Turkse eieren (çılbır) – een warm, romig ontbijt met pit! Als je mij een beetje kent, weet je dat ik hou van een goed begin van de dag. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn! Deze Turkse eieren – oftewel çilbir – zijn daar het perfecte voorbeeld van.
Een klassiek Turks ontbijt dat romig, kruidig en licht pittig is, en ook nog eens voedzaam. Of je deze Turkse eieren nu op een luie zondagochtend maakt, of serveert als verrassend gerechtje bij een paasbrunch, met çilbir zet je écht iets bijzonders op tafel.
Wat zijn Turkse eieren (çılbır)?
Çilbir is een traditioneel recept uit de Turkse keuken dat bestaat uit gepocheerde eieren op een bedje van Turkse yoghurt, afgemaakt met een pittige olijfolie met kruiden. In mijn versie meng ik de yoghurt met knoflook, citroensap en verse dille – dat geeft het geheel een frisse, romige basis.
De topping maak ik van olijfolie, pul biber (Turkse chilivlokken met een milde, rokerige smaak – net even subtieler dan gewone chilivlokken), gerookt paprikapoeder en een snuf komijn. Samen vormt dat een rijke, geurige saus met precies genoeg pit. Zó lekker!
Eieren pocheren als een pro – met een simpel trucje
Het pocheren van eieren kan wat spannend klinken, maar met mijn trucje lukt het altijd. Breng een pan water met een scheutje azijn aan de kook en breek het ei boven een klein zeefje. Zo laat je het overtollige eiwit weglopen en houd je het stevigste deel over. Dan maak je met een lepel een draaikolk in het water, laat je het ei voorzichtig zakken en kook je het drie minuten. Resultaat: een mooi gestold eiwit en een zachte, romige dooier.
Deze Turkse eieren met yoghurt en pittige olie zijn voor mij echt het perfecte ontbijt. Licht, voedzaam en rijk aan eiwitten. En je kunt het zowel lauwwarm als koud eten, dus ook ideaal als je iets wilt voorbereiden. Serveer met geroosterd zuurdesembrood of volkoren toast om lekker te dippen. En hoewel ik dit gerecht op gewone ochtenden graag maak, past het ook perfect op een paasontbijt of paasbrunch – net even anders, maar o zo lekker.
Meer ontbijtrecepten met ei:
Je kunt dit gerecht trouwens helemaal aanpassen aan jouw smaak. Geen fan van dille? Gebruik dan munt of peterselie. Liever iets meer pit? Voeg dan extra pul biber toe. En als je het gerecht wat steviger wilt maken, kun je er ook wat gebakken groente of avocado bij serveren. Op zoek naar meer feestelijke ontbijtrecepten met ei? Probeer dan een van deze gerechten eens:
- Oeuf en cocotte
- Ei muffins met spinazie en feta
- Omelet rolletjes met zalm
- Ontbijt wraps met ei en gerookte zalm

Nodig
- Schaaltjes
- Klein zeefje
Ingrediënten
- 4 eieren
- 200 gram Turkse yoghurt
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse dille
- drup citroensap
- 50 ml olijfolie
- 1 tl pul biber (of chilivlokken)
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijn
- scheutje azijn
Bereiden
- Begin met het maken van de pittige olie. Ik gebruik hier een goede extra vierge olijfolie voor, je kunt ook met gesmolten boter aan de slag. Voeg de kruiden toe en meng goed door. Je kunt de olie al de dag van tevoren maken, dan trekken de smaken lekker in!
- Daarna het maken van de frisse kruiden yoghurt. Doe de yoghurt in een schaal, pers hier de knoflook bij uit, hak de dille fijn en voeg samen met een drup citroensap toe. Meng goed door elkaar.
- Dan is het tijd om de eieren te pocheren. Met dit simpele trucje lukt dat altijd! Vul een pan met water en voeg daar een scheut azijn aan toe. Breek het ei voorzichtig boven een zeefje, zo laat je het overtollige eiwit weglopen en houd je het stevigste deel over.
- Maak met een lepel een draaikolk in het water, laat je het ei voorzichtig zakken en kook het drie minuten. Resultaat: een mooi gestold eiwit en een zachte, romige dooier. Herhaal dit voor alle eieren.
- Schenk de kruiden yoghurt in 2 diepe borden, voeg de gepocheerde eitjes hieraan toe en drizzle wat pittige olie er overheen.
- Serveer de Turkse eieren met de kruidige yoghurt en pittige olie en met eventueel nog wat brood om mee te dippen!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Turkse eieren (çılbır)? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.