Rijstmelk zelf maken

21

Rijstmelk is zo eenvoudig zelf te maken, dat mag eigenlijk geen recept meer heten. Maar toch deel ik het graag met je, want volgens mij weet nog niet iedereen hoe simpel het is om zelf je plantaardige melk te maken….! En om het zelf te maken, dat is zó handig! Je hebt namelijk zo altijd melk in voorraad, en nog een stuk goedkoper dan wanneer je het in de winkel koopt, én zonder kunstmatige toevoegingen of suikers. Ik koop ook wel eens een pak plantaardige melk (amandel, kokos, haver, rijst), maar dat is vaak puur uit gemak. Rijstmelk zelf maken (of een andere melk) is super makkelijk. lees snel verder voor het recept dat geen recept mag heten….

Rijstmelk zelf maken

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik een aantal blogs over de gezondheidsvoordelen van het minderen met (dierlijke) zuivel en welke vervangende producten je kunt gebruiken voor de momenten waarop je normaal zuivel zou gebruiken of welke vervangers je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je wel voldoende calcium binnenkrijgt. Ik ben de laatste die zal zeggen dat iedereen dierlijke zuivel moet mijden – zelf eet ik regelmatig yoghurt – maar ik weet wel dat ik (en mijn kleinste little feed) me er beter bij voel om wat vaker gebruik te maken van plantaardige zuivel. Ik gebruik de zelfgemaakte rijstmelk bij het ontbijt, ter vervanging van yoghurt of kwark, maar wissel dit af met bijvoorbeeld Biogarde yoghurt of schapenyoghurt. Wil jij weten of je dierlijke zuivel moet mijden, dan adviseer ik je om circa 2 tot 3 weken alle dierlijke zuivel uit je patroon te schrappen en te ervaren hoe jij je daarna voelt. Voel je je beter, of merk je geen verschil?

Rijstmelk zelf maken

Rijstmelk zelf maken is dus echt super simpel. Het recept is als volgt:

  • 50 gr zilvervlies of volle graan rijst
  • schaaltje water met een drup citroensap
  • 1,5 liter water
  • 50 ml kokosmelk (de dikke variant, dus uit een blik)

Nodig: grote pan, blender / keukenmachine

Neem ongeveer 50 gram (zilvervlies)rijst en leg de rijst een aantal uur te weken in water met een paar druppels citroensap. Spoel af in een zeef met wat lauw water. Zet nu een ruime pan water op het vuur, zo’n 1,5 liter minimaal, en kook de rijst tot het goed zacht geworden is. Laat afkoelen! Doe vervolgens eerst de rijst in de blender en voeg daarna het kookwater beetje voor beetje toe, blend tot een gladde melk. De dikte van de melk bepaal je zelf; je kunt wat extra vocht toevoegen om de melk wat dunner te krijgen. Voeg als laatste nog een flinke scheut kokosmelk bij de rijstmelk, dit maakt het lekker romig!

Ik gebruik dus in de ochtend vaak rijstmelk voor mijn havermout- of boekweitpap. En ik moet daar eerlijk bij zeggen dat ik niet altijd de tijd neem om én mijn rijst, én mijn havermout een nacht te laten weken. Mijn rijstmelk is meestal lekker dik, een beetje yoghurt-achtig, maar je kunt de melk dus ook zo dun maken dat je het zou kunnen drinken (maak er een smoothie lekker romig mee!) of er mee kunt koken en bakken.

Rijstmelk zelf maken

Ga je aan de slag met dit recept voor rijstmelk? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

21 reacties

  1. Goedemorgen!

    Zo, jij was er vroeg bij!!
    Ik heb dit al heel lang op mijn to-try-lijstje staan en ik denk dat ik dit nu echt eens moet gaan doen!
    Elke keer als ik weer een pak amandelmelk in mijn karretje zet baal ik van wat het kost..
    Vanmiddag maar eens proberen!

    Ik zag trouwens dat je in het tijdschrift ‘Gezond eten’ stond! Leuk!!
    Ik volg je blog nu een paar weekjes en heb al met succes een aantal van je recepten gemaakt!
    Echt gewoon fijne, makkelijke recepten met niet allemaal moeilijk (of duur!) te verkrijgen ingrediënten! Heel fijn!

