam en perfect in balans maken.
Veelgestelde vragen over cottage cheesecake met blauwe bessen
- Kan ik deze cottage cheesecake voorbereiden?
Ja, dat kan heel goed! Je kunt de ontbijtcake ’s avonds bakken en de volgende ochtend een stukje nemen. Koud smaakt hij net zo lekker, maar je kunt hem ook even kort opwarmen. - Welke blauwe bessen gebruik je: vers of diepvries?
Allebei kan. Vers is natuurlijk heerlijk, maar diepvriesbessen werken net zo goed. Laat ze wel even uitlekken zodat het beslag niet te nat wordt. - Hoe lang blijft de cheesecake goed?
In de koelkast blijft hij 2 tot 3 dagen lekker. Bewaar hem afgedekt, dan blijft de structuur het beste. - Kan ik variëren met ander fruit?
Zeker! Frambozen, aardbeien of bramen zijn heerlijke alternatieven. Je kunt zelfs appel of peer gebruiken voor een herfstige twist. - Is dit recept glutenvrij?
Ja, doordat er amandelmeel wordt gebruikt, is dit recept glutenvrij. Controleer wel altijd even de verpakking van je bakpoeder om zeker te zijn.
Meer gezonde ontbijttaart recepten
Ben je net als ik dol op dit soort gezonde ontbijttaartjes? Op mijn blog vind je nog veel meer variaties die ideaal zijn om je dag mee te beginnen. Probeer bijvoorbeeld eens van deze recepten:
- Ontbijttaart met yoghurt en aardbeien
- Chocolade havermout ontbijtcake
- Peren ontbijtcake met walnoten en cranberries
- Ontbijttaart met rozijnen en noten
- Havermout ontbijtcake met blauwe bessen

Ingrediënten
- 200 gram cottage cheese
- 100 gram magere kwark
- 3 eieren
- 150 gram blauwe bessen (vers of diepvries)
- 4 el amandelmeel
- 1 el lijnzaad
- 1 tl kaneel
- 1 mespunt vanillepoeder
- ¼ citroen
- snuf zout
- 1 tl bakpoeder
Bereiden
- Doe de cottage cheese in een hoge maatbeker of mengkom en gebruik de staafmixer om de cottage cheese glad te mixen.
- Doe de cottage cheese samen met de kwark en de eieren in een mengkom en klop op tot een luchtig beslag.
- Voeg het amandelmeel, lijnzaad, kaneel, vanillepoeder, een snuf zout en het bakpoeder toe aan de mengkom.
- Rasp de schil van ½ citroen en voeg toe aan het beslag voor de blauwe bessen clafoutis.
- Vet een overschaaltje in en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Spatel de blauwe bessen voorzichtig door het beslag en schenk het beslag dan in de ovenschaal.
- Bak de blauwe bessen clafoutis in zo' 30 -35 minuten in de warme oven. Controleer met een satéprikker of de clafoutis gaar is.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor cottage cheesecake met blauwe bessen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.