Cottage cheese dip – of ook wel whipped cottage cheese – is een lekkere manier om die bak cottage cheese eens anders te gebruiken. Romig, fris en vol eiwitten: deze dip is niet alleen perfect voor bij de borrel, maar ook heerlijk als smaakmaker bij je lunch. Denk aan rauwkost, toast, volkoren crackers of als spread op een broodje met gegrilde groenten of zalm.
Ben je dol op hartige smeersels en gezonde dips, maar wil je liever iets voedzamers dan roomkaas of kant-en-klare spreads? Dan is cottage cheese dip jouw nieuwe favoriet. In dit recept maak ik een Mediterrane variant met olijfolie, citroen, knoflook en verse kruiden als basilicum, munt en oregano. Fris, kruidig en vol smaak – en een makkelijke manier om wat extra eiwitten aan je dag toe te voegen.

Cottage cheese dip maken
Wat ik zo fijn vind aan dit recept, is hoe simpel het is. Door de cottage cheese te blenden met een scheutje olijfolie en wat citroensap, krijg je een heerlijk luchtige structuur – een beetje zoals een gezondere versie van Heks’nkaas, maar dan frisser en met pure ingrediënten. Deze variant met verse kruiden is fris, kruidig en romig tegelijk. Perfect voor bij de borrelplank, maar ook ideaal als eiwitrijke spread bij de lunch of op een toast met zalm.
Variatietips cottage cheese dip:
Een van de leuke dingen aan cottage cheese dip is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Probeer bijvoorbeeld:
- Met zongedroogde tomaat & geroosterde paprika – voor een hartige, Italiaanse twist.
- Met spinazie of rucola – blend een handvol mee voor extra kleur en vezels.
- Met chili of harissa – als je van een beetje pit houdt.
- Met dille en citroen – heerlijk bij zalm of visgerechten.
- Met honing en walnoten – verrassend lekker bij geroosterde groenten of kip.

Cottage cheese dip bewaren
Bewaar de cottage cheese dip in een afgesloten potje of bakje in de koelkast; zo blijft hij ongeveer drie dagen goed. Roer de dip voor gebruik even door of blend hem kort opnieuw, zodat hij weer lekker luchtig wordt. Invriezen raad ik af, de structuur verandert dan te veel, maar gelukkig is deze dip zo eenvoudig te maken dat dat niet nodig is.
Serveer hem bij rauwkost zoals worteltjes, paprika, komkommer of bleekselderij, of met zelfgemaakte lijnzaad crackers, toast of stokbrood bij de borrel. Ook als spread op wraps met kip, zalm of gegrilde groenten is hij heerlijk, of als romige dressing bij een frisse salade.
Meer gezonde dips:
Hou jij net als ik van zelf dips en smeersels maken? Ga dan ook eens aan de slag met een van deze gezonde recepten:
- Hummus met geroosterde paprika
- Ricotta dip met honing en truffel
- Paprikaspread
- Spinazie walnoten pesto


Nodig
Ingrediënten
- 200 gram cottage cheese
- 1 el olijfolie
- ½ citroen
- 1 teen knoflook
- 2 takjes verse basilicum
- 2 takjes verse munt
- 2 takjes verse oregano
- snuf zout
- snuf peper
Bereiden
- Snij de verse kruiden fijn.
- Doe de cottage cheese in een schaaltje of maatbeker en gebruik de staafmixer op de cottage cheese luchtig te kloppen. Let op; je wilt geen geheel gladde massa, je wilt een luchtige spread maken.
- Schep de verse kruiden door de cottage cheese en voeg een beetje olie, een snuf peper en zout en het sap van ½ citroen toe.
- Meng alle ingrediënten door elkaar en klaar is de cottage cheese dip. Serveer met rauwkost of zelfgemaakte lijnzaad crackers.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor cottage cheese dip? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
