X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Turkse eieren (çılbır): gepocheerde eieren op romige Turkse yoghurt met knoflook, dille en citroen, geserveerd met pittige olie van pul biber, paprikapoeder en komijn – een feestelijk ontbijt of brunchgerecht, perfect voor Pasen.

Turkse eieren

0
By Mind Your Feed on 17 april 2025 Lunch, Ontbijt

Turkse eieren (çılbır) – een warm, romig ontbijt met pit! Als je mij een beetje kent, weet je dat ik hou van een goed begin van de dag. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn! Deze Turkse eieren – oftewel çilbir – zijn daar het perfecte voorbeeld van.

Een klassiek Turks ontbijt dat romig, kruidig en licht pittig is, en ook nog eens voedzaam. Of je deze Turkse eieren nu op een luie zondagochtend maakt, of serveert als verrassend gerechtje bij een paasbrunch, met çilbir zet je écht iets bijzonders op tafel.

Turkse eieren (çılbır): gepocheerde eieren op romige Turkse yoghurt met knoflook, dille en citroen, geserveerd met pittige olie van pul biber, paprikapoeder en komijn – een feestelijk ontbijt of brunchgerecht, perfect voor Pasen.

Wat zijn Turkse eieren (çılbır)?

Çilbir is een traditioneel recept uit de Turkse keuken dat bestaat uit gepocheerde eieren op een bedje van Turkse yoghurt, afgemaakt met een pittige olijfolie met kruiden. In mijn versie meng ik de yoghurt met knoflook, citroensap en verse dille – dat geeft het geheel een frisse, romige basis.

De topping maak ik van olijfolie, pul biber (Turkse chilivlokken met een milde, rokerige smaak – net even subtieler dan gewone chilivlokken), gerookt paprikapoeder en een snuf komijn. Samen vormt dat een rijke, geurige saus met precies genoeg pit. Zó lekker!

Turkse eieren (çılbır): gepocheerde eieren op romige Turkse yoghurt met knoflook, dille en citroen, geserveerd met pittige olie van pul biber, paprikapoeder en komijn – een feestelijk ontbijt of brunchgerecht, perfect voor Pasen.

Eieren pocheren als een pro – met een simpel trucje

Het pocheren van eieren kan wat spannend klinken, maar met mijn trucje lukt het altijd. Breng een pan water met een scheutje azijn aan de kook en breek het ei boven een klein zeefje. Zo laat je het overtollige eiwit weglopen en houd je het stevigste deel over. Dan maak je met een lepel een draaikolk in het water, laat je het ei voorzichtig zakken en kook je het drie minuten. Resultaat: een mooi gestold eiwit en een zachte, romige dooier.

Deze Turkse eieren met yoghurt en pittige olie zijn voor mij echt het perfecte ontbijt. Licht, voedzaam en rijk aan eiwitten. En je kunt het zowel lauwwarm als koud eten, dus ook ideaal als je iets wilt voorbereiden. Serveer met geroosterd zuurdesembrood of volkoren toast om lekker te dippen. En hoewel ik dit gerecht op gewone ochtenden graag maak, past het ook perfect op een paasontbijt of paasbrunch – net even anders, maar o zo lekker.

Turkse eieren (çılbır): gepocheerde eieren op romige Turkse yoghurt met knoflook, dille en citroen, geserveerd met pittige olie van pul biber, paprikapoeder en komijn – een feestelijk ontbijt of brunchgerecht, perfect voor Pasen.

Meer ontbijtrecepten met ei:

Je kunt dit gerecht trouwens helemaal aanpassen aan jouw smaak. Geen fan van dille? Gebruik dan munt of peterselie. Liever iets meer pit? Voeg dan extra pul biber toe. En als je het gerecht wat steviger wilt maken, kun je er ook wat gebakken groente of avocado bij serveren. Op zoek naar meer feestelijke ontbijtrecepten met ei? Probeer dan een van deze gerechten eens:

  • Oeuf en cocotte
  • Ei muffins met spinazie en feta
  • Omelet rolletjes met zalm
  • Ontbijt wraps met ei en gerookte zalm
Turkse eieren (çılbır): gepocheerde eieren op romige Turkse yoghurt met knoflook, dille en citroen, geserveerd met pittige olie van pul biber, paprikapoeder en komijn – een feestelijk ontbijt of brunchgerecht, perfect voor Pasen.

Turkse eieren (çılbır)

Makkelijk recept voor klassieke Turkse eieren, gepocheerde eieren in romige yoghurt en met pittige kruidenolie.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 5 minuten minuten
Totale tijd: 15 minuten minuten
Lunch, Ontbijt
Turks
Eieren recepten, Eiwitrijke recepten, Feestelijk, Ontbijt recepten, Pasen
Servings: 2

Nodig

  • Schaaltjes
  • Pan
  • Klein zeefje

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 200 gram Turkse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes verse dille
  • drup citroensap
  • 50 ml olijfolie
  • 1 tl pul biber (of chilivlokken)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • scheutje azijn

Bereiden

  • Begin met het maken van de pittige olie. Ik gebruik hier een goede extra vierge olijfolie voor, je kunt ook met gesmolten boter aan de slag. Voeg de kruiden toe en meng goed door. Je kunt de olie al de dag van tevoren maken, dan trekken de smaken lekker in!
  • Daarna het maken van de frisse kruiden yoghurt. Doe de yoghurt in een schaal, pers hier de knoflook bij uit, hak de dille fijn en voeg samen met een drup citroensap toe. Meng goed door elkaar.
  • Dan is het tijd om de eieren te pocheren. Met dit simpele trucje lukt dat altijd! Vul een pan met water en voeg daar een scheut azijn aan toe. Breek het ei voorzichtig boven een zeefje, zo laat je het overtollige eiwit weglopen en houd je het stevigste deel over.
  • Maak met een lepel een draaikolk in het water, laat je het ei voorzichtig zakken en kook het drie minuten. Resultaat: een mooi gestold eiwit en een zachte, romige dooier. Herhaal dit voor alle eieren.
  • Schenk de kruiden yoghurt in 2 diepe borden, voeg de gepocheerde eitjes hieraan toe en drizzle wat pittige olie er overheen.
  • Serveer de Turkse eieren met de kruidige yoghurt en pittige olie en met eventueel nog wat brood om mee te dippen!
Calorieën: 394kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 22g | Vet: 32g | Verzadigd vet: 6g | Vezels: 0.3g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Turkse eieren (çılbır): gepocheerde eieren op romige Turkse yoghurt met knoflook, dille en citroen, geserveerd met pittige olie van pul biber, paprikapoeder en komijn – een feestelijk ontbijt of brunchgerecht, perfect voor Pasen.

Ga jij aan de slag met dit recept voor Turkse eieren (çılbır)? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. 

eieren recepten ontbijt recepten Turkse recepten
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleMakreel tartaar
Next Article Mocktail recept met wortelsap, sinaasappel en gember
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Omelet rolletjes met zalm

Quiche Lorraine met prei

Oeuf en cocotte

Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

9 mei 2025

Marokkaanse gehaktballetjes

7 mei 2025

Kippendijen uit de oven

3 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #19 – 2025

26 april 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #18 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required