    Fijn weekend!

    Groeten Carolien

  2. Schaaltje rijst ligt nu te wellen in de koelkast, ik ben benieuwd naar het resultaat!
    Nooit meer dure geprepareerde plantaardige melk kopen; wat een uitvinding dit!
    Hoe lang is deze rijstmelk houdbaar en waar bewaar je de melk in?

    Groetjes,
    Lydia

  3. Vandaag de rijstmelk voor de 2e keer gemaakt…. ook ik vraag me af hoe lang je het in de koelkast ongeveer kunt bewaren…?

    • Jacqueline op

      Ik heb de rijstmelk gemaakt,net zo lekker als uit een pak ,eigenlijk lekkerder,omdat die minder zoet is ,eerst vond ik m te dik maar als je m verdunt met water en met een beetje zout en stevia op smaak maakt,ik doe er ook een scheut ongezoete soyamelk melk bij,nou fantastisch!!
      Het scheelt voor ons €50.- in de maand!!

    • Jacqueline op

      Ik heb ook eens zitten Googlen over die arsenicum in rijst,idd rijst neemt drie keer zoveel arsenicum van nature uit grondwater dan andere planten.
      Ook is bekend dat in pesticiden ook arsenicum in zit die jaar in jaar uit over de rijstvelden gesproeid word en daardoor meer van in de grond zit dan onbespoten rijst.
      Dus maak ik nou zelf rijstmelk van bio rijst.
      Ook is het goed om af te wisselen,en ga ik op dezelfde manier melk maken van spelt,schijnt net zo lekker te smaken.
      Zoals ik al schreef het spaart me veel geld uit

  4. Is er iemand bekend met het gebruik van een chufamix voor het maken van plantaardige melk? Kwam het tegen op Internet tegen maar heb er nog geen ervaringen over gelezen.

    • Ja, ik heb hem gekocht. Zat heel lang te twijfelen of ik het zou doen, maar absoluut geen spijt van. Had het eerder moeten doen. Was al het tijdrovende geklieder zat met kaasdoek enz. Ik vind de Chufamix ideaal! In een paar minuten heb je de melk klaar zonder geklieder, makkelijk schoon te maken en de aanschafprijs heb je er snel weer uit vergeleken met pakken kopen. Als je je inschrijft op de site pak je mooi nog wat korting mee. Ik ben nu bezig verschillende receptjes te ontdekken, heerlijk!

  5. Hi,

    Leuke site. Ik heb je receptje gemaakt. Hij is een beetje waterig. Ik heb er 3 dadels bij gedaan en wat meer kokosmelk. Eerder 100 ml. En nu is hij ook lekker, om te drinken.

    Gr Sylvia

  6. Is de ‘melk’ ook wit en lekker als je er geen kokosmelk bij doet? Anders moet ik toch nog een pakje kokosmelk kopen en ik wil net minder afval produceren (en ook minder dure pakken plantaardige melk kopen). Ik dacht om er misschien wel wat dadels aan toe te voegen. Of is de smaak van zichzelf al zoet met alleen rijst?

  7. Ik maak het heel vaak. Gebruik dit recept. Ik heb ongev . 1,5 liter. 1 pakje kokosmelk erbij van 250 ml. Ik ben er aan verslaaft. Zo lekker. Ik bewaar het in potten. Van die vrij grote groentepotten. Wanneer je het in een 1,5 liter fles zou doen gaat die fles steeds open. Meer kans op bacterien . Bederft sneller heb ik gemerkt. Per pot in de koelkast. 3 potten heb ik dan. Ik voeg verder niets toe. Gewoon de rijstmelk en het pakje kokosmelk. Heerlijk

  8. Hoi, Wat is dit super simpel. Eindelijk gisteren dit uitgeprobeerd. En daar kan ik geld mee besparen. Heel leuk! Dank je wel! Ik zet op mijn blog de link naar dit makkelijke recept.

    groetjes!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.